Η επιλογή του νυχτερινού ρεύματος φαίνεται ότι αποτελεί μια καλή επιλογή, καθώς κοστίζει περίπου το 1/3 της ημερήσιας τιμής χρέωσης σε όσους παρόχους το προσφέρουν.

Ξεκινά η χειμερινή περίοδος για το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος

Σε ισχύ τίθεται σε λίγες μέρες το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος για την χειμερινή περίοδο. Το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου καθορίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Η χειμερινή περίοδος για φέτος ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου. Τα ωράρια του νυχτερινού θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου. Οι ώρες που ισχύει το οικονομικό νυχτερινό τιμολόγιο είναι από τις 02:00 το βράδυ τις 08:00 το πρωί και από 15:00 ως 17:00 το μεσημέρι. Αυτό ισχύει για όσους είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών. Για όσους είναι συνδεδεμένοι σε νησιά με Ανεξάρτητα Δίκτυα Παροχής οι ώρες θα είναι πάλι από 02:00 μέχρι 08:00 το βράδυ αλλά από  15:30 μέχρι 17:30 το μεσημέρι.

Η θερινή περίοδος θα είναι από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου. Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος θα ισχύει για εκείνη την περίοδο από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί.

Όλα τα προηγούμενα ισχύουν για τους καταναλωτές που έχουν ενεργοποιημένο το Τμηματικό Ωράριο. Οι χρήστες που είχαν νυχτερινό πριν το 1988 και δεν το έχουν αλλάξει (ή δεν υποστηρίζεται στην περιοχή τους) έχουν το Συνεχές Ωράριο. Σε αυτή την περίπτωση έχουν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους μειωμένο τιμολόγιο από τις 23:00 ως τις 8:00.

Πώς μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιος Νυχτερινό τιμολόγιο Ρεύματος

Το τελευταίο καιρό νυχτερινό τιμολόγιο, εκτός από τη ΔΕΗ, προσφέρουν και οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος. Αλλά τους μετρητές ρεύματος συνεχίζει να τους εγκαθιστά ο ΔΕΔΔΗΕ.

Εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να εγκαταστήσει στην παροχή του μετρητή με χρονοχρέωση. Δηλαδή μετρητή ο οποίος μετρά χωριστά την κατανάλωσή του σε δυο χρονικές ζώνες. Μία είναι η ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και μία η ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη). Τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, απαιτείται να επισκεφθείτε το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Να έχετε μαζί σας έναν λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να υποβάλετε σχετική αίτηση.

Η συμμετοχή στις δαπάνες για την εγκατάσταση μετρητή με χρονοχρέωση ανέρχεται σε 34,00 € συν ΦΠΑ.

Συμφέρει το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος;

Γενικά ο κόσμος καταφεύγει συχνά στη λύση του νυχτερινού τιμολογίου για να μειώσει τους λογαριασμούς. Η επιλογή του νυχτερινού ρεύματος φαίνεται ότι αποτελεί μια θελκτική επιλογή για πολλούς. Γενικά κοστίζει περίπου το 1/3 της ημερήσιας τιμής χρέωσης σε όσους παρόχους το προσφέρουν. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στους αριθμούς των συνδέσεων. Το έτος 2016 οι αιτήσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση νέων μετρητών νυχτερινού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2015. Οι αιτήσεις του νυχτερινού τιμολογίου έφτασαν τις 60.000 για μονοφασικές συνδέσεις και 40.000 για τριφασικές συνδέσεις.  Η ίδια τάση συνεχίζεται και στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. Από αυτά, προκύπτει ότι ο ρυθμός των αιτήσεων νυχτερινού ρεύματος αυξάνει επίσης κατά 20%, τόσο στους μονοφασικούς όσο και στους τριφασικούς μετρητές.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υπάρχει πλέον μεγάλη έλλειψη σε μετρητές και να αργούν οι εγκαταστάσεις νυχτερινού ρεύματος τους πάνω από εξάμηνο.

Το τιμολόγιο γενικά συμφέρει όταν χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (και των μεσημεριανών ωρών μειωμένης χρέωσης). Ακόμα γενικά συμφέρει εάν η συνολική σας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το κάθε τετράμηνο. Ρίξτε μια ματιά στο λογαριασμό σας, γράφει την κατανάλωση. Ακόμα συμφέρει στην περίπτωση που η τεραμηνιαία σας κατανάλωση (ημέρας και νύχτας) είναι μικρότερη των 800 kWh αλλά η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Πρακτικά

Αν έχετε νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος στο σπίτι μην θα δείτε μεγάλη διαφορά αν:

  • Βάζετε πλυντήριο μετά τα μεσάνυχτα.
  • Ανάβετε το θερμοσίφωνα να ζεστάνει το νερό που θα χρησιμοποιήσετε το πρωί, για λίγο το βράδυ.
  • Χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό φούρνο μετά τις 15:00 και πριν τις 17:00 για το μαγείρεμα της οικογένειας.
  • Προγραμματίσετε το κλιματιστικό να ανάψει για λίγο πριν τις 7:00 το πρωί για να ξυπνήσετε σε ένα ζεστό σπίτι.

Αν δεν σκοπεύετε να εκμεταλευτείτε την ευκαιρία, χρησιμοποιήστε τα 34 euro της ενεργοποίησης κάπου αλλού!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.