3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης
3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.
Δωρεάν εκδηλώσεις για 12 Μαΐου
Αθηνοπεριπέτειες στο Καλλιμάρμαρο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο
10:45 – 13:00
Παναθηναϊκό Στάδιο
Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου, Αθήνα
Σε αυτή τη διαδρομή, οι “Αθηνοπεριπέτειες” θα εξερευνήσουν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτοντας διαδραστικά την ιστορία τους, μα και τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, περιδιαβαίνοντας σημαντικά μνημεία, αρχαίες εφευρέσεις, σπάνια δέντρα, φυτά, λιμνούλες και ζώα της Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”. Το “κυνήγι θησαυρού” των Αθηνοπεριπετειών αυτής της διαδρομής βασίζεται στις σελίδες του δεύτερου βιβλίου της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα”.
Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις. Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς τους.
Σημείο συνάντησης το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στον εξωτερικό χώρο του μνημείου, μπροστά από τις σημαίες.
Για τις κρατήσεις των θέσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://sofiaalexiou.gr/athinoperipeteies.
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 παιδιά ανά διαδρομή.
Ο Μαγεμένος Κήπος: Κυνήγι Θησαυρού στην όαση της Αθήνας
10:45 – 13:00
Κεντρικό Συντριβάνι
Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι στον Εθνικό Κήπο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο κατεβάζοντας ένα application στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία του Κήπου θα τους περιμένουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές του παιχνιδιού για να τους καθοδηγήσουν.
Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στον 19o αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού είναι η σύζυγος του, βασίλισσα Αμαλία. Η Αμαλία έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τον Βασιλικό Κήπο – σε συνεργασία με σχεδιαστές, κηπουρούς και πολεοδόμους, όταν συνειδητοποιεί πως τα λουλούδια και τα εξωτικά δέντρα που φυτεύει μαραίνονται. Σύντομα ανακαλύπτει πως ο Κήπος είναι χτισμένος πάνω από μια Ρωμαϊκή Βίλα, η οποία φέρει μαγική προστατευτική επιγραφή στην είσοδό της. Γράφει: “Ό,τι απειλήσει αυτό το οίκημα θα καταστραφεί”.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να βοηθήσουν τη βασίλισσα Αμαλία να λύσει τα μάγια, λύνοντας μια σειρά γρίφων. Στο τέλος θα ακολουθήσει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στέψη των νικητών.
Σημείο Συνάντησης: Κεντρικό Συντριβάνι Πλατείας Συντάγματος
Διάρκεια Δράσης: 2 ώρες
Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών: Ταφικά Μνημεία Αγωνιστών του 1821
10:45 – 13:00
Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Λογγίνου 3, Αθήνα
Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γιοχάλας πραγματοποιεί μία ξενάγηση στα μνημεία γνωστών και λιγότερο γνωστών Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.
Από την ίδρυσή του, το 1837, μέχρι σήμερα, το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, πάρισο των “μνημειακών κοιμητηρίων” της υπόλοιπης Ευρώπης, αποτελεί όχι μόνο μία υπαίθρια γλυπτοθήκη αλλά και τόπο αναπαύσεως ορισμένων εκ των σημαντικοτέρων προσωπικοτήτων της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Μνημεία Αγωνιστών γνωστών μα και αγνώστων, οπλαρχηγών, Φιλικών, πολεμιστών-ποιητών, σπαράγματα τιμής και μνήμης, αντανακλούν τις προσδοκίες και την ψυχή μίας ολόκληρης εποχής, ενός ολοκλήρου έθνους.
Σημείο συνάντησης: είσοδος Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών
Εβραϊκές Επιγραφές
11:00 – 12:00
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Νίκης 39, Αθήνα
Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στο This is Athens – City Festival, προσφέροντας δωρεάν είσοδο και ωριαίες ξεναγήσεις στην έκθεση επιλεγμένων επιγραφικών τεκμηρίων με τίτλο “Εβραϊκές επιγραφές”.
