Loading Events
  • This event has passed.
11 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

11 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 11 Μαΐου

Ανακαλύπτουμε την Αθήνα με ποδήλατο
09:30 – 12:00
Πλατεία Κοτζιά

Μια βόλτα με ποδήλατο στους μικρούς, άγνωστους δρόμους της Αθήνας κρύβει πολλές εκπλήξεις και μικρά μυστικά: όμορφες αυλές, πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα, καφέ – μια σειρά από κρυμμένους θησαυρούς που μόνο με το ποδήλατο μπορείς να ανακαλύψεις.

Οι βόλτες μας στην Αθήνα ξεκινούν από το κέντρο της πόλης, από την Πλ. Κοτζιά και ακολουθούν διαδρομές που σπάνια κάνει κάποιος με το αυτοκίνητο, μέσα από δευτερεύοντες δρόμους, χωρίς κίνηση και θόρυβο.

Αποτελούν ακόμη μια απόδειξη πως, η Αθήνα, είναι μια πόλη που πρέπει να την ανακαλύψεις.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Κοτζιά

Ώρα συνάντησης: 09:30

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου

Οι ξεναγήσεις γίνονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά

Museum & Gallery Bike Tour
10:00 – 12:00
Πλατεία Κοτζιά

Μια επίσκεψη στις γκαλερί και τους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας, με ποδήλατο. Μια διαδρομή που συνδυάζει την άθληση και την τέχνη στην καρδιά της πόλης.

Οι υπεύθυνοι των χώρων θα μας υποδεχθούν για μια προσωπική ξενάγηση στις εκθέσεις τους δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους καλλιτέχνες, τις εκθέσεις και τις ίδιες τις γκαλερί.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Κοτζιά

Οι ξεναγήσεις γίνονται Ελληνικά και Αγγλικά

Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών: Υπαίθρια Γλυπτοθήκη
10:50 – 13:00
Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Λογγίνου 3, Αθήνα

Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γιοχάλας, σε συνεργασία με το This is Athens – City Festival, πραγματοποιεί μία ξενάγηση στην γλυπτοθήκη του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών, στο πλαίσιο του Athens City Festival.

“Εις το νεκροταφείον Αθηνών περικλείεται πάσα η κίνησις της νεωτέρας γλυπτικής”. Με αυτά τα λόγια σημειώνει ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος, στις αρχές του 20ού αιώνα, την σημασία του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών ως μίας υπαίθριας γλυπτοθήκης, ενός “πεδίου δόξης λαμπρού” για κάθε γλύπτη της νεότερης Ελλάδος, όπου τέχνη, ιστορία και μνήμη συναντώνται.

Άγνωστες πτυχές της νεοελληνικής ταφικής δημιουργίας, συνέχειες και συμπτώσεις αρχαιότητος, προσφάτου παρελθόντος και παρόντος, ανθρώπινα πάθη, από την δίψα για υστεροφημία μέχρι την απληστία, ανταγωνισμοί καλλιτεχνικοί ή προσωπικοί, ανεκπλήρωτοι εν ζωή έρωτες, εκπληρωθέντες μετά θάνατον, συνθέτουν μία διαδρομή μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Σημείο συνάντησης: Στην πλατεία μπροστά από την είσοδο του Πρώτου Νεκροταφείου Αθηνών

Παραμύθια στην αυλή του Μουσείου: Στέλιος Πελασγός
11:00 – 12:00
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1, Αθήνα

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας ανοίγει τις πόρτες του στους μικρούς αλλά και στους μεγαλύτερους φίλους του παραμυθιού και της αφήγησης. Μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων τους δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς και πολιτείες όμορφες, να ακούσουν ανθρώπινες φωνές ζώων και πουλιών, να μάθουν ότι φτάνει να ονειρευτούν για να ξεκινήσει ένα παραμύθι.

Ιστορίες με πουλιά και πουλερικά, παραμύθια που κελαηδούν, κακαρίζουν, τιτιβίζουν και κράζουν. Ελληνικά λαϊκά παραμύθια για όλη την οικογένεια όπου κυριαρχούν οι φωνές των πουλιών, τα αστεία τους αλλά και η σοφία τους ως “αγγελιοφόρων των θεών”, ζωντανεύουν στην αυλή του μουσείου.

Αφήγηση- απόδοση: Δρ. Στέλιος Πελασγός

Ώρα για μουσική στο Μουσείο!
11:30 – 12:30
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα

Το διαδραστικό μουσικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή “Ώρα για μουσική στο Μουσείο!”, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ορχήστρα εγχόρδων De Profundis, διοργανώνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στη μουσική της Ισπανίας.

Το Ίδρυμα καλεί γονείς με παιδιά από 8 μηνών έως 2 ετών να εξοικειωθούν με τον χώρο του Μουσείου και τα έργα τέχνης της συλλογής του με όχημα τη μουσική. Μέσω του αφιερώματος, τα παιδιά γνωρίζουν το Μουσείο και ταξιδεύουν ανά τον κόσμο μέσα από τα έργα τέχνης της συλλογής και τη μουσική μεγάλων κλασικών συνθετών. Με τη βοήθεια των έμπειρων μουσικών του συνόλου De Profundis και μέσα από ποικίλες μουσικοκινητικές δραστηριότητες με βάση διαφορετικά έγχορδα όργανα, μαθαίνουν βασικά στοιχεία της μουσικής όπως ο ρυθμός, οι δυναμικές και τα μουσικά μοτίβα ενώ περιστοιχίζονται από τα μοναδικά έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Η δράση πραγματοποιείται σε μηνιαίους κύκλους, με τον κάθε μήνα να είναι αφιερωμένος σε μια διαφορετική χώρα: κάθε Σάββατο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με συνθέτες της τιμώμενης χώρας, ενώ αντιπροσωπευτικά παρουσιάζεται και ένας πίνακας από καλλιτέχνη της ίδιας χώρας.

Capoeira & Samba Public Sessions
11:00 – 13:00
Πάρκο Ερμού και Πειραιώς

Το Capoeira Public Sessions είναι ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι Capoeira και Samba για όλη την οικογένεια, που έχει στόχο να εισάγει τους συμμετέχοντες στον βραζιλιάνικο πολιτισμό.

Ξεκινώντας με τις οδηγίες του Contra Mestre Dudu, οι συμμετέχοντες βιώνουν μια ολιστική εμπειρία Capoeira με όλα της τα στοιχεία: ρυθμό, μουσική, κίνηση και παιχνίδια.

Στη συνέχεια, η Gislene Ausech Antonucci καθοδηγεί το κοινό σε μία πρώτη επαφή με το χορό της Samba, μέσα από τη δυναμική του σώματος.

Έρως, Μάγια και Κατάρες
11:20 – 13:00
Ιερό Νύμφης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Στον περίπατο “Έρως, Μάγια και Κατάρες” μεταφερόμαστε στις γειτονιές της Ακρόπολης και του Θησείου, σε μια διαδρομή που θα εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ έρωτα και μαγείας.

Θα μιλήσουμε για τα έθιμα του γάμου, τους θεούς και τις προστάτιδες του έρωτα, θα βυθιστούμε στον μαγικό κόσμο της αρχαιότητας, ανακαλύπτοντας τις κατάρες, τους καταδέσμους και άλλες μαγικές πρακτικές. Μέσα από ιστορίες γνωστών εταίρων, θα μάθουμε για την επίδρασή τους στην τέχνη, την πολιτική και την κοινωνία της εποχής. Ο περίπατος θα μας οδηγήσει στους λόφους δυτικά της Ακρόπολης για να μας αποκαλύψει τα μυστικά τους.

Με αυτόν τον πολιτιστικό περίπατο, οι επισκέπτες θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία εμβάθυνσης στην αρχαία ελληνική κουλτούρα και θα ανακαλύψουν τα μυστικά, τις αξίες αλλά και τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης που διαμόρφωσαν τον κόσμο της εποχής.

Διαδρομή: Ιερό Νύμφης (πλησίον Ηρωδείου) – Δυτικοί Λόφοι (Νυμφών, Μουσών, Πνύκας) – Δήμος Κολλυτού (δίπλα στην Απ. Παύλου) – Αγία Μαρίνα Θησείου

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γεωργιάννα Ζώγκου, Ιστορικός – αρχαιολόγος

Σημείο συνάντησης: Το Ιερό Νύμφης, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπροστά στις σκάλες που οδηγούν στο Ηρώδειο.

Ξενάγηση στην ατομική έκθεση του Βέλγου εικαστικού Martin Margiela
12:00
Γκαλερί Bernier/Eliades
Επταχάλκου 11, Αθήνα

Η γκαλερί Bernier/Eliades έχει τη χαρά να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ατομική έκθεση του Βέλγου εικαστικού Martin Margiela. Κάντε κράτηση για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση και να γνωρίσετε την ιστορία μιας από τις πιο εμβληματικές γκαλερί της Αθήνας.

Ο Martin Margiela ίδρυσε τον οίκο μόδας Maison Martin Margiela το 1988, τον οποίο εγκατέλειψε το 2009 προκειμένου να αφοσιωθεί στις εικαστικές τέχνες. Το 2021, η πρώτη του ατομική έκθεση άνοιξε στο Παρίσι, ενώ θα ακολουθήσουν εκθέσεις στο Πεκίνο το 2022 και στη Σεούλ το 2023. Η πρακτική του Margiela διατρέχει διάφορους τομείς όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, το κολλάζ και ο κινηματογράφος, με τα έργα του να μαρτυρούν την προτίμησή του για το περιφρονημένο και το αντισυμβατικό.

