Μονοήμερη βόλτα για περπάτημα και ποδηλασία για τους Αθηναίους

Μονοήμερη βόλτα 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα στο Σούνιο και το Λαύριο

Ιδανική για μια εύκολη και σύντομη κυριακάτικη εκδρομή πολύ κοντά στην Αθήνα. Ένα μέρος γνωστό παγκόσμια για το ναό του Ποσειδώνα και τα ηλιοβασιλέματα του. Αν επισκεφτείτε το Σούνιο καλοκαίρι μην παραλείψετε να περιμένετε τον ήλιο να δύσει (και τους τουρίστες να χειροκροτούν). Αξίζει τον κόπο.

Πηγαίνει κανείς άνετα με λεωφορείο, αυτοκίνητο, μηχανάκι αλλά πολύ συχνά αποτελεί διαδρομή που την κάνει κόσμος με ποδήλατα. Με αρκετά μέρη ευχάριστα για περπάτημα και αρκετά πράγματα να δεις.

Σούνιο

Μέρος με απαράμιλλη ομορφιά, καλές παραλίες και ενδιαφέροντα τοπία. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει ανακριθεί εθνικός δρυμός. Το Σούνιο αναφέρεται από την εποχή της Οδύσσειας σαν Σούνιον Ιερόν. Φυσικά το πιο σημαντικό αξιοθέατο (αλλά όχι το μόνο), είναι ο ναός του Ποσειδώνα. Κατασκευάστηκε μεταξύ 444 και 440 προ χριστού πάνω στα ερείπια ενός αρχαϊκού ναού. Τόπος ιερός, ειδικά για τους ναυτικούς. Είναι ο βράχος από τον οποίο έπεσε ο βασιλιάς Αιγαίας, δίνοντας το όνομά του στο Αιγαίο πέλαγος. Ήταν ένα από τα πρώτα σημεία που έβλεπε κάποιο πλοίο και συμβόλιζαν την Αθήνα από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας.

πέρδικα του Σουνίου

Πάνω στα μάρμαρα διακρίνονται εύκολα χαραγμένα ονόματα δεκάδων περιηγητών ανά τους αιώνες. Ανάμεσά στα ονόματα είναι ο Λόρδος Βύρων αλλά και πολλοί άλλοι διάσημοι του παρελθόντος. Πλέον, από το ναό διατηρούνται οι δύο παραστάδες της ανατολικής πλευράς και αρκετοί από τους κίονες του ανατολικού τμήματος του ναού, ενώ το δυτικό τμήμα έχει καταστραφεί μέχρι τη θεμελίωση. Απέναντι από αυτό το ναό μπορείτε να θαυμάσετε τα ερείπια από τον μεγάλο ιωνικό ναό της Αθηνάς, καθώς έναν μικρότερο δωρικού ρυθμού.

Κάτι ασυνήθιστο που είναι πολύ εύκολο να εντοπίσει κανείς στον βράχο του Σουνίου είναι η πέρδικα της περιοχής. Ζει στην περιοχή αδιαφορώντας παντελώς για τους ανθρώπους που την φωτογραφίζουν. Άφοβη και συγκριτικά με άλλα άγρια πουλιά θρασύτατη όσο αφορά τους ανθρώπους. Όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να θεωρεί σπίτι της τη περιοχή όσο και αν κυκλοφορούν τουρίστες.

 

Δρυμός

Αγία Τριάδα-Σούνιο

Μια σχεδόν άγνωστη περιοχή για τους περισσότερους επισκέπτες. Ανακηρύχτηκε το 1971 και θεωρείται ένας από τους μικρότερους Εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας. Καμένος επανειλημμένα από πυρκαγιές ακόμα αντιστέκεται. Τα λίγα μέρη που έχουν ακόμα δάσος και η πανοραμική θέα αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές του φέρει το όνομα Χάος. Φθάνει κάποιος εκεί παίρνοντας το δρόμο που ενώνει τον Άγιο Κωνσταντίνο με το Σούνιο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βάραθρο σχεδόν κυκλικού σχήματος, βάθους 55 και διαμέτρου 120 μέτρων. Πιθανότατα σχηματίστηκε λόγω της κατάρρευσης της οροφής κάποιου σπηλαίου. Γενικά η περιοχή αποτελεί ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο. Ιδανικό για περπάτημα σε όλες τις εποχές. Υπάρχουν πολλές χαραγμένες διαδρομές αλλά δεν είναι απαραίτητο να πάρετε κάποιο συγκεκριμένο δρόμο. Ξεκινήστε από την Αγία Τριάδα και περπατήστε… Όπου και να καταλήξετε, θα είναι όμορφα.

 

ΛαύριοΛαύριο

Η μεγάλη πόλη και λιμάνι της περιοχής. Κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα μεταλλεία της Ελλάδας. Για αρκετές δεκαετίες ήταν μια από τις φτωχότερες περιοχές της Αττικής. Τώρα είναι μια όμορφη πόλη για περπάτημα, γεμάτη νεοκλασικά κτίρια και κάποια εργοστάσια αναστηλωμένα υπό τη μορφή βιομηχανικών τεχνολογικών μουσείων. Ιδανική στάση είναι το λιμάνι για καφέ ή φαγητό με θέα τα ιστιοπλοϊκά που είναι αραγμένα. Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου γίνονται τακτικά πολιτιστικές εκδηλώσεις γα όσους δεν βιάζονται να επιστρέψουν στη μεγάλη πόλη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.