Loading Events
  • This event has passed.
18 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

18 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 18 Μαΐου

Piano City Athens
11:00 – 14:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Εθνικός Κήπος (πύλη Ηρώδου Αττικού, μετά το αναψυκτήριο)
Ηρώδου Αττικού 4, Αθήνα
17:00 – 19:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Εθνικός Κήπος (πύλη Ηρώδου Αττικού, μετά το αναψυκτήριο)
Ηρώδου Αττικού 4, Αθήνα
Το Piano City Athens συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο This is – Athens City Festival και φέρνει μαζί του περισσότερες από 100 συναυλίες.

Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, ευφορία, χαμόγελα. Στο Piano City Athens οι νότες πλημμυρίζουν πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, μουσεία, νοσοκομεία, ωδεία, σχολεία, σπίτια.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανερχόμενα αστέρια, αλλά και μαθητές πιάνου βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία με το πιάνο σε περίοπτη θέση. Μουσικές διαδρομές σε μία πόλη, η οποία ξαφνικά γεμίζει μουσικές εκπλήξεις που σκεπάζουν τη βοή της.

Strong Me: 3ο Φεστιβάλ για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Εχελιδών 19, Αθήνα

Το Φεστιβάλ “Strong Me” επιστρέφει για την τρίτη συνεχή χρονιά, δυναμώνοντας τη φωνή του στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα από ποτέ, το Φεστιβάλ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας στην οποία η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει θέση.

Αυτή τη φορά, περισσότεροι από 55 φορείς θα ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους σε ένα Φεστιβάλ που θα ενημερώσει, θα αφυπνίσει και θα κινητοποιήσει απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών το οποίο έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Σε αυτό το τριήμερο μαζί με ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού, των Τεχνών και του Αθλητισμού θα μετατρέψουμε τον φόβο σε κινητήριο δύναμη.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ποδοσφαιρικούς αγώνες και θεατρικές παραστάσεις, με κορυφαίες στιγμές την καθηλωτική έκθεση “Ματωμένα Πορτρέτα” του εικαστικού Δημήτρη Αστεριού, την παράσταση του καταπληκτικού Standup Comedian Αριστοτέλη Ρήγα, το πρωτοποριακό ποδοσφαιρικό project “Goal στο σεξισμό” υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της ΕΠΟ και του ΠΣΑΠΠ και τη μεγαλοπρεπή συναυλία με τη συμμετοχή της Ευρυδίκης και των Μπλε.

Το φεστιβάλ δεν αποτελεί απλώς μια εκδήλωση, αλλά μια έκφραση αλληλεγγύης και αγάπης προς όλα τα μέλη της κοινωνίας, επιδιώκοντας να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό για τον σημαντικό αυτό αγώνα.

Ένα Φεστιβάλ που κάνει την συμπερίληψη πράξη με την πολύτιμη υποστήριξη του Hands Up Agency που θα παρέχει διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα σε όλες τις δράσεις.

Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 19 Μαΐου με την “Νύχτα των Ευχών”. Μωβ φαναράκια θα φωτίσουν τον ουρανό για έναν κόσμο χωρίς βία, για ένα κόσμο, ισότητας αλληλεγγύης και ειρήνης.

Το Φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ιστορίες Γραφής: Άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομία
10:00 – 12:00
Επιγραφικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, “Ιστορίες Γραφής: Άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομία”, που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών. Στόχος του είναι η εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες.

Tο πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Επιγραφικό Μουσείο από αρχαιολόγους του, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014 – 2020”.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα +30 210 884 7576 και +30 210 823 2950 (εσωτερικό: 202, 209 και 211) μεταξύ 13 και 17 Μαϊου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Museum & Gallery Bike Tour
10:00 – 13:00
Πλατεία Κοτζιά

Μια επίσκεψη στις γκαλερί και τους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας, με ποδήλατο. Μια διαδρομή που συνδυάζει την άθληση και την τέχνη στην καρδιά της πόλης.

Οι υπεύθυνοι των χώρων θα μας υποδεχθούν για μια προσωπική ξενάγηση στις εκθέσεις τους δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους καλλιτέχνες, τις εκθέσεις και τις ίδιες τις γκαλερί.

Ξεκινάμε από το γνωστό ραντεβού, στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο.

Ανηφορίζουμε προς την Πλάκα και καταλήγουμε στο ύψος του ΕΜΣΤ – όχι για να το επισκεφθούμε αλλά για την χαρά της βόλτας… και για να δούμε τις θέσεις στάθμευσης ποδηλάτου που έχουμε τοποθετήσει εκεί.

