Loading Events
  • This event has passed.
29 Jun 2024

Δίχα Τέλος και Αρχή στον Ταύρο

Για άλλη μια φορά μαζί μας. Ξεκινάει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής με παραστάσεις σε όλη την Αθήνα και όχι μόνο.

29 June 2024

Το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με Ελεύθερη Είσοδο. (Κρατήσεις θέσεων στο mcf.gr και στα ταμεία του Ιδρύματος).

17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ

Μαρία Παπανδρέου – Δίχα Τέλος και Αρχή
από το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου Ταύρου

Κύπρος, 20 Ιουλίου 1974
50 χρόνια μετά
2.000 Ελληνοκύπριοι, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι

Τα νούμερα λένε, είναι πάντοτε αδιαμφισβήτητα και μαρτυρούν την αλήθεια. Μπορούν όμως να αποτυπώσουν τον πόνο της απώλειας, την ανείπωτη θλίψη και το μέγεθος μιας τραγωδίας; Τι χρεώνονται οι επόμενες γενιές και πώς αξίζει να ζούμε;

Οι ιστορίες που δεν έχουν μια αρχή και ένα τέλος, είναι ικανές να καθορίσουν τη ζωή μας ή και να προδιαγράψουν την πορεία μας. Κάθε τέλος και μια νέα αρχή, όμως χωρίς να μπει ένα τέλος, οι ιστορίες μένουν εκεί, επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά και κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, σαν ένα «χρέος» αλλά και μια ελπίδα να πάμε παρακάτω. Πόσο εύκολο είναι να αποτινάξουμε τα βαρίδια που μας κρατάνε πίσω, πριν προλάβουμε να διαβρωθούμε στο χρόνο;

Το θεατρικό έργο τη Μαρίας Παπανδρέου έχει να εκπληρώσει ένα σημαντικό σκοπό. Να κρυφοκοιτάξει μέσα στις ιστορίες που δεν έχει μπει επίλογος, θέλοντας να αναδείξει την οργή, το φόβο, την έλλειψη και την ελπίδα των ηρώων, από την πλευρά εκείνων που χάνονται αλλά κι εκείνων που μένουν πίσω, περιμένοντας να λυτρωθούν.

Περίληψη
Η Θεοφανία προσπαθεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή της, σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής της μητέρας της. Ωστόσο, πασχίζοντας να ορίσει τα δικά της «θέλω», συνειδητοποιεί πως είναι εγκλωβισμένη μέσα σε ερμηνείες που αφορούν σε παρακαταθήκες ζωής.

Τελικά, τι ορίζει την προσωπική ιστορία τ’ ανθρώπου; Να ’ναι η μοίρα; Η τύχη; Οι επιλογές του; Και πόσο πραγματικά ελεύθερες είναι αυτές οι επιλογές, εάν τα βιώματα της μιας γενιάς περνούν στην επόμενη, όπως μια οικογενειακή συνταγή γλυκό-κουταλιού και τα μυστικά της; Και τι γίνεται σαν ο άνθρωπος βιώνει συγκρουσιακά τα «θέλω» της προηγούμενης γενιάς; Και καθώς μέσα του ταλανίζεται από τόσες συγκρούσεις, πώς να καταφέρει να επικοινωνήσει με τον άλλο, χωρίς να συγκρουστεί; Και τελικά, ποιος να ’ναι κείνος ο «άλλος» με τον οποίο ο άνθρωπος μάχεται ακατάπαυστα;

Ένα σύγχρονο έργο με αναφορές στο παρελθόν, που φρουρεί τις πιο διεισδυτικές μνήμες μας, καθώς αυτές ορίζουν τους πιο βαθιούς φόβους μας, μα και τις πιο βαθιές ελπίδες μας…

Σκηνοθεσία / Μουσική επιμέλεια Παναγιώτης Ναρλής
Σκηνικά / κοστούμια Ηλιάννα Σκουλάκη
Μακέτα αφίσας Ελένη Καρανικόλα
Κατασκευή σκηνικών Κώστας Αβραμιώτης

Αλφαβητικά οι ηθοποιοί:

Αφεντάκη Σταυρούλα
Ζαχαρίου Μαριέττα
Ιωακειμίδου Χριστίνα
Κατσίμπας Δημήτρης
Λυμπεράκου Μαρία
Μαστοράκος Παναγιώτης

Στην παράσταση ερμηνεύονται από την Μαρία Λυμπεράκου τα τραγούδια :
• Δεν είναι αυγή να σηκωθώ (παραδοσιακό Μ. Ασίας)
• Μαργαριταρένια μου (παραδοσιακό νανούρισμα Μ. Ασίας)
• Νανούρισμα, (Χαΐνηδες)
• Παραδοσιακό Μοιρολόι Κύπρου
• Αγία Μαρίνα, (Νανούρισμα Κύπρου)

Το θεατρικό έργο Δίχα τέλος και αρχή, διακρίθηκε με το 1ο βραβείο θεατρικού έργου 30 σελίδων, στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό μονόπρακτων θεατρικών έργων, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (2019).

Η παράσταση «Δίχα Τέλος και Αρχή» περιοδεύει 18/6/24 Ρέντης, 29 & 30/6/24 Ταύρος, 4/7/24 Διόνυσος, 30/8/24 Μαραθώνας, 5/9/24 Νίκαια, 28 & 29/9/24 Μοσχάτο.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα γιά το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής ΕΔΩ.

 

Δίχα τέλος και αρχή