Loading Events
  • This event has passed.
16 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

16 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 16 Μαΐου

Εβραϊκές Επιγραφές
11:00 – 12:00
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Νίκης 39, Αθήνα

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στο This is Athens – City Festival, προσφέροντας δωρεάν είσοδο και ωριαίες ξεναγήσεις στην έκθεση επιλεγμένων επιγραφικών τεκμηρίων με τίτλο “Εβραϊκές επιγραφές”.

Στόχος του νέου μουσειακού εγχειρήματος, που περιλαμβάνει εννέα επιλεγμένες επιγραφές από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, είναι η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Ελλάδας, η παρουσίαση των αρχαιολογικών τεκμηρίων μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, αλλά και η υλοποίηση της επιθυμίας του μουσείου να συνεχίσει να συμβάλει ενεργά στην προβολή των επιγραφών ως εύγλωττων ιστορικών τεκμηρίων.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την κ. Αναστασία Λουδάρου, Αρχαιολόγο – Υποψ. Διδ. Αρχαίας Ιστορίας και Επιγραφικής, και ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ.

Ξενάγηση στην έκθεση “Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα: Οι Πρόσφυγες”
17:00
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Σταδίου 13, Αθήνα

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στο This is Athens – City Festival με τη διεξαγωγή ξεναγήσεων στην περιοδική του έκθεση με τίτλο “Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες”.

Στόχος της έκθεσης είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση του προσφυγικού φαινομένου, μέσα από τα ζητήματα που απασχόλησαν διαχρονικά τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δεινή θέση να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες φωτίζονται διάφορες πτυχές του θέματος, όπως η αναγκαστική φυγή, οι δυσκολίες της μετακίνησης, η υποδοχή, η εγκατάσταση, η διαχείριση του τραύματος, η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα, η μνήμη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και από λοιπούς συνεργαζόμενους φορείς, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και πρωτότυπα video-animation.

Κρατήσεις στα τηλέφωνα του μουσείου +30 210 3237617, +30 210 3237315, +30 210 3222266 (εσωτ. 109, κ. Άννα Κάνδια) και ηλεκτρονικά στο e-mail: akandia@nhmuseum.gr

*Στις 16 Μαϊου, η περιοδική έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20:00, με δωρεάν είσοδο, για τους επισκέπτες του This is Athens – City Festival, μεταξύ 16:00 και 20:00.

Piano City Athens
17:00 – 19:30
Πλατεία Αμερικής
Πατησίων 167, Αθήνα

Το Piano City Athens συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο This is – Athens City Festival και φέρνει μαζί του περισσότερες από 100 συναυλίες.

Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, ευφορία, χαμόγελα. Στο Piano City Athens οι νότες πλημμυρίζουν πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, μουσεία, νοσοκομεία, ωδεία, σχολεία, σπίτια.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανερχόμενα αστέρια, αλλά και μαθητές πιάνου βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία με το πιάνο σε περίοπτη θέση. Μουσικές διαδρομές σε μία πόλη, η οποία ξαφνικά γεμίζει μουσικές εκπλήξεις που σκεπάζουν τη βοή της.

Πρόγραμμα

Γιώργος Χατζής: Valses nobles et sentimentales – Maurice Ravel

Ηλίας Μαστρογιώργης: Prelude in C minor – Sergei Rachmaninoff

Γιώργος Γαβριήλ: Sonata (1ο μέρος) – Edvard Grieg

Νεφέλη Μάνου: Ballade no. 2 – Frédéric Chopin

Βασιλική Μανίκα: Piano Concerto no. 1 (1o μέρος) – Aram Khachaturian

Χρήστος Μπάκης: Prelude in C# minor (The Bells) – Sergei Rachmaninoff

Χριστίνα Μιχαλοπούλου: Etude – Alexander Scriabin

Αλέξανδρος Γκούμας: Ballade no.1 – Frédéric Chopin

Μαρία Γεωργούλη: Φαντασία σε ρε ελάσσονα – W.A. Mozart

Ιωάννα Σταύρου – Wilde Jagd – Franz Liszt

Ιωάννα Σταύρου – Τα σιντριβάνια της Βίλα Ντ’ Έστε

Ηλίας Μαστρογιώργης – Βασιλική Μανίκα: Zombie – Cranberries

Νεφέλη Μάνου – Γιώργος Χατζής: Under pressure – Queen

Από τη Γη στον Ουρανό
19:00
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Λόφος Νυμφών, Αθήνα

Αρχαιολογικός και Αστρονομικός περίπατος. Μια διαδρομή αρχαιολογικού και αστρονομικού ενδιαφέροντος στους λόφους γύρω από το Αστεροσκοπείο, την ώρα του μαγευτικού δειλινού.

