Loading Events
  • This event has passed.
13 Apr 2018

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών – Έναρξη

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών Ελλάδα – Ιταλία Από 13 έως 16 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

13 April 2018

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών

Ελλάδα – Ιταλία

Όταν η Ελλάδα συναντάει την Ιταλία έχουμε 4 μέρες γιορτής στο φεστιβάλ των δύο πολιτισμών!

Μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλώσσα, μόδα, γαστρονομία, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις κοινές επιρροές των δύο πολιτισμών.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων διοργανώνουν το πρώτο Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία» από 13 έως 16 Απριλίου 2018 στην Τεχνόπολη. Tο Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 18.30.

Πρόκειται για μια συνάντηση των δύο πολιτισμών, που στοχεύει στην ανάδειξη της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν, αλλά και από εκείνα που τους διαφοροποιούν, αποδίδοντας έτσι στον κάθε πολιτισμό το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Με στραμμένο το βλέμμα κυρίως στους νέους, το Φεστιβάλ προσπαθεί να τονίσει τη μεγάλη συμβολή του ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Ακαδημία Χορού της Ρώμης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η Ιταλική Σχολή Αθηνών, το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ, κ.α.

Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν με ομιλίες τους πανεπιστημιακοί καθηγητές και προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου, της μουσικής, των τεχνών, του κινηματογράφου και της γαστρονομίας. Ανάμεσά τους, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο πιανίστας Riccardo Vaglini, το ελληνο-ιταλικό μουσικό σχήμα Grikanta οι εικαστικοί Giovanni Albino, Giuseppe Palumbo, Γιώργος Μπότσος, Στέφανος Σάμιος, Ηλίας Πούλος, η ηθοποιός Lianca Pandolfini, οι καλλιτέχνες Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Σαββιδάκης.

Μαθήματα οινογνωσίας και γεύσης θα προσφέρουν o Sommelier Carlo Attisano και οι σεφ Κωσταντίνος Μουζάκης, Flavio De Maio και Stefano Callegari.
Την επίδειξη μόδας έχει επιμεληθεί ο art director Αντώνης Σπάθας, ενώ τα ρούχα των νέων Ελλήνων και Ιταλών σχεδιαστών φορούν τα μοντέλα της Cristi Academy.

Το λογότυπο του φεστιβάλ σχεδίασε ο Γιάννης Ξηροκώστας, ενώ την αφίσα φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σιδερής, τελειόφοιτοι σπουδαστές Γραφιστικής στο Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Tempo Forte, μιας πρωτοβουλίας που περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Ώρες διεξαγωγής του φεστιβάλ:

Παρασκευή 12:00-23:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-22:00, Δευτέρα 10:00-16:00

Πληροφορίες: www.opanda.gr | www.iicatene.esteri.it | www.comites-grecia.gr | www.technopolis-athens.gr

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων:
Πειραιώς 100, Γκάζι, Τ. 213 0109300
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

Πρόγραμμα φεστιβάλ

Παρασκευή 13 Απριλίου

Δεξαμενές Καθαρισμού
Προβολές κινηματογραφικών ταινιών
13.00 Gli amici del Bar Margherita (91’)| Σκηνοθεσία: Pupi Avati
14.40 La scomparsa di Patò (90’) | Σκηνοθεσία: R. Mortelliti
16.15 Μικρό Έγκλημα (85’)| Σκηνοθεσία: Χ. Γεωργίου
19.30 Ακαδημία Πλάτωνος (103’)| Σκηνοθεσία: Φ. Τσίτος
21.20 Ο Εχθρός μου (107’)| Σκηνοθεσία: Γ. Τσεμπερόπουλος

18.15-18.45 Pietas: Performance της Εθνικής Ακαδημίας Χορού της Ρώμης
Μουσική: “Ave Maria” – (G.Caccini) Vladimir Fëdorovič Vavilov – Brinums-Inessa Galante. Χορογραφία: Valeria Maria Lucchetti. Χορεύτρια: Valeria Maria Lucchetti

Κεντρική Αυλή
18.00-18.30 Μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων
18.30 Εγκαίνια Φεστιβάλ

Αεριοφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο
18.45 Αφιέρωμα στη συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη με αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος» (Ultima venne la morte). Η ίδια η δημιουργός απαγγέλει στα ελληνικά μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες του διηγήματός της και στη συνέχεια τις ίδιες σελίδες μεταφρασμένες στα ιταλικά διαβάζει η Valentina Gilardi, η οποία καταφέρνει όχι μόνο να αποδώσει κατά γράμμα τη μετάφραση του κειμένου, αλλά κυρίως να μεταδώσει το πνεύμα του έργου και το αποτύπωμα της δημιουργού του.
Παρουσίαση – συντονισμός: Stefano Bindi, Καθηγητής Φιλοσοφίας
19.30 Quaderno italiano di canzone greche, Ιταλικό τετράδιο ελληνικών τραγουδιών: Ρεσιτάλ πιάνου του Riccardo Vaglini
Διασκευές ελληνικών τραγουδιών από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ιταλούς συνθέτες. Ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα και στην ελληνική καταγωγή του καλλιτέχνη, μια συναυλία για σόλο πιάνο με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα. Ο Vaglini έστειλε περίπου τριάντα μελωδίες ελληνικών λαϊκών τραγουδιών σε άλλους τόσους Ιταλούς συνθέτες και συνθέτριες, ζητώντας τους να συνθέσουν στο πιάνο κάτι ελεύθερο και προσωπικό. Κάπως έτσι προέκυψε το «ιταλικό τετράδιο».
Συνθέτες: Claudio Ambrosini (Venezia), Luisa Antoni (Trieste), Alessandra Bellino (Napoli), Guido Boselli (Como), Filippo Bresolin (Vicenza), Maura Capuzzo (Padova), Riccardo Dapelo (Genova), Giovanna Dongu (Sassari), Fabrizio De Rossi Re (Roma), Giuseppe Giuliano (Milano), Sergio Lanza (Milano), Marco Lenzi (Livorno), Edoardo Micheli (Brescia), Letizia Michielon (Venezia), Marco Molteni (Como), Paolo Notargiacomo (Frosinone), Francesco Pavan (Treviso), Corrado Pasquotti (Treviso), Filippo Perocco (Treviso), Alessio Rossato (Venezia), Gianantonio Rossi (Vicenza), Sara Tozzato (Treviso), Riccardo Vaglini (Pisa), Nicola Ventrella (Matera), Gabriella Zen (Venezia), Francesco Zorzini (Udine)

