Ξεκινά για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στη διενέργεια σύντομων βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων και διαλέξεων.

Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Ξεκινά για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στη διενέργεια σύντομων βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων και διαλέξεων. Θα είναι πάνω σε κείμενα που θα ανεβούν την επόμενη χρονιά στην Επίδαυρο. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Θα γίνει στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου.

Υποστήριξη

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Αντιπεριφέρειας Αργολίδας και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Τι περιλαμβάνει

Πρόκειται για εργαστήρια τα οποία απευθύνονται σε κατοίκους, εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και θα γίνονται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Συντονισμός

Τις δράσεις συντονίζουν οι:

  • Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτης και σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
  • Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
  • Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εμψυχωτές μια ομάδα επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών από την Αργολίδα, με ειδίκευση στην εμψύχωση ανάλογων προγραμμάτων.
Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2018, «Πολιτεία και Πολίτης», είναι η αφορμή και η έμπνευση για το σχεδιασμό των εργαστηρίων, των θεατροπαιδαγωγικων δράσεων και των διαλέξεων. Παράλληλα θα επιλεγούν κάποια από τα έργα τα οποία θα παιχθούν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, που η θεματική τους μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο από τις αντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και τους ενήλικες συμμετέχοντες.

Δράσεις του Προγράμματος

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δράσεις:

1η ΔΡΑΣΗ

Παρεμβάσεις στην Α’ βάθμια εκπαίδευση

Η μέθοδος που ακολουθείται από την ομάδα των επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών στις παρεμβάσεις στα σχολεία είναι μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική, με έμφαση στο παιχνίδι, τη δημιουργικότητα και τη συλλογική επινόηση της παραστατικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα είναι δομημένο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.
Εκπαίδευση εκπαιδευτικών: Απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών που υπάγονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και ενδιαφέρονται με την τάξη τους ή ομάδα μαθητών του σχολείου τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Κεντρική Δράση: Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών του Φεστιβάλ (Ιούνιος 2018).

Παρεμβάσεις στα σχολεία 
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017: Παρεμβάσεις σε σχολεία εκτός του Δήμου Ναυπλιέων
Ιανουάριος – Ιούνιος 2018: Παρεμβάσεις σε όλο το Νομό Αργολίδας.
Οι παρεμβάσεις θα υλοποιούνται στα επιλεγμένα σχολεία με το συντονισμό δύο θεατροπαιδαγωγών και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο του σχολείου, εκτός των ωρών λειτουργίας του.

2η ΔΡΑΣΗ

Παρεμβάσεις στη Β’ βάθμια εκπαίδευση

Η μέθοδος που ακολουθείται από την ομάδα των επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών στις παρεμβάσεις στα σχολεία είναι και σε αυτήν τη δράση μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική, με έμφαση στο παιχνίδι, τη δημιουργικότητα και τη συλλογική επινόηση της παραστατικής διαδικασίας.
Το πρόγραμμα είναι δομημένο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας (13-15 και 16-18).
Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών. Απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών που υπάγονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και ενδιαφέρονται με την τάξη τους ή ομάδα μαθητών του σχολείου τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Παρεμβάσεις στα σχολεία 
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017: Παρεμβάσεις σε σχολεία εκτός του Δήμου Ναυπλιέων
Ιανουάριος – Ιούνιος 2018: Παρεμβάσεις σε όλο το Νομό Αργολίδας.
Οι παρεμβάσεις αφορούν σε μία τρίωρη συνάντηση στα επιλεγμένα σχολεία με το συντονισμό δύο θεατροπαιδαγωγών και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο του σχολείου εκτός των ωρών λειτουργίας του.

3η ΔΡΑΣΗ

Εκπαίδευση ενηλίκων

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης κοινού απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους κατοίκους του νομού Αργολίδας. Περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, και συγκεκριμένα σε γονείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα μόνοι ή μαζί με τα παιδιά τους, σε απογευματινή ώρα στο χώρο του σχολείου.

Διάρκεια προγράμματος «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα»: Νοέμβριος 2017- Ιούλιος 2018. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.