Το σφουγγαράκι είναι ένα από τα πιο βρώμικα μέσα που χρησιμεύει να καθαρίσει κάτι που πρέπει να είναι απόλυτος καθαρό.

Καθαρίζοντας το σφουγγαράκι της κουζίνας

Η δουλειά του είναι να κρατάει καθαρά τα πιο σημαντικά σκεύη για την υγεία μας. Και κάνει σκληρή δουλειά αλλά… Χωρίς να φταίμε πολύ γρήγορα μολύνεται από τα υπολείμματα τροφών και τα χημικά που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα δεν βοηθάνε σε αυτό. Το σφουγγαράκι αποτελεί βασική εστία μικροβίων μέσα στο σπίτι και μάλιστα στην κουζίνα μας.

Πιο συγκεκριμένα, το σφουγγάρι για τα πιάτα είναι κρυφή πηγή μολύνσεων μιας και από την επιφάνειά του επιβιώνουν πάνω από 10 εκατομμύρια βακτήρια όλων των ειδών ανά 6 εκατοστά επιφάνειας. Για να αποφύγουμε λοιπόν να καθαρίζουμε τα πιάτα μας με κάτι βρώμικο το πιο σημαντικό είναι να το αντικαθιστούμε συχνά. Η συχνότητα ανανέωσης για το σφουγγαράκι της κουζίνας λένε ότι πρέπει να είναι μία φορά την εβδομάδα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το σφουγγαράκι στο νεροχύτη και πρέπει να τηρούμε κάποιους σημαντικούς κανόνες σε αυτή την εβδομάδα που το χρησιμοποιούμε. Σημαντικό είναι να το στραγγίζουμε και να το ακουμπάμε σε μια καθαρή στεγνή επιφάνεια. Η υγρασία ευνοεί τις μολύνσεις. Παλιότερα αρκετές νοικοκυρές άφηναν το σφουγγαράκι σε ένα δοχείο γεμάτο νερό, σαπούνι και ξύδι. Αυτή η λύση έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία μας.

Μια λύση για να σώσουμε το σφουγγάρι και να διπλασιάσουμε το χρόνο που το χρησιμοποιούμε είναι να το ακτινοβολήσουμε!

Στο φούρνο μικροκυμάτων

Αρχικά ξεπλένουμε το σφουγγάρι με κρύο νερό και απορρυπαντικό. Λίγο ξύδι κανέναν δεν έβλαψε αλλά να ξέρετε ότι αν σε αυτή τη φάση ρίξετε ξύδι θα μυρίσει άσχημα ο φούρνος. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με καθαρό κρύο νερό. Το μπολ μπαίνει στο φούρνο και το ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 3 λεπτά. Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν τα περισσότερα επικίνδυνα μικρόβια χωρίς να φθαρεί η υφή του σφουγγαριού. Το νερό που υπάρχει μέσα στους πόρους ακτινοβολείται και βράζει ομοιόμορφα. Αυτό σκοτώνει με τη σειρά του τα πιο ανθεκτικά από τα βακτήρια προστατεύοντας το σφουγγάρι από τη θερμότητα. Στεγνώνουμε το σφουγγάρι και το χρησιμοποιούμε σχεδόν σαν να ήταν καινούργιο.

Προσοχή

Όταν βγάζετε το νερό από το φούρνο. Δεν λειτουργεί όπως ο κανονικός φούρνος, όπου θα κατέστρεφε τελείως το σφουγγάρι. Στο φούρνο μικροκυμάτων υπάρχει κίνδυνος το νερό να βράσει από μέσα ξαφνικά την ώρα που το βγάζετε οπότε καλό θα ήταν να βγει με γάντια έστω και αν φαινομενικά είναι κρύο.

 

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote
Categories ,

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.