Μηχανουργείο
12.00-23.00 Έκθεση Illustrazione per ragazzi – Eccellenze italiane: Εικονογράφηση παιδικού βιβλίου
Έκθεση με πρωτότυπα έργα δεκαοκτώ Ιταλών εικονογράφων, που καταγράφουν την καλλιτεχνική πορεία σχεδιαστών, οι οποίοι σε διάστημα δύο γενεών, διαμόρφωσαν μια νέα φυσιογνωμία στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο. Καλλιτέχνες με καταξιωμένη πλέον πορεία, όπως οι Chiara Carrer, Lorenzo Mattotti Roberto Innocenti, συνυπάρχουν στην έκθεση με νέους εικονογράφους σε ένα δημιουργικό συνεχές με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ιταλικής εικονογράφησης. Οι σύγχρονοι εικονογράφοι της έκθεσης είναι οι: Beatrice Alemagna, Anna και Elena Balbusso, Mara Cerri, Sara Fanelli, Philip Giordano, Federico Maggioni, Giovanni Manna, Simona Mulazzani, Simone Rea, Sergio Ruzzier, Arianna Vairo, Alessandro Sanna, Guido Scarabottolo, Pia Valentinis, Olimpia Zagnoli
20.30 Επίδειξη Μόδας με ρούχα Ιταλών και Ελλήνων νέων σχεδιαστών
Οι Ιταλοί σχεδιαστές προέρχονται από το Τμήμα Σχεδίου Μόδας (Fashion Design) της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης και οι Έλληνες σχεδιαστές είναι οι απόφοιτοι του προγράμματος BA (Hons) in Fashion Design, του ΑΚΤΟ.
Τα ρούχα των Ιταλών σχεδιαστών έχουν παρουσιαστεί κατά τα δρώμενα της ALTAROMA FASHION WEEK, που αποτελεί εφαλτήριο για τους νέους σχεδιαστές και μοχλό για την προώθηση της ιταλικής υψηλής ραπτικής τόσο της παραδοσιακής όσο και της πειραματικής. Όλες οι δημιουργίες είναι έργα των φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμών και Τεχνολογιών για τη Μόδα με κατεύθυνση Fashion Design του καθ. Alberto Moretti.
Συμμετέχουν από Ιταλία οι σχεδιαστές: Andrea Angelone (Συλλογή: Destrutture), Annalisa Mazziotti (Συλλογή: Jeux De Lumiere), Corinne Di Stefano (Συλλογή: Heritage), Claudia Pasqualini (Συλλογή: Infanzia Negata), Manuel Duro (Συλλογή: 404 error), Lin Chen (Συλλογή: Mao Mao), Guido Bongiorno (Συλλογή: Palindromo), Erika Chiaverini (Συλλογή: Rotten Borroughs)
Οι νέοι σχεδιαστές του ΑΚΤΟ παρουσιάζουν την πρώτη ολοκληρωμένη ατομική τους συλλογή, που ερευνά πεδία με διαφορετική θεματολογία μέσα από πρωτότυπο design, συνδυασμούς υφασμάτων και υλικών και δυναμικές στιλιστικές παρεμβάσεις, που αναδεικνύουν την ξεχωριστή προσωπική σφραγίδα κάθε σχεδιαστή.
Συμμετέχουν από Ελλάδα οι σχεδιαστές:
Αντρέας Χριστοδουλίδης (Συλλογή: Human She (N)D), Ελευθερία Γκύζη (Συλλογή: Rediscovering my Tinian Heritage), Αφέντρα Παπαϊωάννου (Συλλογή: Jacket with grace), Ελένη Μπακιρτζή (Συλλογή: The excess of triblestructure), Άννα Γαρίδη (Συλλογή: The Stage X, Development of human embryo), Καλλιόπη Barci (Συλλογή: Modern Bauhaus), Mary Pietri (Συλλογή: Reclaiming the landscape)

Νέοι Φούρνοι
11.00-23.00 Παράλληλες εικαστικές εκθέσεις
Έκθεση ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι «αντιπαρατίθενται» με έναν ιδιαίτερο «διάλογο» που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Παράλληλα οι επισκέπτες διεξάγουν αφενός τον μεταξύ τους «διάλογο» και αφετέρου «διάλογο» µε τους καλλιτέχνες και με την καθοδήγηση τους, αποτυπώνουν τις προσωπικές τους θέσεις στον μεγάλο καμβά που θα υπάρχει στον χώρο της έκθεσης.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Giovanni Albino, Κύρα Αλιγιζάκη, Μάγδα Αστέρη, Rosella Bisazza, Cecilia Cavicchini, Cecilia Cossetta, Laura DiFonzo, Χριστίνα Φυτίλη, Ματθαίος Γκόνιας, Edoardo Iaccheo, Κατερίνα Κασσαβέτη, Martina Lagorio, Antonio Laurelli, Βασιλική Πέρκα, Monica Porro, Κατερίνα Σαμαρά και Αντιγόνη Τέκα
Έκθεση κόμικς Λόγια και Εικόνες των Giuseppe Palumbo και Γιώργου Μπότσου
Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή έργων των δύο καλλιτεχνών, ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικών της σύγχρονης παραγωγής των κόμικς στις δύο χώρες
Έκθεση Φωτογραφίας Ρώμη-Βενετία του Στέφανου Σάμιου
«Ο Στέφανος Σάμιος καταφέρνει να μεταφράσει σε εικόνες την αίσθηση που σου προκαλεί η Ρώμη και η Βενετία με την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, την τέχνη τους, την πραγματικότητά τους», αναφέρει για τον καλλιτέχνη ο ιστορικός Τέχνης Αντώνης Ράλλης
Έκθεση Μετά-φουτουρισμός (Post- futurismo) του Ηλία Πούλου
110 φωτογραφίες, μία για καθένα από τα 110 χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυση του ιταλικού κινήματος των φουτουριστών. Φέρουν έκδηλα τα ίχνη της κίνησης μέσα στη φαινομενική στατικότητά τους, μιας κίνησης που «μεταμορφώνει» τα ενσταντανέ. Αυτές οι-σε πρώτη όψη- «εξωτερικές» παράξενες εικόνες σηματοδοτούν μια διαδρομή ένδον προς τις μύχιες πλευρές του «εαυτού»

