Loading Events
  • This event has passed.
14 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

14 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 14 Μαΐου

Πολυφωνικά ξέφωτα στην καρδιά της Αθήνας: στην αυλή του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς στην Αδριανού
19:00
Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς
Αδριανού 19, Αθήνα

Η “καρδιά” της πόλης, τον Μάιο αντηχεί πολυφωνικά τραγούδια. Από εκείνα που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, “ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις”. Από εκείνα που, όπως λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, “ταξιδεύουν τις λέξεις σαν άγρια άλογα στον αέρα”.

Μια ανοιξιάτικη γιορτή πολυφωνίας στήνεται το απόγευμα στην πόλη, εκτροχιάζοντας τις προσωπικές διαδρομές, στήνοντας απρόσμενα μουσικά οδοφράγματα, ζωντανεύοντας τα σταυροδρόμια σε ξέφωτα πολυφωνίας μέσα στην πόλη, παρακινώντας σε συνάντηση, σμίξιμο μέσα από τη διαφορετικότητα, όπως η ίδια η πολυφωνία.

Κάθε μέρα, από τις 19:00 ως τη δύση του ήλιου.

Στο τριήμερο συμμετέχουν δώδεκα πολυφωνικά σχήματα:

Κυριακή 12 Μαίου, στο άνδηρο του Πικιώνη στο λόφο των Μουσών
“Δελβινιώτικα”, Κοσσοβίτσα, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών “Χάονες” και φωνητικό σύνολο “Ιώ” (πολυφωνίες από Βώλακα, Κέρκυρα, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία).
Τρία γνωστά σχήματα αποδήμων από την “απέκει” Ήπειρο και ένα γυναικείο σύνολο που ερμηνεύει άλλες ελλαδικές κι ελληνόφωνες πολυφωνίες.

Δευτέρα 13 Μαΐου στα σκαλιά της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου
Μουργκάνα, Δίβρη, Εργαστήριο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, “Πολύφωνο” (Εργαστήρι ΚΕΜΦΑ), “Πολυφωνικό Καφενείο”.
Πέντε σχήματα από διαφορετικές γενιές και προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, σε μια συνάντηση που αναδεικνύει ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας στις πόλεις σήμερα.

Τρίτη 14 Μαίου στον πεζόδρομο της Αδριανού στην αυλή του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς
Χλωμό Άνω Πωγωνίου, “Lot Kurbeti” (αλβανική πολυφωνία) και πολυφωνικό σύνολο “Χαονία”.
Τρία από τα γνωστότερα και πλέον διαχρονικά πολυφωνικά σχήματα, με περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια διαδρομής το καθένα, πρωτεργάτες στο Πολυφωνικό Καραβάνι, με σημαντικές διεθνείς διαδρομές και επιβραβεύσεις.

Παραμύθια στην Πλατεία: Στέλιος Πελασγός
20:00
Πλατεία Καλλιγά

H παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού για μικρούς και μεγάλους, με λαϊκά παραμύθια της Ελλάδας και της Βόρειας Ευρώπης, μιλά για τη δύναμη της αδελφικής αγάπης.

Με τίτλο, “Τ΄ αδέλφια σκίζουνε βουνά για να ξαναβρεθούνε”, τα παραμύθια αυτά αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου του Στέλιου Πελασγού, που με την αφηγηματική επεξεργασία του αναδεικνύει το κέφι και την ποίηση, το γέλιο και την ηθική ώστε να τα κάνει γοητευτικά και διασκεδαστικά στα παιδιά.

Διάρκεια: 1 ώρα

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος & Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ: Into the Fairyland
20:00
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Αθήνα

Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος προσκαλεί την Μαρία-Χριστίνα Harper να ντύσουν με τις συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς τους τις αφηγήσεις της Ευγενίας Ρουμελιώτη για τα ξωτικά και τις νεράιδες που εμφανίζονταν στους αλαφροΐσκιωτους του τόπου της κάμποσα χρόνια πριν.

Η Ευγενία Ρουμελιώτη, Βγενική ή Βγένω είναι η γιαγιά του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, την οποία πρωτοηχογράφησε όταν ήταν παιδί με ένα walkman και δανεικό μικρόφωνο. Θυμάται τη γιαγιά να του αφηγείται τις ιστορίες, άλλοτε με λάμπα πετρελαίου και άλλοτε μ’ ένα καντηλάκι, μιας και το σπίτι δεν είχε ρεύμα. Πριν μερικά χρόνια, με επαγγελματικό πλέον εξοπλισμό, κατέγραψε την Κυρά-Βγένω να ξαναζωντανεύει τις ιστορίες δίπλα στο τζάκι. Αφηγήσεις της γιαγιάς, όπως της τις μετέφεραν ο πατέρας της και άλλοι αλαφροΐσκιωτοι από το Σαμικό Ηλείας.

Ο Ανδρέας και η Μαρία-Χριστίνα γνωρίστηκαν στο Λονδίνο με αφορμή μια συναυλία τους στο Troubadour Club. Μετά τη συναυλία πέρασαν τη νύχτα μιλώντας για ιστορίες με ξωτικά και μεταφυσικές εμπειρίες. Μέσα από το κοινό μουσικό τους σύμπαν και την εσωτερική τους αναζήτηση, οι δύο μουσικοί δημιουργούν διαλογιστικά ηχοτοπία και ταξιδεύουν τους ακροατές στη νεραϊδόβρυση, ψιθυρίζουν στον Τασιό στο δάσος της Στροφυλιάς, δίνουν θάρρος στον αρρεβωνιάρη που επέστρεφε ολoνυχτίς απο την Ανδρίτσαινα, σμίγουν με το συμπεθεριό που με κλαρίνα και βιολιά πέρασε μια νύχτα από την τρανή λάκα.

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος : τρομπέτα, φλούγκελχορν, εφφέ
Μαρία Χριστίνα Harper : άρπα, εφφέ
Ευγενία Ρουμελιώτη : προηχογραφημένη αφήγηση

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΚΠΑ

Θόλου 5
Αθήνα, Αττική Greece

Export the Map
May 14 @ 19:00 - 23:00

Organizer


Tags