Loading Events
  • This event has passed.
21 May 2018

Προβολή οι Παρτιζανοι των Αθηνων

Η ΕΑΜική Αντίσταση στην Αθήνα, την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941 – 1944) μέσα από 14 αφηγήσεις, 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Ξενοφώντα Βαρδαρού  και του Γιάννη Ξύδα, για τη συλλογική μνήμη.

21 May 2018

Θερινές προβολές στο Σινέ Πετρούπολη

Ξεκινούν οι θερινές προβολές του Σινέ Πετρούπολη. Στην ανακοίνωσή της κινηματογραφικής λέσχης Πετρούπολης γράφει:

Το καλοκαίρι έφτασε και για μια ακόμη χρονιά σας προσκαλούμε να απολαύσουμε μαγευτικές βραδιές αφιερωμένες στην Έβδομη Τέχνη.

Για 29η συνεχόμενη χρονιά έχουμε επιλέξει ταινίες και ντοκιμαντέρ από το συνολικό φάσμα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, επιδιώκοντας να καλύψουμε τις προτιμήσεις όλων των ηλικιών.

Ο Θερινός Κινηματογράφος θα καλωσορίσει την Κυριακή 20 Μαίου 2018 επιλογές από το 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (σε συνέχεια του χειμερινού αφιερώματος) και ένα 6ήμερο αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τις προβολές για μια ακόμη χρονιά θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι δημιουργοί και οι συντελεστές των ταινιών.

Σας περιμένουμε όλες και όλους να αποδράσουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα στο θερινό σινεμά της πόλης μας και να ενημερωθούμε για τις δράσεις της Λέσχης τον ερχόμενο χειμώνα στο Κινηματοθέατρο “Πετρούπολις”.

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης

 

Οι παρτιζάνοι των Αθηνών

72′ , Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας , Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδας
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Η ΕΑΜική Αντίσταση στην Αθήνα, την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941 – 1944) μέσα από 14 αφηγήσεις, 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Ξενοφώντα Βαρδαρού  και του Γιάννη Ξύδα, για τη συλλογική μνήμη.

Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Ιστορίες από το μοντάζ* 01
«[…] Είναι μια αποστολή στην Αθήνα μέσα. Είχαν κρεμάσει ένα πανό απέναντι από την Ομόνοια σε ένα κτήριο, το ΕΑΜ να στάζει αίμα. Αυτό ήταν της κυβέρνησης προδοτών του Ράλλη. Έπρεπε να το γκρεμίσουμε αυτό το πράγμα. Πήγαμε μια αποστολή, 3-4 άτομα από διάφορες συνοικίες και κάναμε έναν σαματά και το ρίξαμε κάτω.
Δεν το έριξα εγώ, τα άλλα τα παιδιά. Δεν ξέρω ποιοι ήτανε. Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο να θυμάται τέτοιο πράγμα. Ακόμη και οι δικοί μας άνθρωποι δεν πρέπει να το ξέρουν. Γιατί, είπαμε, τα μέτρα ήταν συνωμοτικά.
Κάναμε συνέχεια αποστολές, δεν σταματάγαμε. Επαγρύπνηση, συνέχεια σε ετοιμότητα, πάντοτε […]».
Γιώργος Παπαδημητρίου
Ιστορίες από το μοντάζ* 02
«[…] Όταν βλέπαμε ότι μας έφερναν μαρμελάδα στο Χαϊδάρι, σήμαινε ότι θα έκαναν μια μεγάλη εκτέλεση. Οι 200 ήταν.
Βέβαια παίρναν και 50 και 60… Απ΄τη μαρμελάδα καταλαβαίναμε ότι θα εκτελέσουν. Τότε με τους 200 μας έφεραν οι μάγειροι, που ήταν παιδιά από την Ακροναυπλία.
Είπα εγώ «τι κάνετε;». Γιατί μας έφερναν μαρμελάδες, μας έκανε εντύπωση και φανταστήκαμε μήπως βάλουν κλούβες και τους πάρουν για τη Γερμανία.
Ήταν το ’44 πλέον και μας ερχόντουσαν και μηνύματα ότι οι Ρώσοι στο μέτωπο προχωράνε κανονικά. «Μπα», λένε οι άλλοι, «δεν είναι κλούβες. Μεγάλη εκτέλεση θα γίνει και μάλλον θα πάρουν εμάς».
Λέω «άντρες, θα πάρουν εσάς τώρα, τόσα χρόνια φυλακή; Εσείς δεν έχετε κάνει τίποτα τώρα».
Και πράγματι, μας έδωσαν το τσάι και τη μαρμελάδα. Τα πολυβόλα εξακολουθούσαν να είναι εκεί. Μπήκαν οι άντρες κατά το ίδιο σύστημα, όπως εμείς μπαίναμε στη σειρά. Έμπαιναν και εκείνοι κατά θαλάμους.
Και τους έκανε επιθεώρηση ο Γερμανός με τα σκυλιά του και όλο αυτό το σκυλολόι, τους φασίστες. Είχαν τον κατάλογο, διάβαζαν, διάβαζαν… Λέω «τι κόσμος είναι αυτός!» και πήραν και τον Σουκατζίδη, τον Ναπολέοντα… […]».
Ελένη Σαββατιανού- Γεωργαντά*
*(αποσπάσματα μαρτυριών που δεν περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ)

 

Δευτέρα 21/5/2018 
Ώρα προβολής 21:00
Είσοδος Ελεύθερη

Θερινός Κινηματογράφος “Σινέ Πετρούπολις”

25ης Μαρτίου 168, Πετρούπολη 

 

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης δραστηριοποιείται από το 1989, με σκοπό την διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών και τη διαμόρφώση του προγράμματος των ταινιών που προβάλλονται κάθε χρόνο στο Θερινό και τον Χειμερινό Κινηματογράφο του Δήμου Πετρούπολης. Προγραμματίζονται προβολές με γνώμονα την πιο αντιπροσωπευτική και πληρέστερη παρουσίαση ταινιών από το σύγχρονο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κινηματογράφο, τα νέα ρεύματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής τέχνης και τις βραβευμένες ταινίες από τα διεθνή φεστιβάλ.