Μερικές βασικές γνώσεις για να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Καλλιεργώντας μυρτιά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα

Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να πειραματιστεί στήνοντας ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού. Είναι γενικά απλό και εύκολο.

Η καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών συνδυάζει την ομορφιά ενός πράσινου μπαλκονιού με τα οφέλη διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών. Φυτά τα οποία γνωρίζετε ακριβώς τι φάρμακα έχουν πάρει (λογικά καθόλου) και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στο πιάτο της οικογένειας σας.  Υπάρχουν όμως κάποια ακόμα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια. Αυτά τα φυτά είναι τα αρωματικά.

Για βασικές οδηγίες καλλιέργειας για όλα τα αρωματικά φυτά και μια λίστα κατάλληλων φυτών για μπαλκόνι πατήστε εδώ.

Μυρτιά (Myrtus communis)

Η μυρτιά ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Ήταν το ιερό φυτό της Πάφιου Αφροδίτης, η οποία όταν βγήκε γυμνή από τη θάλασσα κρύφτηκε πίσω από μια μυρτιά. Η μυρτιά ήταν το σύμβολο της ομορφιάς και της νεότητας. Η μυρτιά ήταν γνωστή για τις ιδιότητές της από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούταν ως καλλωπιστικό φυτό στους ναούς. Η μυρτιά συσχετίζεται επίσης με το γάμο.

Ένας άλλος μύθος περιγράφει τη Φαίδρα να τρύπα τα φύλλα της μυρτιάς είτε από στενοχώρια είτε για να εκδικηθεί της Αφροδίτη, επειδή δεν την ερωτεύθηκε ο Ιππόλυτος. Αυτός ο μύθος προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα φύλλα της μυρτιάς μοιάζουν τρυπημένα όταν φαίνονται στον Ήλιο. Αυτά τα διαφανή στίγματα στην πραγματικότητα είναι αδένες με αιθέριο έλαιο. Ο Διοσκουρίδης κατέταξε τις μυρτιές σε αυτές με μπλε και σε αυτές με λευκούς καρπούς, οι οποίοι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τους έδινε ως αντίδοτο για τσιμπήματα σκορπιών και αραχνών και για να θεραπεύσει ασθένειες της κύστης και την διάρροια, σε μορφή βρασμένου χυμού. Η συνταγή αυτή χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη παραδοσιακή ιατρική.

Σήμερα καλλιεργείται στην ύπαιθρο, σε γλάστρες αλλά και σε θερμοκήπια. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή καλλυντικών και στη φαρμακευτική. Παράγει αιθέριο έλαιο (μυρτέλαιο). Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.

Καλλιεργώντας μυρτιά

Η μυρτιά είναι αειθαλής θάμνος, με ύψος που μπορεί να φτάσει ως τα 5 μέτρα. Γενικά τα περισσότερα είδη της μυρτιάς ευδοκιμούν σε τροπικά και υποτροπικά μέρη και το καλοκαίρι χρειάζεται πολύ ζέστη. Παρόλα αυτά η ελληνική έκδοση της μυρτιάς θεωρείται δύσκολη γιατί χρειάζεται πολύ κρύο και ξηρό αέρα το χειμώνα! Ιδανική θερμοκρασία για τη μυρτιά το χειμώνα είναι οι 8 έως 10 βαθμοί κελσίου. Μια ακόμα δυσκολία της είναι ότι χρειάζεται τακτικό ψέκασμα με νερό σε όλες τις εποχές!

Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία με μοσχεύματα ή και σπόρους σε ξηρό έδαφος και καλό είναι κάθε άνοιξη να τη μεταφυτεύουμε σε άλλη γλάστρα. Εκείνη την εποχή θα την βοηθήσουμε αν ρίξουμε και λίγο ασβέστιο.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *