Μερικές βασικές γνώσεις για να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Καλλιεργώντας δυόσμο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Είναι γενικά απλό και εύκολο.

Η καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών συνδυάζει την ομορφιά ενός πράσινου μπαλκονιού με τα οφέλη διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών. Φυτά τα οποία γνωρίζετε ακριβώς τι φάρμακα έχουν πάρει (λογικά καθόλου) και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στο πιάτο της οικογένειας σας.  Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια. Αυτά τα φυτά είναι τα αρωματικά.

Για βασικές οδηγίες καλλιέργειας για όλα τα αρωματικά φυτά και μια λίστα κατάλληλων φυτών για μπαλκόνι πατήστε εδώ.

 

Δυόσμος ή Πράσινη Μέντα ή Βάλσαμο (Mentha viridis)

Ο Δυόσμος είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Είναι ένα είδος Μέντας. Πέρα από τη χρήση του ως αντισπασμωδικό, τονωτικό και χωνευτικό βότανο, χρησιμοποιείται για να αρωματίσει διάφορα φαγητά. Απαντάται και με το όνομα ηδύοσμος, όπου και καταγράφονται 13 είδη και 9 παραλλαγές Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά. Τα άνθη του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ ανοιχτό. Βγαίνουν πολλά μαζί σε στάχιες στις κορυφές των βλαστών.

Στην αγορά πωλείται φρέσκος δυόσμος σε δεσμίδες, για παράδειγμα σε λαϊκές αγορές ή ακόμα και σε υπεραγορές, για όσους θέλουν να τον ξηράνουν για μελλοντική χρήση. Επίσης πωλείται αποξηραμένος σε σφραγισμένα δοχεία. Ο φρέσκος δυόσμος μπορεί να γίνει τσάι όπως και ο αποξηραμένος. Ο αποξηραμένος δυόσμος συχνά χρησιμοποιείται σε σαλάτες.

Καλλιεργώντας Δυόσμο

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους δυόσμου νωρίς την Άνοιξη, μετά τα τελευταία κρύα. Χρησιμοποιήστε πολλούς σπόρους σε κάθε γλάστρα γιατί πολλοί από αυτούς είναι στείροι. Απλώστε τους σπόρους του Δυόσμου επάνω στο χώμα και ποτίστε άμεσα. Μη σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Βάλτε τη γλάστρα σε σημείο που θα την βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 12 ημέρες. Για να βοηθήσετε τους σπόρους να βλαστήσουν, μπορείτε να καλύψετε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, (για παράδειγμα μεμβράνη περιτυλίγματος). Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο. Ένας άλλος διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη χρήση ριζωμάτων. Μπορείτε να μεταφυτέψετε ριζώματα Δυόσμου από ένα αναπτυγμένο φυτό σε μία νέα γλάστρα.

Ο Δύοσμος χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί, αλλά αντέχει και σε μέρος που το βλέπει λίγες ώρες την ημέρα ο ήλιος. Ο Δυόσμος πρέπει να ποτίζεται τακτικά γιατί είναι απαιτητικός σε νερό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.