Στόχος του νέου μουσειακού εγχειρήματος, που περιλαμβάνει εννέα επιλεγμένες επιγραφές από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, είναι η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Ελλάδας, η παρουσίαση των αρχαιολογικών τεκμηρίων μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, αλλά και η υλοποίηση της επιθυμίας του μουσείου να συνεχίσει να συμβάλει ενεργά στην προβολή των επιγραφών ως εύγλωττων ιστορικών τεκμηρίων.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την κ. Αναστασία Λουδάρου, Αρχαιολόγο – Υποψ. Διδ. Αρχαίας Ιστορίας και Επιγραφικής, και ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ.
Family & The City
11:00
Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα
Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας και της οικογένειας, διοργανώνεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης τοπιο fun event για μικρούς και μεγάλους,μία ολοήμερη γιορτή για όλη την οικογένεια.
Μουσική, δημιουργία, διασκέδαση και πολλή όρεξη για παιχνίδι θα σας περιμένουν στον όμορφο χώρο της Δημοτικής Αγοράς για μία ξεχωριστή Κυριακή.
Μία πίστα survivor καθώς και 2 τραμπολίνο θα περιμένουν τους έτοιμους για δράση μικρούς μας φίλους.
Για όσους νιώθουν δημιουργικοί, τα τραπεζάκια καλλιτεχνικής δημιουργίας θα είναι εκεί για ατέλειωτες ώρες ζωγραφικής, παρέα με την καθοδήγηση της ζωγράφου Katerina Chrysolie. Μαζί της θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν πρωτότυπα δώρα για τη Μαμά, που έχει την τιμητική της.
Και επειδή η φαντασία δεν μπορεί να λείπει από αυτό το event, το face painting είναι απαραίτητο συστατικό για να μεταμορφωθούν οι λιλιπούτειοι επισκέπτες σε ό,τι ορίζει η φαντασία τους.
Βεβαίως, η έμπνευση και η δημιουργικότητα για πολλούς κρύβεται στην κουζίνα. Γι’ αυτό στα creative labs της ΔΑΚ ετοιμάζουμε μία “νόστιμη” δράση. Η food blogger και συγγραφέας Εύα Μοναχάρη θα βρίσκεται εκεί με έξυπνες ιδέες και προτάσεις διατροφικών συνδυασμών που θα ξετρελάνουν τα παιδιά, αλλά και τους γονείς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
11:00-19:00 Survivor Games & Τραμπολίνο
12:00-18:00 Ζωγραφική & Crafting
12:00-18:00 Face Painting
12:00-14:00 Workshop Cooking
Απ’ την Ακρόπολη στο Ντουμπάι και πάλι πίσω
12:00 – 13:00
Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Πινδάρου 6, Αθήνα
Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας διοργανώνει ένα οικογενειακό βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών.
Πώς ήταν οι πόλεις στην αρχαία Ελλάδα; Άραγε είχαν συστήματα τεχνολογίας όπως αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα; Ποιος σχεδίαζε το χτίσιμο των πόλεων και πόσο διέφερε μία πόλη από ένα χωριό; Το εργαστήρι ακολουθεί τα βήματα του Ήρωνα και του Αρχιμήδη για να ανακαλύψει πώς οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τα σπίτια τους, πώς διαχειρίζονταν τα εμπορεύματά τους καθώς και τις τεχνικές με τις οποίες καλλιεργούσαν τη γη και τα χωράφια τους.
Σε ένα ταξίδι με αφετηρία την Ακρόπολη και ενδιάμεσους σταθμούς την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο, την Ινδονησία και το Ντουμπάι οι συμμετέχοντες θα φτάσουν ως την πόλη του μέλλοντος, την “πράσινη πόλη”, για να δουν τελικά πώς αυτή έχει ήδη σχεδιαστεί από τους αρχαίους Έλληνες μηχανικούς και εφευρέτες.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Απαιτείται προκράτηση θέσης είτε μέσω email στο info@kotsanas.com είτε μέσω τηλεφώνου στο +30 211 4110044.
Street Outdoors @ Κουμουνδούρου
17:00 – 23:00
Πλατεία Κουμουνδούρου
Μία από τις ομορφότερες και πιο αδικημένες από το κοινό πλατείες της Αθήνας, η πλατεία Κουμουνδούρου, μετατρέπεται σε ένα μοναδικό, υπαίθριο club από την κορυφαία ομάδα των Street Outdoors.
