Loading Events
  • This event has passed.
18 Nov 2023

2ο Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

Λεσβιακό Φεµινιστικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις, μουσικές, παράσταση, και προβολή ταινίας.

18 November 2023

Το Λεσβιακό Φεµινιστικό Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η διοργάνωση αναφέρει:

Φέτος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρούµε έναν χώρο δηµόσιο, ασφαλή και κυρίως οικονοµικά βιώσιµο για να φιλοξενήσει το Λεσβιακό Φεµινιστικό Φεστιβάλ. Συναντήσαµε ατέρµονες δυσκολίες στην εύρεση διαθέσιµου χώρου που να είναι και σε οικονοµικά προσιτή τιµή.

Οι λόγοι για αυτό είναι λίγο έως πολύ γνωστοί: αστικός εξευγενισµός σε όλο το κέντρο της πόλης, άκρατη τουριστικοποίηση και ανάπτυξη µιας κουλτούρας συµπεριληπτικής οµοιοµορφίας µε νεοφιλελεύθερο πρόσηµο που παραγνωρίζει την σηµασία της ύπαρξης χώρων όπου κουήρ λεσβιακές* φεµινιστικές ζωές και δράσεις θα µπορούσαν να υπάρξουν.

Μέσα στο γενικευμένο κλίμα κοινωνικού εκφασισμού και συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, η έννοια του δημοσίου χώρου δέχεται και αυτή πολλαπλά χτυπήματα.

Η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των ασφαλών δημόσιων χώρων έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες μας για μια πόλη όλο και πιο αποξενωτική και αφιλόξενη για λεσβίες*, γυναίκες*, τρανς άτομα, άτομα που αποκλίνουν από την έμφυλη νόρμα, ανάπηρα άτομα, μεταναστά και κάθε είδους μειονοτική ομάδα.
Μετά από μια δύσκολη χρονιά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, έχουμε ανάγκη να συναντηθούμε σε ένα χώρο που θα μπορούμε να είμαστε “εμείς”. Παρά τις δυσκολίες και τα λίγα ψυχικά αποθέματα (ή μάλλον ακριβώς εξαιτίας αυτών) θα συναντηθούμε και πάλι φέτος για να συζητήσουμε διάφορα πολιτικά/κοινωνικά θέματα από λεσβιακή* φεμινιστική μάτια, να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες, να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεγγύης, και πάνω από όλα να περάσουμε όμορφα σε ένα διήμερο πάρα πολύ λεσβιακό* και φεμινιστικό!

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την οικονομική και συναισθηματική σας στήριξη. Είναι πολύτιμη. Μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά το φεστιβάλ εδώ: https://goget.fund/

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Σάββατο 18/ 11

14.00-16.00
Δημογραφικό “πρόβλημα”, σεξουαλική πολιτειότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Δήμητρα Τζανάκη, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Μπέσυ Πολυκάρπου
Συντονίζει η Ανδρομάχη Κουτσουλέντη (από την ομάδα Dissensus Gender)

17.00-19.00
Λεσβίες*, τρανς γυναίκες και μη δυαδικά υποκείμενα στο καλλιτεχνικό χώρο. Αορατότητες και αποκλεισμοί.
Kassandra El Najjar, Χριστίνα Βούλγαρη, Μαριλένα Ορφανού, Ειρήνη Γαντερί

19.00-20.00: Photoshooting
20.00-22.00: Speed-dating, με την υποστήριξη του Queer Space
19.00-22.00: Πάρτι με τις Disco Lesbiana

Κυριακή 19/11

15.00-17.00
Διαγενεαλογικό κους-κους με το Μυρτώ Τσιλ, τη Σοφία Ντόνα και την Τζέλη Χατζηδημητρίου γύρω από την ταινία της Τζέλης Χατζηδημητρίου «Λεσβία»

17.00-17.30
Γυναίκα. Τρανς. Λεσβία.
Εισήγηση/Περφόρμανς από την Εκάτη Διακουμάκου.

18.00-19.00
SNAP – Athens Queer Comedy Club
Stand up comedy

19.00-20.00
1st Athens Lesbian* Catwalk.

20.00-21.00
Live με τις Κονκάρδες

21.00- 22.00
Προβολή της ταινίας «Narcissism» (Toni Karat, 2022).

Την ταινία προλογίζουν τα Νιόνια Φιλμς.

Στον χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με επιλεγμένους τίτλους και εκδόσεις. Το βιβλιοπωλείο επιμελούνται η Ντιάνα Μάνεση και η Γιώτα Τεμπρίδου.

* Οι όροι «λεσβία» και «γυναίκα» χρησιμοποιούνται συμπεριληπτικά και αναφέρονται σε όποιο άτομο ταυτίζεται με αυτές τις εμπειρίες βιωματικά ανεξαρτήτως ταυτότητας και έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

** Το φεστιβάλ είναι safe space για όλες και όλα μας οπότε κάνουμε ΣΑΦΕΣ ότι ομο/αμφί/τρανσφοβικές συμπεριφορές καθώς επίσης και ρατσιστικά, σεξιστικά, μισαναπηρικά και χοντροφοβικά σχόλια και συμπεριφορές δεν είναι οκ. Αν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω θα σας ζητήσουμε να αποχωρήσετε άμεσα.