Μπορούμε να γλυτώσουμε λεφτά από το κλιματιστικό μας;

Μερικά μυστικά οικονομίας για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικό για θέρμανση

Έπιασαν τα πρώτα κρύα και για κάποιους το κλιματιστικό είναι η μόνη πηγή θέρμανσης.

Στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τα κλιματιστικά με το καλοκαίρι ενώ για το χειμώνα σκεπτόμαστε σαν πρώτες επιλογές το καλοριφέρ ή διάφορα είδη σόμπας. Θεωρείται ακριβή επιλογή αλλά όταν η πολυκατοικία δεν ανάβει καλοριφέρ και οι σόμπες δεν είναι εύκολη λύση, το κλιματιστικό καταλήγει μονόδρομος. Αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε τότε πρέπει να βρούμε τρόπους να το φτηνύνουμε. Οι ήδη πολύ επιβαρυμένοι λογαριασμοί πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατών περισσότερο.

Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να γλυτώσουμε λεφτά.

Καθαρίζουμε τα φίλτρα μόνοι σας

Πρώτο και σημαντικότερο μέσο για τη βελτίωση της απόδοσης και την εξοικονόμηση χρημάτων είναι η καθαριότητα. Στα κλιματιστικά υπάρχουν πολλά φίλτρα μεταξύ των οποίων εσωτερικά φίλτρα στις μεγάλες συσκευές που προτείνεται να αλλάζονται από τεχνικό, ή φίλτρα άνθρακα για τον καπνό του τσιγάρου και άλλα ανάλογα με το μηχάνημα. Το φίλτρο που όμως μαζεύει τη πολύ σκόνη είναι το φίλτρο που βρίσκεται μπροστά από τις ψήκτρες.

Συνήθως βγαίνει συρταρωτό ή ανοίγει όλη η πρόσοψη για να αποκαλυφθεί. Ακόμα και αν δεν το έχετε δει ποτέ είναι πολύ εύκολο να το εντοπίσετε γιατί αυτό προορίζεται να καθαριστεί από εσάς. Ανάλογα με τη σκόνη που έχει ένα σπίτι μπορεί να χρειαστεί καθάρισμα μετά από περίπου ένα ή δύο μήνες εντατικής χρήσης. Βγαίνει εύκολα, χωρίς ξεβιδώματα και πλένεται με νερό και σαπούνι. Το αφήνετε να στεγνώσει καλά πριν το ξανατοποθετήσετε. Αν δεν το έχετε ξανακαθαρίσει όλο το καλοκαίρι να περιμένετε να δείτε κάτι με πάρα πολύ σκόνη. Μετά τον καθαρισμό θα δείτε μια τεράστια διαφορά στην απόδοση.

Δεν αφήνουμε ανοιχτό το κλιματιστικό όλη νύχτα

Μάθετε πως δουλεύουν τα χρονόμετρα του κλιματιστικού σας (αν διαθέτει). Ένας άνθρωπος αποκοιμιέται σε περίπου 7 λεπτά. Από τη στιγμή που θα κοιμηθείτε και μετά δεν έχει λόγο να συνεχίσει να λειτουργεί. Ακόμα και αν το σπίτι σας δεν είναι μονωμένο τα σκεπάσματά σας θα κρατήσουν την θερμοκρασία του σώματος σε ανεκτά επίπεδα μέχρι το πρωί.

Ένα μέσο κλιματιστικό ζεσταίνει το χώρο του σε πέντε λεπτά. Αν το ενεργοποιήσετε μισή ώρα πριν πέσετε το δωμάτιο θα έχει γίνει φούρνος. Φυσικά αν υπάρχει χρονόμετρο βάλτε το να κλείσει δέκα λεπτά αφού ξαπλώσετε και να ενεργοποιηθεί μόνο του δέκα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Εάν δεν υπάρχει, κλείστε το πέφτοντας. Ένα από τα άσχημα του κλιματιστικού είναι ότι ο χώρος παγώνει πολύ γρήγορα από τη στιγμή που θα σβήσει αλλά… αν έχετε ξαπλώσει τα σκεπάσματα θα σας προστατέψουν στα 7 λεπτά που χρειάζεστε. Ξυπνώντας το ανάβετε και χουζουρεύετε για πέντε λεπτά μέχρι να είναι κατάλληλη η θερμοκρασία να σηκωθείτε. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός θα δείτε τη διαφορά και θα καταλάβετε γιατί πρέπει να κάνουμε αυτή τη διαδικασία.

Κάνουμε service στο κλιματιστικό τουλάχιστον κάθε ένα ή δύο χρόνια

Αν έχετε ακολουθήσει τα προηγούμενα βήματα και παρατηρήσετε πως το κλιματιστικό σας δεν έχει καλή απόδοση, σημαίνει πως ήρθε ο καιρός για το τακτικό service. Ο τεχνικός κοστίζει αλλά το ρεύμα που θα καίει ένα κλιματιστικό που δεν δουλεύει καλά θα σας πονέσει πολύ περισσότερο. Με τακτική ετήσια συντήρηση κερδίζετε στους μηνιαίους λογαριασμούς μέχρι και 30% το χρόνο από τα όσα θα κόστιζε το κλιματιστικό. Εκτός αυτού κερδίζει χρόνια και το κλιματιστικό.

Ένα κακοσυντηρημένο μηχάνημα κάνει θόρυβο, είναι εστία μικροβίων και δεν αποδίδει όσο και να φροντιστεί καθυστερημένα από τεχνικό. Η αγορά ενός κλιματιστικού κοστίζει περισσότερα από τον τεχνικό. Για να γλυτώσετε λεφτά καλέστε τον τεχνικό το φθινόπωρο ή την άνοιξη όταν ο καιρός είναι ήπιος. Στα μεγάλα κρύα και τις μεγάλες ζέστες τους θυμούνται όλοι και λόγο φόρτου εργασίας έχουν την πολυτέλεια να χτυπάνε τις τιμές τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Τέλος μην διαλέξετε τεχνικό γιατί απλά τον είχε διαλέξει ένας φίλος. Ψάξτε το καλά. Η τσέπη σας το έχει ανάγκη.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories ,

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.