Με μια ιστορία 10 ετών στη διοργάνωση events, μουσική από το μέλλον κι ένα δημιουργικό και δραστήριο κοινό, οι Street Outdoors συνθέτουν το απόλυτο party σε μια γειτονιά της πόλης που σιγά σιγά ξαναζωντανεύει.
Γέφυρες: Μια αναγνωστική εμπειρία
17:30 – 21:30
Athens Book Space
Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα
Το νέο Book Space του Δήμου Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες του στο This is Athens – City Festival, φιλοξενώντας τις “Γέφυρες”, μια αναγνωστική εμπειρία υπό την μουσική επένδυση ακουσμάτων από όλο τον κόσμο.
Στόχος; Η επίτευξη μιας διαδραστικής ζεύξης μεταξύ δυο παράλληλων κόσμων: Το Book Space από την μια μεριά, να μεγαλουργεί στην γαλήνια σκιά του πάρκου Eλευθερίας ως ένας δυναμικός παράγοντας πολιτισμού με βασικό άξονα την δύναμη του βιβλίου. Η μουσική και το βινύλιο στην άλλη πλευρά, συμβάλλουν καθοριστικά με το ακουστικό φάσμα τους την αρμονική πλαισίωση της ζεύξης.
Βιβλίο και βινύλιο ως τα παλαιότερα μέσα πληροφόρησης, επικοινωνίας, τέχνης και ψυχαγωγίας αντιμέτωπα στα νέα δεδομένα των διαδικασίων ψηφιακής μετάβασης. Η άρνηση και η επιμονή τους να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή τους φύση, αμφότερα τα καθιστά δυναμικά, διαχρονικά και παραδοσιακά σύγχρονα μέσα, τα οποία εξακολουθούν να εξελίσσονται με την ανανέωση, την ενδυνάμωση διαχρονικών διαδικασιών και πρακτικών τής αναλογικής εποχής των απτών παραγωγικών εκδόσεων.
Συμμετέχουν η Calliope, ο Marios Visvikis και ο Mister Enarto.
Calliope
Η μουσικός και performer Calliope ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με αφετηρία την κλασσική και οπερατική της παιδεία δημιουργεί ηχοτοπία και χαοτικές λούπες, έχοντας ως υλικά synths, πετάλια, sampler, παραμορφωμένες φωνές, ηχογραφήσεις τοπίων, υφές, κείμενα, και εφέ.
Marios Visvikis (GR)
Ο Μάριος Βισβίκης είναι μουσικός, συνθέτης και κατασκευαστής μουσικών οργάνων με έδρα την Αθήνα. Κατασκευάζει ακουστικά μουσικά όργανα, τα οποία χρησιμοποιεί στις ηχογραφήσεις και τις παραστάσεις του.
Mister Enarto (GR)
Ο Mister Enarto, κατά κόσμον Παναγιώτης Κοντάρης, λάτρης του βινυλίου και της κουλτούρας του, μετράει περισσότερο από 25 χρόνια στη μουσική της Αθήνας και της ευρύτερης Ελλάδας.
Διαδρομές στην παριλίσσια Αθήνα
17:45 – 20:00
Πύλη Αδριανού
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, Αθήνα
Ο περίπατος αυτός επιχειρεί να ανασυστήσει μία μικρή αλλά σημαντική και ενδιαφέρουσα περιοχή της Αθήνας στις όχθες του ποταμού Ιλισσού (ενός από τους “χαμένους” ποταμούς της Αθήνας, κρυμμένους κάτω από κεντρικές λεωφόρους), να δει την εξέλιξή της στον χρόνο και να τη συνδέσει με ιστορικές περιόδους και στοιχεία από τη ζωή και την ιστορία της πόλης.
Παρουσιάζει την εξέλιξη της περιοχής στην αρχαιότητα και τους μεσαιωνικούς χρόνους, ενώ εστιάζει στην περίοδο από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας και τη ζωή στην πόλη τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Βασικά σημεία ενδιαφέροντος: Πύλη του Αδριανού, Ολυμπιείο, σημεία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, Ζάππειο (Μέγαρο και κήπος), Καλλιμάρμαρο, Αγία Φωτεινή Ιλισσού.
