Loading Events
  • This event has passed.
17 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

17 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 17 Μαΐου

Εβραϊκές Επιγραφές
11:00 – 12:00
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Νίκης 39, Αθήνα

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στο This is Athens – City Festival, προσφέροντας δωρεάν είσοδο και ωριαίες ξεναγήσεις στην έκθεση επιλεγμένων επιγραφικών τεκμηρίων με τίτλο “Εβραϊκές επιγραφές”.

Στόχος του νέου μουσειακού εγχειρήματος, που περιλαμβάνει εννέα επιλεγμένες επιγραφές από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, είναι η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Ελλάδας, η παρουσίαση των αρχαιολογικών τεκμηρίων μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, αλλά και η υλοποίηση της επιθυμίας του μουσείου να συνεχίσει να συμβάλει ενεργά στην προβολή των επιγραφών ως εύγλωττων ιστορικών τεκμηρίων.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την κ. Αναστασία Λουδάρου, Αρχαιολόγο – Υποψ. Διδ. Αρχαίας Ιστορίας και Επιγραφικής, και ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ.

Το πορτραίτο – η αποτύπωση του προσώπου
17:00

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει ζωντανή τη μορφή ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στο έργο του Πλίνιου (π. 77 μ.Χ.). Στη θεματική ξενάγηση της Εθνικής Πινακοθήκης θα δούμε τις διαφορετικές ανάγκες καλλιτεχνών και προσώπων της ιστορίας να κρατήσουν ζωντανή τη μορφή τους μέσα στους αιώνες.

Θα ξεκινήσουμε από τις ασκητικές και τρεμάμενες μορφές των Αγίων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, θα περάσουμε στα πρόσωπα των Ηρώων της Επανάστασης του ’21, τις μορφές των πρώτων και των ύστερων αστών της απελευθερωμένης Ελλάδας ζωγραφισμένες από τα χέρια των καλλιτεχνών της Σχολής του Μονάχου. Θα δούμε ακόμη τα πρόσωπα καθημερινών ανθρώπων μέσα σε σκηνές της καθημερινότητάς τους, βαδίζοντας χρονολογικά προς το τέλος του 19ου αιώνα.

Φυσικά, η ιστορία θα συνεχίσει με έργα του 20ού αιώνα, βλέποντας πορτραίτα που δε γίνονται πλέον κατά παραγγελία από τους αστούς της εποχής, αλλά εκφράζουν την προσωπική ματιά του καλλιτέχνη για τον εαυτό του και τον κόσμο όπως τον βιώνει ο ίδιος, μέσα από σχήματα, χρώματα και αναφορές στην ελληνική παράδοση.

Τέλος, θα δούμε πρόσωπα και πορτραίτα ανθρώπων δουλεμένα με καινούρια υλικά και τεχνικές που προσπαθούν να αποδώσουν την λαχτάρα για κάτι καινούριο, το οποίο έρχεται να ανατρέψει την παράδοση της ζωγραφικής. Αυτά τα πρόσωπα θα μας φτάσουν μέχρι το 2020, εκφράζοντας μέσα από το βλέμμα τους τα βάσανα και τις ελπίδες του ανθρώπου του σήμερα.

Υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων: Μαρίνα Τομαζάνη επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ

Απαιτείται κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Piano City Athens
19:00 – 20:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Αθήνα
19:00 – 20:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού
Λόφος Λυκαβηττού, Αθήνα
21:00 – 22:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Αθήνα
21:00 – 22:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού
Λόφος Λυκαβηττού, Αθήνα

Το Piano City Athens συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο This is – Athens City Festival και φέρνει μαζί του περισσότερες από 100 συναυλίες.

Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, ευφορία, χαμόγελα. Στο Piano City Athens οι νότες πλημμυρίζουν πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, μουσεία, νοσοκομεία, ωδεία, σχολεία, σπίτια.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανερχόμενα αστέρια, αλλά και μαθητές πιάνου βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία με το πιάνο σε περίοπτη θέση. Μουσικές διαδρομές σε μία πόλη, η οποία ξαφνικά γεμίζει μουσικές εκπλήξεις που σκεπάζουν τη βοή της.

Street Art Graffiti: Κυνήγι θησαυρού συντροφιά με τον Λουκάνικο
17:50 – 20:00
Πλατεία Μοναστηρακίου

Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι με θέμα την τέχνη του δρόμου. Ακολουθήστε τα βήματα του Λουκάνικου, του αγαπημένου σκύλου της Αθήνας, σε ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού με θέμα τη street art και το graffiti. Ο Λουκάνικος έχει λάβει μυθικές διαστάσεις μέσα από τις πολυάριθμες απεικονίσεις του στους τοίχους της πόλης και έτσι είναι ο πιο κατάλληλος ξεναγός για να σας μυήσει στην πολύπλευρη τέχνη του δρόμου της Αθήνας.

Και μην ξεχνάτε πως αυτό το κυνήγι θησαυρού δεν είναι μια συνηθισμένη ξενάγηση. Είναι μια διαδραστική εμπειρία, όπου χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Narratologies θα διαβάσετε συναρπαστικές ιστορίες, θα λύσετε γρίφους και θα λάβετε οδηγίες για να ανακαλύψετε το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα συναντήσετε και τους συντονιστές μας, που παρέχοντάς σας επιπλέον στοιχεία θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό gems, τα οποία μπορείτε να εξαργυρώσετε σε τοπικά καταστήματα και πωλητήρια μουσείων.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Μοναστηρακίου

Τριάστερον Αρχιτεκτονικόν Στέμμα: Η νεοκλασική τριλογία των Αθηνών
18:00 – 20:00
Αθηναϊκή Τριλογία
Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γιοχάλας πραγματοποιεί μία ξενάγηση στην Αθηναϊκή Τριλογία.

Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Βιβλιοθήκη: Opus Magnum των αδελφών Hans Christian και Theophilus Hansen, η νεοκλασική τριλογία των Αθηνών, το, κατά τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα, “τριάστερον αρχιτεκτονικόν στέμμα της ημετέρας πόλεως”, από την ολοκλήρωσή της έως σήμερα συνιστά τοπόσημο διαχρονικό και εμβληματικό.

Στην καρδιά του αστικού ιστού, εικονογραφικές και φιλολογικές αναφορές στην αρχαία ιστορία και μυθολογία διαπλέκονται με την κυρίαρχη ιδεολογία, καθώς το εγγύς παρελθόν αναμετράται με το απώτερο, αντανακλώντας την ψυχή, τις προσδοκίες και τα οράματα μίας περασμένης εποχής.

Σημείο Συνάντησης: Σταθμός Μετρό Πανεπιστημίου (επί της οδού Πανεπιστημίου)

Κάνιγγος Street Party
18:00 – 23:00
Πλατεία Κάνιγγος

Με έμβλημα τη δύναμη της ενότητας και συνδετικό κρίκο την τέχνη, κυρίως την χορευτική ηλεκτρονική μουσική, ο George Apergis και η ομάδα του μετατρέπουν μια από τα πιο γνωστές πλατείες της πόλης σε ένα μοναδικό open air party stage.

O George Apergis είναι ένα από τα πιο δραστήρια πρόσωπα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Μαζί με τα Reverb Sessions, παρουσιάζει διάφορες μορφές τέχνης, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα των συντελεστών, την ποικιλομορφία και την πολυφυλετικότητα.

Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή
18:45 – 20:00
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα

To Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει μια θεματική ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή του, με τίτλο “Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή”.

Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναικείες μορφές του Picasso τόσο ενδιαφέρουσες και ζωντανές μέχρι και σήμερα; Γιατί η “Μικρή χορεύτρια” του Degas χαρακτηρίστηκε “τερατούργημα” όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1881;

Εξερευνήστε τα έργα καλλιτεχνών όπως οι Marc Chagall, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Pierre Bonnard, Georges Braque, Auguste Rodin, Camille Claudel, Christo και Jeanne-Claude, Germaine Richier, Claude Lalanne, Σοφία Βάρη, Barbara Hepworth, Niki de Saint Phalle, Hans Arp, Alberto Giacometti, César κ.ά. για να ανακαλύψετε τους διαφορετικούς τρόπους που η γυναικεία μορφή παρουσιάζεται στα έργα της συλλογής και να γνωρίσετε το έργο γυναικών δημιουργών που εκπροσωπούνται στη συλλογή.

Παραμύθια στην Πλατεία: Σουσουράδες
19:30
Πλατεία Πάρκου Πύρλα
Πύρλα & Αγίου Δημητρίου Όπλων, Αθήνα

Οι Σουσουράδες (Αγγελική Αγαλιανού και Ελεάνα Χατζάκη) παρουσιάζουν “Τα Παραμύθια σε πρίμο σιγόντο”, μια αφηγηματική παράσταση παραμυθιακών διφωνιών.

Διφωνίες που βγάζουν φτερούγες και πετούν, που φτιάχνουν παραμύθια από κλωστές ονείρου και που νανουρίζουν για να ‘ρθει ύπνος ζαχαρένιος πάνω σε μαξιλάρι ολόπλουμο.

