Σας περισσεύει λίγη ρακή; Δώστε την στην επιδερμίδα σας να την πιει!

Φυσικό αντιρυτιδικό με ρακή και αιθέριο έλαιο από άνθη μυρτιάς

Το σημαντικό συστατικό σε αυτή τη συνταγή είναι το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τη μυρτιά. Οι μυρτιές που υπάρχουν παντού στη χώρα για να ομορφαίνουν κήπους και μπαλκόνια μας έχουν μια ακόμα σημαντική χρήση πέρα από την διακόσμηση.

Αν θέλετε να δείτε πως μπορείτε να καλλιεργήσετε μυρτιά στο μπαλκόνι σας πατήστε εδώ!

Λίγα λόγια για την Μυρτιά

Το φυτό ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Η μυρτιά ήταν το ιερό φυτό της Πάφιου Αφροδίτης, η οποία όταν βγήκε γυμνή από τη θάλασσα κρύφτηκε πίσω από μια μυρτιά. Ήταν το σύμβολο της ομορφιάς και της νεότητας. Το φυτό ήταν γνωστό για τις ιδιότητές του από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούταν ως καλλωπιστικό φυτό στους ναούς. Η μυρτιά συσχετίζεται επίσης με το γάμο.

Ένας άλλος μύθος περιγράφει τη Φαίδρα να τρύπα τα φύλλα της μυρτιάς είτε από στενοχώρια είτε για να εκδικηθεί της Αφροδίτη, επειδή δεν την ερωτεύθηκε ο Ιππόλυτος. Αυτός ο μύθος προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα φύλλα της μυρτιάς μοιάζουν τρυπημένα όταν φαίνονται στον Ήλιο. Αυτά τα διαφανή στίγματα στην πραγματικότητα είναι αδένες με αιθέριο έλαιο. Ο Διοσκουρίδης κατέταξε τις μυρτιές σε αυτές με μπλε και σε αυτές με λευκούς καρπούς, οι οποίοι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τους έδινε ως αντίδοτο για τσιμπήματα σκορπιών και αραχνών και για να θεραπεύσει ασθένειες της κύστης και την διάρροια, σε μορφή βρασμένου χυμού. Η συνταγή αυτή χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη παραδοσιακή ιατρική.

Σήμερα καλλιεργείται στην ύπαιθρο, σε γλάστρες αλλά και σε θερμοκήπια. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή καλλυντικών και στη φαρμακευτική. Παράγει αιθέριο έλαιο (μυρτέλαιο). Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.

Μαζεύοντας τα υλικά

Αν έχετε μια μυρτιά τότε μαζέψτε 2 χούφτες άνθη ή τη διπλάσια ποσότητα σε καρπούς. Αν όχι τότε κυκλοφορεί έτοιμο αιθέριο έλαιο από το οποίο θα χρησιμοποιήσετε 20 σταγόνες. Η ρακή θα πρέπει να είναι καθαρή (χωρίς αρώματα ή γλυκάνισο) και μέσης περιεκτικότητας σε αλκοόλ (μέχρι 50 βαθμούς). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίπουρο αλλά αποφύγετε το οινόπνευμα. Το καθαρό οινόπνευμα είναι πολύ δυνατό ενώ τα λιγότερης αλκοόλης περιέχουν ουσίες που μπορεί σε συνδυασμό με το έλαιο να δημιουργήσουν ερεθισμούς.

Μια σημαντική συμβουλή για το οινόπνευμα

ΠΡΟΣΟΧΗ – Το οινόπνευμα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Στα καλλυντικά συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες και κυρίως για να βοηθήσει τα υπόλοιπα υλικά να δέσουν και να δράσουν. Αν δεν προσέξουμε με τις δοσολογίες μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό.

Παρασκευάζοντας

Τρίψτε καλά τα άνθη της μυρτιάς σε κάποιο γουδί. Ανακατέψτε τον πολτό με τη ρακή. Αν χρησιμοποιείτε άνθη χρειάζονται περίπου 100ml ρακή και αν χρησιμοποιείται αιθέριο έλαιο το μισό (υπενθυμίζουμε για τις αναλογίες ότι δεν παρασκευάζουμε άρωμα αλλά καλλυντικό που θα λειτουργήσει στο δέρμα) Σουρώστε το μείγμα και αφήστε το μείγμα για μια εβδομάδα σε ένα καθαρό δοχείο και είναι έτοιμο.

Κάθε πρωί περάστε ελαφρά τον χυμό που έχει παραχθεί με ένα βαμβάκι στο πρόσωπο και μετά από λίγο ξεπλύνετέ το. Από τη πρώτη χρήση θα νοιώσετε το δέρμα πιο σφιχτό, λείο και λαμπερό.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *