Loading Events
  • This event has passed.
15 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

15 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 15 Μαΐου

Ξενάγηση στην Οικία Κατακουζηνού
18:30 – 20:30
Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού
Βασιλίσσης Αμαλίας 4, Αθήνα

Η οικία Κατακουζηνού ανοίγει τις πόρτες της για δύο ξεναγήσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του This is Athens – City Festival.

Οι επισκέπτες μπορούν να την επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους χώρους της από την επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού, τη μουσειολόγο Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κατακουζηνού, καθώς και συνεργάτες.

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30. Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς τους. Στο στήσιμο του σπιτικού του, το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά του. Κυρίαρχα ήταν τα έργα τέχνης, σχεδόν όλα δώρα από φίλους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Marc Chagall και δεκάδες άλλοι. Γλυπτά, βιβλία αλλά και ταπεινά αναμνηστικά, μαρτυρίες μιας πολυκύμαντης ζωής, ολοκλήρωναν το γεμάτο ζεστασιά καταφύγιό τους.

Είσοδος μόνο κατόπιν κράτησης θέσης

Η τέχνη ως μέσο για την ανύψωση του Ανθρώπου: Γιώργος Παναγιωτόπουλος & De Profundis Ensemble
19:30
Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη
Πανεπιστημίου 24, Αθήνα

Οι ιδιαίτερα πνευματικές μουσικές χειρονομίες του A. Corelli, του J. S. Bach, του A. Vivaldi και του G. P. Telemann μέσα στο Φως του Ιερού Καθολικού Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, δημιουργούν μία μυσταγωγία Ανθρώπου και Θείου!

Μουσική πλασμένη με βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, από εμβληματικούς συνθέτες, που εξυμνούν τον αγώνα του Ανθρώπου να αγγίξει το Θείο. Ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες, με επίκεντρο τις αντιθέσεις, τον δυναμισμό, την περιπλάνηση και την επιστροφή στο Φως.

Τέσσερις κορυφαίοι συνθέτες της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, μας μεταφέρουν στη Ρώμη, στη Λειψία, τη Βενετία και το Αμβούργο της Μπαρόκ εποχής, όπου δημιούργησαν, εμπνεύστηκαν και κατέθεσαν μέσα σε ναούς το πνεύμα τους, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα εκλεπτυσμένη μουσική, μέσω της οποίας η ουράνια πραγματικότητα ενώνεται με την επίγεια.

Μουσικές διαδρομές εμβληματικών συνθετών, στο αποκορύφωμα της ανθρώπινης δημιουργίας!

Πρόγραμμα συναυλίας:

Arcangelo Corelli (1653-1713)
Sinfonia to the Oratorio of Santa Beatrice d’ Este, in D minor
Grave
Allegro
Adagio
Largo assai
Vivace

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Sinfonia a 4 TWV 43:A6
Gratioso
Allegro
Largo
Vivace

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741)
“La Stravaganza” Concerto no.2 in E minor, RV 279
Allegro
Largo
Allegro

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Violin Concerto in G minor, BWV 1056R
Without tempo indication
Largo
Presto

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Violin Concerto in A minor, BWV 1041
Allegro
Andante
Allegro Assai

Σόλο βιολί – Μουσική διεύθυνση
Γιώργος Παναγιωτόπουλος

De profundis ensemble
Βιολί I: Ηλίας Γυφτονικολός, Ζωή Προκοπίου
Βιολί II: Κωνσταντίνα Μπάλλα, Χρυσή Τζάβλα
Βιόλα: Ελένη Φουρλάνου
Βιολοντσέλο: Μυρτώ Ξηρουχάκη
Κοντραμπάσο: Γιώργος Ντάνης

Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Ειρήνη Αναστασίου

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Σοφοκλή Πολίτη. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Μαδρίτη, στην Escuela superior de musica “Reina Sofia” με τον Zackar Bron.
Από το 1997 ως το 2000 ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι, στην Ecole Normale de Musique de Paris (Diplôme Supérieur d’Exécution de violon, Diplôme Supérieur de Concertiste de Violon και Diplôme Supérieur de Musique de Chambre) με καθηγητή τον Devy Erlih, και τον Christophe Boulier, με υποτροφία του ΙΚΥ. Τιμήθηκε με το 1er prix de la ville de Paris.
Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου και της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας Πειραιώς και Δήμου Αθηναίων. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και άλλες πόλεις. Σήμερα είναι κορυφαίος Α΄ στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., μέλος της Καμεράτα/Armonia Atenea και μέλος του Quinteto Tangarto, που ειδικεύεται στην μουσική του Astor Piazzolla.
Διδάσκει στο Ωδείο του Κολεγίου Αθηνών, ενώ από τον Ιούλιο του 2013 διδάσκει στο σεμινάριο “Academie des Jeunes Solistes” στην Γαλλία.

Παίζει σε ένα βιολί κατασκευασμένο το 1710 από τον David Tecchler στη Ρώμη.

Παραμύθια στην Πλατεία: Σουσουράδες
20:00
Άλσος Προμπονά
Πάρκο σκύλων Άλσος Προμπονά, Αθήνα

Οι Σουσουράδες (Αγγελική Αγαλιανού και Ελεάνα Χατζάκη) αφηγούνται “Παραμύθια λαϊκά με ουρές και με φτερά”.

Ήταν ένας ποντικός, κατεργάρης πονηρός, που ‘φερε τον κόσμο ανάποδα για να φάει ένα κομμάτι ψωμί! Κι ύστερα ήρθε κι άλλος ένας, κι άλλος ένας, κι άλλος, ώσπου στο τέλος μέχρι και πύργο κατάφεραν να γκρεμίσουν!

Παραμύθια με ήρωες ζώα, ψάρια και πουλιά που μιλούν με ανθρώπινη λαλιά και μπαίνουν σε περιπέτειες θαυμαστές. Ζώα που ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου, ψάρια που κολυμπούν στις θάλασσας τα βάθη και πουλιά που πετούν κοντά στον ήλιο, θα μας πουν τις ιστορίες τους. Ψέματα θα είναι ή αλήθεια; Έτσι είναι τα Παραμύθια.

Lubomyr Melnyk live στη Ρωμαϊκή Αγορά
20:00
Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας
Πολυγνώτου 3, Αθήνα

Με φόντο τη Ρωμαϊκή Αγορά και κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο ουκρανός πιανίστας Lubomyr Melnyk θα ξεδιπλώσει το αξεπέραστο ταλέντο και τη μαεστρία του, παρουσιάζοντας κορυφαίες στιγμές της πολυετούς καριέρας του.

Ένας από τους πιο γρήγορους πιανίστες του κόσμου θα προσφέρει στο κοινό, που θα έχει την τύχη να τον απολαύσει, μία πραγματικά ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.

Ο ρυθμός του πιάνου του θα “συνομιλήσει” με την ιστορία της πόλης, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