Ο Άρειος Πάγος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς λόφους στο κέντρο της Αθήνας που έχει επισκέπτες ακόμα και το χειμώνα. Μια εξαιρετική τοποθεσία μεταξύ της Ακρόπολης και του λόφου του Αστεροσκοπείου που δεσπόζει πάνω από την αρχαία αγορά. Κεντρικό σημείο για όσους θέλουν να περπατήσουν στα αρχαία αλλά και για όσους θέλουν να αράξουν με μια κιθάρα και καλή παρέα. Όλοι όσοι έχουν ανέβει μπορούν να βεβαιώσουν ότι στο λόφο υπάρχει μια ασυνήθιστη ενέργεια και μαγεία που δεν την βρίσκεις σε άλλα σημεία της πόλης.

Λίγα λόγια για τον Άρειο Πάγο

Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε μέρος μιας από τις αριστοκρατικές γειτονιές της πόλης αλλά και το ανώτατο δικαστήριο της πόλης. Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί δίκασαν οι θεοί τον Άρη για το φόνο του γιού του Ποσειδώνα Αλιρρόθιου αλλά και η κατοικία των Ερινυών. Δίπλα πιστεύεται ότι ήταν το αρχαιότερο νεκροταφείο της πόλης (μυκηναϊκής περιόδου) και σημείο γεμάτο ιερά.

Σε εκείνο το λόφο δίδαξε ο Απόστολος Παύλος και προσηλύτισε τους δύο πρώτους χριστιανούς της περιοχής. Ο πρώτος ήταν ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης και μια εταίρα με το όνομα Δάμαρι.

Επί βασιλείας Όθωνα καθάρισε ο λόφος από ερείπια και κτίσματα και πήρε τη σημερινή του μορφή. Η τελευταία σημαντική παρεμβολή ήταν μια σκάλα, για εύκολη πρόσβαση, που κατασκευάστηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Πρόσβαση

Μεγάλοι εύκολοι πλακόστρωτοι δρόμοι ιδανικοί για περπάτημα ή ποδηλασία. Αυτοκίνητα μπορούν να φτάσουν από την Πλάκα (οδός Θεωρίας) αλλά και από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αυτό είναι κάτι που γενικά απαγορεύεται για το κοινό, αλλά έχω δει επανειλημμένα κάφρους να φτάνουν μέχρι τη σκάλα με αυτοκίνητο.

Περπατώντας

Ο Άρειος Πάγος είναι στη μέση μιας περιοχής μέρος γεμάτη ζωή όλο το χρόνο. Μέρα και νύχτα σε απόσταση λίγων λεπτών υπάρχουν άφθονες επιλογές για όλα τα γούστα. Και με λίγο περπάτημα εύκολα κάποιος θα βρει κάποιο σημείο να κάτσει με την παρέα του. Βάζετε σε μια τσάντα μερικές μπύρες και ξεκινάτε. Μπορεί να προτιμήσετε τον ίδιο το λόφο, με την εξαιρετική θέα , ο οποίος τα καλοκαίρια σφύζει από ζωή ή να εξερευνήσετε τους γύρω δρόμους. Κάθε παρέα θα βρει ένα σημείο να αράξει. Μπορεί να είναι στα σκαλιά μιας εκκλησίας ή σε κάποιο παγκάκι κάποιου από τα δεκάδες κρυμμένα μουσεία της περιοχής. Περπατώντας θα δείτε ντόπιους, τουρίστες, φοιτητές αλλά μέχρι και δωδεκαθεϊστές να προσεύχονται στους θεούς τους. Μοναχικοί, ζευγάρια αλλά και μεγάλες παρέες να απολαμβάνουν την πολυχρωμία των επισκεπτών και την ενέργεια που δημιουργείται.

Και φυσικά υπάρχει η άλλη άποψη

Τον Αύγουστο, ένα βράδυ περίμενα στη σκάλα μία φίλη. Από πάνω άκουγα μια παρέα να τραγουδά και σκεφτόμουν να περιμένω πάνω. Ένα ζευγάρι με πλησίασε και με ρώτησε αν αυτός ο βράχος ήταν ο Άρειος Πάγος. Το ότι καθόμουν ακριβώς δίπλα στη ταμπέλα με την περιγραφή και τον χάρτη του χώρου δεν είχε σημασία. Τους είχαν πει να πάνε και πήγαν. Με ρώτησαν αν έχει τίποτα αξιόλογο εκεί πάνω. Τους άφησα λίγα δευτερόλεπτα να ακούσουν το τραγούδι και τους είπα ότι είχε πολύ κόσμο και υπέροχή θέα. Η κοπέλα που με είχε ρωτήσει έκανε μία γκριμάτσα λέγοντας “Τι να την κάνω τη θέα. Βαρετό.” και χωρίς κάτι άλλο γύρισαν και έφυγαν. Σκέφτηκα να τους πρότεινα να πάνε να δούνε τηλεόραση. Είναι δωρεάν και δείχνει πιο ενδιαφέρουσα αλλά δεν μπήκα στον κόπο. Βαρετό.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Categories ,

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.