Κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση από το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ισπανίας

Για δεύτερη χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση θα υπάρχει πρόγραμμα προβολών ισπανικού κινηματογράφου. Οι ταινίες είναι επιλεγμένες από το Ινστιτούτο Θερβάντες. Ακόμα οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες Ακόμα συνεργάζεται η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, και οι εταιρείες διανομής Spentzos Films και Seven Film.

Όλες οι προβολές αναδεικνύουν την ποικιλία των ειδών του, των θεμάτων του και των τρόπων παραγωγής του. Τρόποι που τον καθορίζουν στο παγκόσμιο σκηνικό. Ο φετινός κύκλος προβολών περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα της ικανότητας της κινηματογραφικής αφήγησης. Αυτή εκσυγχρονίζεται ως δημιουργικός και παραγωγικός τομέας, καταγράφοντας σημεία της σύγχρονης εποχής μας πότε με κωμική και πότε με τραγική διάθεση.

Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υποτίτλους. Είσοδος δωρεάν μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Για να χαρακτηρίσει κανείς σήμερα τον ισπανικό κινηματογράφο, πρέπει να εστιάσει στην ποικιλία των ειδών του, των θεμάτων του, των τρόπων παραγωγής του, που τον καθορίζουν στο παγκόσμιο σκηνικό. Ο κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2017  περιλαμβάνει πέντε πολύ διαφορετικές ταινίες. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και οι δύο ντοκιμαντέρ. Συνολικά αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ικανότητας της κινηματογραφικής αφήγησης, ως δημιουργικός και παραγωγικός τομέας, να εκσυγχρονίζεται.

Η μεγάλη μου νύχτα

Ο άνεργος Χοσέ βρίσκει, στα μέσα Αυγούστου, έκτακτη δουλειά ως κομπάρσος στη μαγνητοσκόπηση ενός πρωτοχρονιάτικου τηλεοπτικού προγράμματος. Εκατοντάδες άνθρωποι σαν κι αυτόν βρίσκονται, επί μιάμιση βδομάδα, κλεισμένοι, μέρα νύχτα, στο στούντιο, παριστάνοντας βλακωδώς τους χαρούμενους την υποτιθέμενη παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ο αστέρας του τραγουδιού, Αλφόνσο είναι ικανός για όλα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η εμφάνισή του θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή προβολή. Υπάρχει θέση για τον έρωτα μέσα σ’ αυτό το ανεξέλεγκτο χάος;
Στα ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους. Ακατάλληλη για κάτω των 12 ετών.

Αλμυρά όνειρα

Το ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων από τη Νοβέλντα. Αγωνίστηκαν για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, παρά τις πάμπολλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν καθ’ οδόν. Ο Αλεχάντρο είναι ένα τυφλό αγόρι που παίζει πιάνο. Η Ιρένε είναι μια νεαρή με δισχιδή ράχη. Ο Σιμόν, αθλητής που θέλει να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη για να τελειοποιήσει το Μουάι Τάι, την πολεμική τέχνη που ασκεί επαγγελματικά. Ο Μαριάνο είναι οδηγός φορτηγού, που ονειρεύεται να μάθει να παίζει κιθάρα στα 62 του. Η ταινία υμνεί την ανθρώπινη αποφασιστικότητα , το πνεύμα της υπέρβασης και τη δύναμη του ατόμου.
Στα ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους. Ακατάλληλη για κάτω των 7 ετών.

Ευτυχισμένα 140

Η Έλια κλείνει τα 40. Για να το γιορτάσει, συγκεντρώνει φίλους και συγγενείς σ’ ένα πολυτελές εξοχικό σπίτι. Εκεί τους ανακοινώνει πως έχει κερδίσει 140 εκατομμύρια στο ΛΟΤΟ. Από εκείνη τη στιγμή η ατμόσφαιρα βαραίνει. Ενώ στην αρχή φαινόταν πως όλοι ήταν χαρούμενοι, αρχίζουν τους τσακωμούς και τις δολοπλοκίες, με στόχο να πάρουν τα λεφτά της τυχερής.
Στα ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους. Ακατάλληλη για κάτω των 12 ετών.

Στα πρόθυρα

Ο Αντόνιο και η Φελίσα είναι παντρεμένοι 60 χρόνια. Ζουν σ’ ένα μικρό χωριό του Τερουέλ. Οι δυνάμεις τους εξασθενούν. Η όλο και πιο εύθραυστη υγεία τους τους εμποδίζει να φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Σαν απειλή εμφανίζεται η πιθανότητα να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να πάνε στο γηροκομείο. Η ταινία δείχνει την αγάπη στα γηρατειά. Δείχνει τον φόβο που νοιώθουν οι άνθρωποι, να αφήσουν τη ζωή τους σε ξένα χέρια. Να χάσουν την ανεξαρτησία τους.
Στα ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους. Κατάλληλη για όλους.

Τρούμαν

Ο πενηντάρης ηθοποιός Χουλιάν, έκανε ό,τι ήθελε σε όλη του τη ζωή. Ώρα, άρρωστος πια, σκέφτεται να κάνει το ίδιο και σχετικά με τον θάνατό του. Ενώ οργανώνει το τέλος του, ο καλύτερός ου φίλος, ο Τομάς, φτάνει ξαφνικά από τον Καναδά. Μέσα σε τέσσερεις έντονες μέρες, οι δυο φίλοι ζουν ιδιόμορφες καταστάσεις, απροσδόκητες κι αστείες, ενώ περιφέρονται στην πόλη. Διοργανώνουν μια γιορτή αποχαιρετισμού και θα κάνουν ένα μονοήμερο ταξίδι στο Άμστερνταμ για να δει για τελευταία φορά τον γιό του Νίκο. Κι όλα αυτά. Κι όλα αυτά, ενώ ο Χουλιάν προσπαθεί να βρει μια λύση για τη μεγαλύτερη ανησυχία του: να βρει ένα καινούριο σπίτι για τον σκύλο του τον Τρούμαν.
Στα ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους. Ακατάλληλη για κάτω των 12 ετών.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.