Ξεκινούν και φέτος τα Παναγούλεια στον δήμο Αγίου Δημητρίου.

Ξεκινούν και φέτος τα Παναγούλεια στον δήμο Αγίου Δημητρίου.

 

Μήνυμα της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου για τα “Παναγούλεια 2018”

Ανάμεσα στις παρακαταθήκες που μας έχουν αφήσει σπουδαίοι Έλληνες και Ελληνίδες που έζησαν και έδρασαν στο παρελθόν, μια πολύ ξεχωριστή είναι αυτή του μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας, του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Το ανυπόταχτο και περήφανο πνεύμα, η αυταπάρνηση για την επίτευξη του στόχου, η περιφρόνηση του θανάτου, ο χωρίς όρια αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη, βρήκαν την κορυφαία τους έκφραση μέσα από τη ζωή και τη δράση του.

Εδώ, στον τόπο που άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος αυτός Έλληνας αγωνιστής, κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε και αποτίνουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, αντλούμε έμπνευση από τη ζωή του, προβληματιζόμαστε και προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο που οδηγεί στις μεγάλες αξίες στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του.

Τα φετινά Παναγούλεια βρίσκουν την πατρίδα μας σε μια παρατεταμένη κρίση, που είναι πεισματικά παρούσα, παρ’ όλα τα οδυνηρά μέτρα που έχουν ληφθεί. Ταυτόχρονα, στο όλο σκηνικό πέφτει βαριά σκιά από τις πολεμικές εστίες της Μέσης Ανατολής με τις εκατόμβες των θυμάτων και τα εκατομμύρια των προσφύγων, αλλά και από τις άμεσες απειλές εμπλοκής της πατρίδας μας σε «θερμά επεισόδια» που απειλούν άμεσα την ειρήνη εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν υπάρχει κάτι που είναι εξ ίσου κακό με τον πόλεμο, αυτό είναι δεν είναι άλλο από την αδιαφορία και την απάθεια για το τι συμβαίνει γύρω μας. Από τους πολίτες με νεκρές συνειδήσεις. Από τους λαούς που βιώνουν την ευημερία τους, αδιαφορώντας για τους άλλους λαούς, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα που προκαλεί ο ανταγωνισμός των ισχυρών για τον έλεγχο του γεωπολιτικού χάρτη.

Ελπίδα όλων μας είναι ότι και οι φετινές εκδηλώσεις των «Παναγουλείων» συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο, όχι μόνο στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προβληματισμού.
Ενός προβληματισμού αναγκαίου για κάθε συνειδητό πολίτη που θέλει να βλέπει την κοινωνία στην οποία ζει να αναπτύσσεται δημοκρατικά, σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και τα δικαιώματά τους, σε ένα κόσμο ειρηνικό χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ανισότητες, με αίσθημα αλληλεγγύης, συναίνεσης και συνεργασίας.

Γι’ αυτά αγωνίστηκε ο Αλέκος Παναγούλης. 
Αυτά οφείλουμε να οραματιζόμαστε όλοι και όλες εμείς σήμερα!

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

 

Παναγούλεια 2018

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 11-5-2018
Αμφιθέατρο 1ου Γυμνασίου – Λυκείου (Στρογγυλό)

Ώρα 20:30
Μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
Μια βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης με το Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μπακέλλα και μουσική – τραγούδι από τους Ηρακλή και Θέμη Κοντό.

______________________________________

Σάββατο 12-5-2018
Αίθριο 1ου Γυμνασίου – Λυκείου (Στρογγυλό)

Ώρα 20:00
Χαιρετισμός Προέδρου ΟΠΑΠ, Κώστα Χριστοδουλή

Ώρα 20:30 
Συναυλία με τους enCARDIA, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους κοινωνικούς αγώνες για την ελευθερία.
Θα λειτουργήσει Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, από την Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου.

______________________________________

Κυριακή 13-5-2018
Δημαρχείο

Ώρα 9:00
Ειρηνοδρομία

Αίθριο 1ου Γυμνασίου – Λυκείου (Στρογγυλό)
Ώρα 20:00
Χαιρετισμός της Δημάρχου Μαρίας Ανδρούτσου

Ώρα 20:30 
Συναυλία με τη «Sinfonietta» Αθηνών που παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Μηνακάκη «Οι γειτονιές του κόσμου», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Συμμετέχουν οι Σοφία Καπετανάκου (μέτζο σοπράνο), Λυδία Ζερβάνου (σοπράνο), Αρκάδιος Ρακόπουλος (βαρύτονος) και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.