Strong Me: 3ο Φεστιβάλ για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Εχελιδών 19, Αθήνα

Το Φεστιβάλ “Strong Me” επιστρέφει για την τρίτη συνεχή χρονιά, δυναμώνοντας τη φωνή του στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα από ποτέ, το Φεστιβάλ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας στην οποία η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει θέση.

Αυτή τη φορά, περισσότεροι από 55 φορείς θα ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους σε ένα Φεστιβάλ που θα ενημερώσει, θα αφυπνίσει και θα κινητοποιήσει απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών το οποίο έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Σε αυτό το τριήμερο μαζί με ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού, των Τεχνών και του Αθλητισμού θα μετατρέψουμε τον φόβο σε κινητήριο δύναμη.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ποδοσφαιρικούς αγώνες και θεατρικές παραστάσεις, με κορυφαίες στιγμές την καθηλωτική έκθεση “Ματωμένα Πορτρέτα” του εικαστικού Δημήτρη Αστεριού, την παράσταση του καταπληκτικού Standup Comedian Αριστοτέλη Ρήγα, το πρωτοποριακό ποδοσφαιρικό project “Goal στο σεξισμό” υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της ΕΠΟ και του ΠΣΑΠΠ και τη μεγαλοπρεπή συναυλία με τη συμμετοχή της Ευρυδίκης και των Μπλε.

Το φεστιβάλ δεν αποτελεί απλώς μια εκδήλωση, αλλά μια έκφραση αλληλεγγύης και αγάπης προς όλα τα μέλη της κοινωνίας, επιδιώκοντας να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό για τον σημαντικό αυτό αγώνα.

Ένα Φεστιβάλ που κάνει την συμπερίληψη πράξη με την πολύτιμη υποστήριξη του Hands Up Agency που θα παρέχει διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα σε όλες τις δράσεις.

Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 19 Μαΐου με την “Νύχτα των Ευχών”. Μωβ φαναράκια θα φωτίσουν τον ουρανό για έναν κόσμο χωρίς βία, για ένα κόσμο, ισότητας αλληλεγγύης και ειρήνης.

Το Φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Power Cycling sessions στη ΔΑΚ
20:00 – 22:30
Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα

Το Spinning αποτελεί μία από τις πιο “hot” τάσεις στον χώρο της γυμναστικής. Με μία συνεχώς αυξανόμενη ομάδα φανατικών, εξειδικευμένους χώρους που αφιερώνονται αποκλειστικά στο ποδήλατο και δημοφιλή events, το spinning δεν αποτελεί απλώς ένα πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά κι ένα “φάρμακο” για το σώμα και την ψυχή. Είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα που ανεβάζει τη διάθεση!

Το This is Athens – City Festival, με τους καταξιωμένους γυμναστές Χρήστο Αντωνίου και Αντώνη Αραπίδη, μετατρέπει για πρώτη φορά τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης σε ένα μοναδικό Spinning Club, με εντυπωσιακό φωτισμό, χορευτικά κομμάτια, ρυθμό, και φυσικά, έντονη άσκηση, ευεξία και θετική ενέργεια.

To Power Cycling (ή Spinning) είναι μια κατηγορία ομαδικής άσκησης που γίνεται σε στατικά ποδήλατα κατασκευασμένα έτσι ώστε να προσομοιώνουν την ποδηλασία εξωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο εκπαιδευτής προσομοιώνει μια διαδρομή. Ένα μάθημα εσωτερικής ποδηλασίας περιλαμβάνει τον instructor στο μπροστά μέρος της αίθουσας ο οποίος καθοδηγεί τους ασκούμενους σε διαφορετικές θέσεις και ασκήσεις πάνω στο ποδήλατο.

Οι ασκήσεις και οι θέσεις στο ποδήλατο έχουν ως σκοπό να μιμηθούν καταστάσεις που αντιμετωπίζονται στην ποδηλασία εξωτερικού χώρου οι οποίες περιλαμβάνουν αναβάσεις σε βουνό, σπρίντ, καταβάσεις, αλματάκια. Η χρησιμοποίηση της μουσικής από τον instructor είναι επιτακτική για την παρακίνηση των ασκουμένων να προσπαθήσουν περισσότερο. To Power Cycling είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους ασκούμενους, σε όποιο επίπεδο και να είναι καθώς μπορεί να προσαρμοστεί πάνω σε αυτούς. Κάθε μάθημα έχει διαφορετικό προπονητικό στόχο και μπορεί να το ακολουθήσει κάθε ασκούμενος

Ομαδικό πρόγραμμα σε στατικά ποδήλατα με εναλλαγές θέσεων και τεχνικών, με την βοήθεια της μουσικής.

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