Η γκαλερί Bernier/Eliades ιδρύθηκε το 1977 στην Αθήνα και έκτοτε συνεχίζει να συνεισφέρει δυναμικά στον τομέα της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Αφού συμπλήρωσε είκοσι ένα χρόνια στον παλιό της χώρο επί της οδού Μαρασλή στο Κολωνάκι, σήμερα στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο Θησείο, το ιστορικό κέντρο της πόλης στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Οι κρατήσεις γίνονται από τις 15 έως και τις 30 Απριλίου στο email rsvp@bernier-eliades.com

Αθηνοπεριπέτειες στους δυτικούς λόφους της Αθήνας
17:00 – 19:00
Διασταύρωση οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Θεωρίας

έσσερις εκπαιδευτικές διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς και ξεναγούς.

Σε αυτή τη διαδρομή θα εξερευνήσουμε τους λόφους της Αθήνας (Νυμφών, Μουσών, Πνύκας), ανακαλύπτοντας τα αρχαία μνημεία τους.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης στο κυνήγι θησαυρού και στη διαδρομή θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”!

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις.
Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς/γονείς τους.

Σημείο συνάντησης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Θεωρίας

*Για τις κρατήσεις των θέσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://sofiaalexiou.gr/athinoperipeteies

Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.

Κυψέλη Beat
17:30 – 23:00
Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα

Η πολιτιστική πλατφόρμα &Beyond παρουσιάζει τις εκδηλώσεις του “Kypseli Beat” στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Συγκεντρώνοντας φορείς από τον κόσμο της street κουλτούρας, οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία σε όλους να ανακαλύψουν την πόλη με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Στο “Kypseli Beat” τρώμε, πίνουμε, χορεύουμε και ανακαλύπτουμε μοναδικά προϊόντα σε pop-up αγορές, σε μια ασταμάτητη περατζάδα που τοποθετεί το “Kypseli Beat” στο επίκεντρο της προσοχής, εξελίσσοντας τo σε έναν προορισμό που δεν ενδιαφέρει μόνο τους ειδήμονες αλλά και κάθε γείτονα και περαστικό.

Από νωρίς το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο παιδικές δραστηριότητες, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, γεύσεις της πόλης, happenings, dj sets από κορυφαίους selectors της πόλης και όχι μόνο, δημιουργούν ένα comfort περιβάλλον, μία urban γιορτή.

Το άγνωστο Θησείο: 5.500 χρόνια πολεοδομικής ιστορίας με μια ματιά
17:50 – 20:00
Διασταύρωση οδών Ηρακλειδών & Ερυσίχθονος

Η αρχαιολόγος Λίλα Πατσιάδου διοργανώνει μία περιήγηση στην πολεοδομική ιστορία της Αθήνας, ξεδιπλώνοντας το νήμα του χρόνου από την πρώτη περίοδο κατοίκησης της πόλης μέχρι σήμερα.

Η συνοικία του Θησείου αποτελεί ένα “υπαίθριο μουσείο” τέχνης και αρχιτεκτονικής. Τα “εκθέματά” της -κτίρια, δρόμοι, πλατείες, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι- δεν βρίσκονται σε προθήκες, αλλά μπροστά στα μάτια μας, στις καθημερινές μας διαδρομές, αποτελώντας εφαλτήριο για μια βιωματική αναδρομή στο παρελθόν. Με αφετηρία τα “αόρατα” κατάλοιπα του αρχαίου τείχους και κατάληξη τη γαλήνια νεκρόπολη του Κεραμεικού, θα ξεδιπλώσουμε βήμα-βήμα τη μακραίωνη πολεοδομική ιστορία της Αθήνας, σε έναν περίπατο γεμάτο ανατροπές.

Σημείο συνάντησης: αρχαιολογικός χώρος στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών & Ερυσίχθονος.

Αθηνά vs. Ποσειδώνας: Η μάχη των θεών
17:50 – 20:00
Πύλη Αδριανού
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, Αθήνα

Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι για τους λάτρεις της μυθολογίας με σημείο εκκίνησης την Πύλη του Αδριανού. Οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν μια σειρά από γρίφους με μυθολογικό περιεχόμενο κατεβάζοντας ένα application στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία της διαδρομής θα τους περιμένουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές του παιχνιδιού για να τους καθοδηγήσουν.

Το παιχνίδι αναβιώνει μια από τις γνωστότερες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Μια μεγάλη μάχη πρόκειται να ξεκινήσει ανάμεσα στους δύο πανίσχυρους Ολύμπιους θεούς, τον Ποσειδώνα και την Αθηνά για το ποιος θα κάνει δική του την πόλη της Αθήνας. Κάθε θεός θα προσφέρει ένα μοναδικό δώρο στους κατοίκους της πόλης.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να βοηθήσουν τη θεά Αθηνά να νικήσει. Στο τέλος του παιχνιδιού θα γίνει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στέψη των νικητών.

