Νεότερη Ελληνική Ποίηση, εκπρόσωποι της ελληνικής ποίησης, από τα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Διαλέξεις για τη Νεότερη Ελληνική Ποίηση στο Μαρούσι

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Νικόλαος Πέππας σας προσκαλούν σε έναν κύκλο διαλέξεων αφιερωμένο στη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση», που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ» (Βασ. Όλγας 14 & Σουρή, Μαρούσι).

Θα παρουσιαστούν σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής ποίησης, από τα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Μέσα από τον ποιητικό λόγο αλλά και κριτικά κείμενα, δοκίμια, ανέκδοτα γραπτά και την αλληλογραφία, διακεκριμένοι φιλόλογοι, κριτικοί τέχνης και μελετητές σκιαγραφούν την προσωπικότητα των ποιητών, όπως και τη σχέση τους με την πολιτική ιστορία και τα αισθητικά, κοινωνικά και πνευματικά ρεύματα της εποχής τους.

Οι διαλέξεις θα γίνονται απογεύματα Δευτέρας και ώρα 18:00.

Νεότερη Ελληνική Ποίηση
Πρόγραμμα Διαλέξεων

26/2 Γιώργος Σεφέρης, εξήντα χρόνια από την απονομή του Νόμπελ – Ο Γιώργος Σεφέρης στην Αμερική
Ασπασία Γκιόκα, Διδάκτωρ Φιλολογίας

4/3 Αλληλογραφία Γιώργου Σεφέρη – Γιώργου Κατσίμπαλη Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ποιητής, Βιβλιογράφος – Μελετητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

8/4 Ο Άγγελος Σικελιανός και η εποχή του
Μαντώ Μαλάμου, Διδάκτωρ Φιλολογίας

22/4 Κωνσταντίνος Καβάφης – Εκφράσεις
Γιάννης Ρηγόπουλος, Διδάκτωρ Φιλολογίας

13/5 Κωστής Παλαμάς – Κριτικά κείμενα
Θεοδόσης Πυλαρινός, Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ιονίου Παν/μίου

20/5 Οδυσσέας Ελύτης – Δοκίμια
Ανθούλα Δανιήλ, Διδάκτωρ φιλολογίας

Στις συναντήσεις του Ιουνίου (3 & 17/6), θα παρουσιαστούν οι ποιητές Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος και Κώστας Καρυωτάκης.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ», το διώροφο νεοκλασικό του Δήμου Αμαρουσίου, που αποτελεί «κόσμημα» για όλη την περιοχή, στεγάζει ένα σύνολο πολιτιστικών δράσεων, που προάγουν την καλλιτεχνική και ευρύτερη παιδεία και δημιουργία. Στο ισόγειο του κτιρίου φιλοξενούνται τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου, ενώ στον πρώτο όροφο διοργανώνονται συχνά περιοδικές εκθέσεις. Εδώ γίνονται και οι Συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρουσίου όπως και οι κύκλοι διαλέξεων που προγραμματίζει ο Δήμος σε θέματα Ελληνικής Λογοτεχνίας, Εικαστικών Τεχνών και Ιστορίας.

Διάρκεια Α’ Κύκλου Διαλέξεων: 26 Φεβρουαρίου έως 17 Ιουνίου 2024

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες: Αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού & Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: κ. Ρούλα Ρέππου, Τηλ: 210 8056314

Διαλέξεις για τη Νεότερη Ελληνική Ποίηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.