Η περιήγηση θα ξεκινήσει από την Πύλη του Αδριανού και θα πραγματοποιηθεί από την ιστορικό – εκπαιδευτικό Τόνια Καφετζάκη, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την ιστορία της Αθήνας.
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Από το Κάτω Παζάρι στην Πύλη της Βασιλοπούλας: Ιχνηλατώντας την άγνωστη οθωμανική Αθήνα
17:50 – 20:00
Εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας
Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα
Η καρδιά της οθωμανικής Αθήνας χτυπούσε στην περιοχή της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Η πόλη ήταν ένα πολύχρωμο και ετερόκλητο μωσαϊκό, που το συνέθεταν ορθόδοξοι ναοί και μοναστήρια, τζαμιά, ξένες μονές, παζάρια και λουτρά, σφιχτά αγκαλιασμένα το ένα με το άλλο. Μια ανάσα πριν την Επανάσταση, ένας μισητός διοικητής ύψωσε ένα τείχος, που έχει αφήσει ένα αναπάντεχο ίχνος στην πόλη. Τι απομένει σήμερα από όλα αυτά;
Με αφετηρία το πολύβουο Μοναστηράκι και κατάληξη την Πύλη του Αδριανού, θα περπατήσουμε στη νεοκλασική Πλάκα, αναζητώντας τους απόηχους της οθωμανικής κυριαρχίας.
Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο Λίλα Πατσιάδου σε συνεργασία με το This is Athens – City Festival.
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Μοναστηρακίου (έξω από την Παντάνασσα)
Πολυφωνικά ξέφωτα στην καρδιά της Αθήνας: στο Άνδηρο του Πικιώνη στου Φιλοπάππου
19:00
Λόφος Μουσών
Εξέδρα Θέας Φιλοπάππου, Αθήνα
Η “καρδιά” της πόλης, τον Μάιο αντηχεί πολυφωνικά τραγούδια. Από εκείνα που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, “ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις”. Από εκείνα που, όπως λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, “ταξιδεύουν τις λέξεις σαν άγρια άλογα στον αέρα”.
Μια ανοιξιάτικη γιορτή πολυφωνίας στήνεται το απόγευμα στην πόλη, εκτροχιάζοντας τις προσωπικές διαδρομές, στήνοντας απρόσμενα μουσικά οδοφράγματα, ζωντανεύοντας τα σταυροδρόμια σε ξέφωτα πολυφωνίας μέσα στην πόλη, παρακινώντας σε συνάντηση, σμίξιμο μέσα από τη διαφορετικότητα, όπως η ίδια η πολυφωνία.
Κάθε μέρα, από τις 19:00 ως τη δύση του ήλιου.
Στο τριήμερο συμμετέχουν δώδεκα πολυφωνικά σχήματα:
Κυριακή 12 Μαίου, στο άνδηρο του Πικιώνη στο λόφο των Μουσών
“Δελβινιώτικα”, Κοσσοβίτσα, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών “Χάονες” και φωνητικό σύνολο “Ιώ” (πολυφωνίες από Βώλακα, Κέρκυρα, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία).
Τρία γνωστά σχήματα αποδήμων από την “απέκει” Ήπειρο και ένα γυναικείο σύνολο που ερμηνεύει άλλες ελλαδικές κι ελληνόφωνες πολυφωνίες.
Δευτέρα 13 Μαΐου στα σκαλιά της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου
Μουργκάνα, Δίβρη, Εργαστήριο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, “Πολύφωνο” (Εργαστήρι ΚΕΜΦΑ), “Πολυφωνικό Καφενείο”.
Πέντε σχήματα από διαφορετικές γενιές και προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, σε μια συνάντηση που αναδεικνύει ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας στις πόλεις σήμερα.
Τρίτη 14 Μαίου στον πεζόδρομο της Αδριανού στην αυλή του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς
Χλωμό Άνω Πωγωνίου, “Lot Kurbeti” (αλβανική πολυφωνία) και πολυφωνικό σύνολο “Χαονία”.
Τρία από τα γνωστότερα και πλέον διαχρονικά πολυφωνικά σχήματα, με περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια διαδρομής το καθένα, πρωτεργάτες στο Πολυφωνικό Καραβάνι, με σημαντικές διεθνείς διαδρομές και επιβραβεύσεις.
Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