Σημείο συνάντησης: Πύλη του Αδριανού

Ιστορικός Περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
18:00 – 20:00
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει σε έναν βραδινό περίπατο το συνοπτικό χρονικό του Ελληνικού Κράτους από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Μια ιστορία που ξεκινάει πριν από δύο αιώνες, από ένα οικόπεδο που ήταν αμπέλι, κατόπιν έγινε λέσχη των Βαυαρών στρατιωτών, σημείο ανέγερσης του μεγαλύτερου Μουσείου του αρχαίου κόσμου, τόπος αγωνιώδους απόκρυψης αρχαιοτήτων εν όψει πολέμου, εμβληματικό σημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μάρτυρας της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κιβωτός αστείρευτων εκθέσεων. Ένας μικρός τόπος στην καρδιά της Αθήνας, που έζησε τη γέννηση και τις περιπέτειες μιας ολόκληρης χώρας.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Little miss Grumpy
18:00 – 21:00
Mosaico Fine Art Studio
Καισαρείας 18, Αθήνα

Η Μαρία Παγκάλου, γνωστή ως Little Miss Grumpy, είναι Eλληνίδα illustrator και μας προτρέπει σε ένα διαδραστικό ταξίδι, στην γκαλερί όπου εκθέτει τα έργα της.

Έχετε μια ιστορία να διηγηθείτε; Ένα συναίσθημα να μοιραστείτε; Μια εμπειρία να χαράξετε; Η Μαρία Παγκάλου σας προσκαλεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι, όπου οι λέξεις ζωντανεύουν και οι ιστορίες αγγίζουν την ψυχή.

Ξεκλειδώστε τη δημιουργικότητά σας και μοιραστείτε την ιστορία σας, αφυπνίζοντας τη συγγραφική σας φωνή. Ένα τετράδιο ή φύλλα χαρτιού θα είναι έτοιμα να δεχτούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιστορίες σας. Μολύβια και στυλό, τα εργαλεία για να δώσετε σάρκα και οστά στις ιδέες σας.

Γράψτε για μια εμπειρία που σας σημάδεψε. Μοιραστείτε ένα όνειρο που σας στοιχειώνει. Δημιουργήστε έναν χαρακτήρα που σας συναρπάζει. Περιγράψτε ένα συναίσθημα που σας καίει. Κάθε ιστορία μετράει και όλες θα διαβαστούν με προσοχή και σεβασμό. Μία από αυτές θα λάβει σάρκα και οστά, μεταμορφωμένη σε ένα μοναδικό σχέδιο από τα χέρια της Μαρίας Παγκάλου.

Βαρβάκειος: The Party
22:30
Κεντρική Δημοτική Αγορά Αθηνών
Αθηνάς 42, Αθήνα

Το This is Athens – City Festival παρουσιάζει το απόλυτο μουσικό event στην πιο διάσημη αγορά της πόλης.

Η Βαρβάκειος, η Δημοτική Αγορά και πνεύμονας της επιχειρηματικής ζωής του κέντρου της Αθήνας, μετατρέπεται για ένα απόγευμα σε ένα εκπληκτικό club.

Καταξιωμένοι djs και ραδιοφωνικοί παραγωγοί της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους προσφέροντας στο κοινό ένα απόγευμα γεμάτο με τις πιο updated επιλογές της καλής ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής.

Πατινάδα με την Αγία Φανφάρα
23:00
Από την Πλατεία Μοναστηρακίου στην Βαρβάκειο Αγορά

Η Αγία Φανφάρα δίνει το παρόν στο This is Athens – City Festival 2024 και μεταμορφώνει τη διαδρομή Μοναστηράκι-Βαρβάκειος σε μια αυθεντική Βαλκανική γιορτή, δίνοντας παράλληλα το σήμα έναρξης του πολυαναμενόμενου ‘’Varvakios:The Party”.

Η Αγία Φανφάρα είναι μια πολυμελής ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών οργάνων. Αποτελείται από μια ομάδα μουσικών και φίλων με διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες αλλά κοινή αγάπη για τη μουσική. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει παραδοσιακούς σκοπούς και σύγχρονα τραγούδια από την Ελλάδα, την ευρύτερη Βαλκανική Χερσόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με σήμα κατατεθέν τη ζωντάνια, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό, οι εμφανίσεις της Αγίας Φανφάρας χαρακτηρίζονται από πανηγυρική διάθεση, πολλά ντεσιμπέλ και τρελό κέφι!

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Μοναστηρακίου

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