Παλαιοί Φούρνοι
14.00-18.00 Εικονογραφούμε για να μάθουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε την πολιτιστική κληρονομιά
Έκθεση βιβλίου από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου παρουσιάζεται η ιστορία των ερευνών και των ανασκαφών της Ιταλικής Σχολής στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι μαθητές της Σχολής θα ενημερώνουν για τις δράσεις της και θα μοιράζονται την μοναδική εμπειρία που βιώνουν οι νέοι Ιταλοί Αρχαιολόγοι που συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα
14.00-18.00 Παρουσίαση του προγράμματος Η Κοινότητα του Ιταλικού Σχολείου μέσα από μια γλωσσική θεώρηση. Ρίζες και Μπολιάσματα από την Ιταλική Σχολή Αθηνών
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Gabriella Orru
14.00-18.00 Παρουσίαση του προγράμματος Οι νέοι ανακαλύπτουν ξανά τον Dante από την Società Dante Alighιeri
Η Società Dante Alighieri ιδρύθηκε στην Ρώμη το 1889 από μία ομάδα πνευματικών ανθρώπων με σκοπό τη διαφύλαξη και τη διάδοση της ιταλικής γλώσσας και του ιταλικού πολιτισμού ανά τον κόσμο. Η Ελληνική Επιτροπή της Αθήνας ιδρύθηκε το 1983 και επίσημα αναγνωρίσθηκε ως μη κερδοσκοπικό σωματείο το 1986. Μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν ζωντανή την σχέση με την ιταλική γλώσσα και τον ιταλικό πολιτισμό ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, τα θρησκευτικά και πολιτικά τους πιστεύω.
17.00-19.00 Ανταλλαγές στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό: Ρώμη-Αθήνα
Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», που υλοποιεί η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα διερευνηθεί η σύνδεση των δύο πόλεων μέσω της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς
Αποθήκη
17.00-18.00 Θεατρική Παράσταση ΙΩΝ του Πλάτωνα από την ομάδα θεάτρου ΗΘΩ Σκηνική μεταφορά του γνωστού διαλόγου του Πλάτωνα, κατά τον οποίο συζητούν ο Σωκράτης και ο ραψωδός Ίων με θέμα την καλλιτεχνική και ποιητική έμπνευση. Τα ερωτήματα που εξιχνιάζονται και αναπτύσσονται ολωσδιόλου είναι καίρια και διαχρονικά: Η Τέχνη και η τεχνική. Το ταλέντο του ερμηνευτή-ραψωδού οφείλεται σε θεία έμπνευση; Είναι δώρο της Μούσας ή είναι αποτέλεσμα τεχνικής και γνώσης; Τι σχέση έχει η ποίηση με τη λογική; Αλήθεια, τι θα έλεγε άραγε ο Σωκράτης, αν περιδιαβαίνοντας στην Αθήνα του 2018 παρακολουθούσε τους σύγχρονους ραψωδούς-ηθοποιούς; Κατέχουν την τέχνη του διαλόγου; Εμπνέονται από τις Μούσες; Τους ενδιαφέρει η ένθεη έμπνευση;
Η φιλοσοφική αναζήτηση του Πλάτωνα σχετικά με το πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας και τις αρχές λειτουργίας του είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε
Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα
Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Σκηνικά: Νικόλας Κουρνιάτης
Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα
Επιμέλεια ήχων-μουσικής: Λένα Φιλίπποβα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Λένα Φιλίπποβα
Φωτογραφίες: Τσέτσι Τσάνκοβ
Παίζουν οι: Χοβίκ Καραμπετιάν, Χρύσα Κοτταράκου, Ελευθερίου Κωνσταντοπούλου, Λίνα Λαμπροπούλου

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
Αθήνα, Greece

Export the Map
April 13, 2018 @ 12:30 - 23:00

Organizer