Η περιήγηση ξεκινά από τους δυτικούς λόφους της Ακρόπολης, Πνύκας, Νυμφών και Φιλοπάππου (Μουσών), όπου αποτυπώνεται η ιστορία και η καθημερινότητα της αρχαίας Αθήνας. Το ιερό των Μουσών, ο εντυπωσιακός τάφος του πρίγκιπα Φιλοπάππου, τα Κιμώνεια Μνήματα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, τα λαξεύματα στους βράχους των αρχαίων συνοικιών της Μελίτης και της Κοίλης, η Πνύκα, το Ηλιοτρόπιο του Μέτωνα – ένα αρχαίο παρατηρητήριο και οι “φυλακές” του Σωκράτη αποτελούν τους κύριους σταθμούς της περιήγησής μας.

Συνδετικός κρίκος όλων αυτών τα λιθόστρωτα μονοπάτια του Πικιώνη, ένα έργο μοναδικό στο είδος του που συνδυάζει το παλιό με το νέο, το τότε με το τώρα. Ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος και υπέροχες όψεις της πόλης από ψηλά και το κτίριο Σίνα, στο λόφο των Νυμφών, το οποίο ιδρύθηκε το 1842 για να στεγάσει το πρώτο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στο μουσείο Γεωαστροφυσικής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την σύγχρονη ιστορία της Αστρονομίας στη χώρα μας. Η περιήγηση καταλήγει σε παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων μέσα από τον φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Σημείο συνάντησης: Περίβολος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη

Στις 9 και 23 Μαΐου οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Ελληνικά, ενώ στις 16 Μαΐου η περιήγηση θα γίνει στα Αγγλικά.

Παραμύθια στην Πλατεία: Γεωργία Χαϊκάλη
19:00
Πάρκο Δρακόπουλου

“Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν…”

Η Γεωργία Χαϊκάλη, η Μαρίνα Δακανάλη και η Ιωάννα Ρήγα αποχαιρετούν την άνοιξη και καλωσορίζουν το καλοκαίρι με ιστορίες από διάφορα μέρη του κόσμου.

Με όχημα τον λόγο και τη μουσική ταξιδεύουν σε μέρη κοντινά μα και μέρη μακρινά, σε μέρη φωτεινά μα και σ΄ άλλα σκοτεινά, σε μέρη που μοιάζουν αντίθετα μεταξύ τους έχουν όμως κάτι κοινό!

Για θεατές από 6 έως 106 χρονών.

Aφήγηση: Γεωργία Χαϊκάλη

Tραγούδι – Κρουστά: Μαρίνα Δακανάλη

Σαντούρι: Ιωάννα Ρήγα

Ξεναγήσεις στην έκθεση “Άλεξ Μυλωνά-Δια χειρός”
19:30
ΜΟΜus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Αθήνα

Η έκθεση “‘Αλεξ Μυλωνά: Δια χειρός” είναι η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, προβάλλοντας γυναίκες γλύπτριες το 2024.

Πάνω από 100 έργα της Άλεξ Μυλωνά συνθέτουν το σύμπαν της γλύπτριας, η οποία είχε ως απόλυτη προτεραιότητα στο έργο της την καινοτομία στη σύγχρονη γλυπτική. Η καλλιτέχνης διοχέτευσε την ενέργεια, τη δύναμη και τη ζωντάνια της στη δημιουργική της πορεία, που ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε πενήντα χρόνια αργότερα.

Το Μουσείο, που φέρει το όνομα της ιδρύτριάς του, ανήκει στην “οικογένεια” του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, του MOMus, και στεγάζεται σε δύο διατηρητέα κτίρια στην περιοχή του Θησείου, από όπου οι επισκέπτες του έχουν υπέροχη θέα στην Ακρόπολη.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, ενώ την Πέμπτη 23 Μαΐου στα αγγλικά.

Δηλώσεις συμμετοχής στο +30 210 3215717, Τρίτη-Κυριακή 11:00-19:00.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