Από το ΕΜΣΤ κατηφορίζουμε προς την Πειραιώς και κάνουμε μια μικρή στάση στο Μπενάκη, στην Πειραιώς και πάλι για να δούμε τις θέσεις στάθμευσης ποδηλάτου που διαθέτει πλέον το Μουσείο.

Από κει, μέσα από τα στενά του Κεραμεικού φτάνουμε στο Μεταξουργείο και καταλήγουμε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, για να γνωρίσουμε και να ξεναγηθούμε σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους πολιτισμού της Αθήνας.

Επιστροφή στην Πλατεία Κοτζιά.

Μια Νέα Πρωτεύουσα Γεννιέται
10:00 – 13:00
Solebike
Λεμπέση 11, Αθήνα

Ξεκινώντας από την πανέμορφη περιοχή του Μακρυγιάννη, δίπλα από την Ακρόπολη, και κινούμενοι με ηλεκτρικά ποδήλατα, θα περιηγηθούμε μέσα στους μικρούς και γραφικούς δρόμους της παλιάς Αθήνας, την Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο, θα ταξιδέψουμε για λίγο στο χρόνο κινούμενοι δίπλα σε μνημεία της αρχαίας και κλασικής Αθήνας για να καταλήξουμε και πάλι στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Θα θαυμάσουμε μερικά από τα ομορφότερα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας, κάποια από τα οποία ανήκαν σε ευκατάστατους Αθηναίους και έχουν έντονη την αρχιτεκτονική μορφολογία των αρχών του νεοκλασικισμού στις προσόψεις τους. Παράλληλα, θα δούμε απλούστερες κατοικίες που όμως διατηρούν τα στοιχεία του νεοκλασικισμού.

Σε όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τα τρία βασικά στοιχεία της πρόσοψης: τη βάση, τον κορμό και τη στέψη. Πρόκειται για σπίτια σχεδιασμένα είτε από τους φημισμένους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Τσίλερ είτε από εξαιρετικούς μαστόρους που μας άφησαν μία μοναδική παρακαταθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημείο συνάντησης: Τα γραφεία της εταιρείας solebike, επί της οδού Λεμπέση 11.

Από τα γράμματα στην ιστορία: Ξενάγηση σε επιλεγμένες επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου
10:00 – 12:00
Επιγραφικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα

Η ξενάγηση με θέμα “Από τα γράμματα στην ιστορία”, απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 15 ετών, και θα επικεντρωθεί σε επιλεγμένες επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου.

Η ξενάγηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγους του Μουσείου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα +30 210 884 7576 και + 30 210 823 2950 (εσωτερικό: 202, 209 και 211) μεταξύ 13 και 17 Μαϊου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περιήγηση στον ιστορικό Σύλλογο των Αθηναίων
10:45 – 12:30
Σύλλογος των Αθηναίων – Αθηναϊκό Μουσείο
Κέκροπος 10, Αθήνα

Ο ιστορικός Σύλλογος των Αθηναίων και το Αθηναϊκό Μουσείο γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και συμμετέχουν στις δράσεις του This is Athens – City Festival με μία δωρεάν περιήγηση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις τους στην καρδιά της Αθήνας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο “Αθηναϊκό Μουσείο” και να ταξιδέψουν νοητά σε δύο αιώνες αθηναϊκής ιστορίας, μέσα από σημαντικά τεκμήρια-δωρεές οικογενειών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η περιήγηση περιλαμβάνει επίσκεψη στην αίθουσα του “Συλλόγου των Αθηναίων”, όπου εκτίθενται συλλογές που αντικατοπτρίζουν τον αστικό τρόπο ζωής του 19ου και του 20ού αιώνα.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τη μουσειολόγο του «Αθηναϊκού Μουσείου», Έλενα Γκοτσίνα.

*Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαιτείται προκράτηση με e-mail στο info@syllogostonathinaion.gr ή τηλεφωνικά στο +30 210 323 2021.

Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών: Υπαίθρια Γλυπτοθήκη
10:50 – 13:00
Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Λογγίνου 3, Αθήνα

Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γιοχάλας, σε συνεργασία με το This is Athens – City Festival, πραγματοποιεί μία ξενάγηση στην γλυπτοθήκη του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών, στο πλαίσιο του Athens City Festival.

«Εις το νεκροταφείον Αθηνών περικλείεται πάσα η κίνησις της νεωτέρας γλυπτικής». Με αυτά τα λόγια σημειώνει ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος, στις αρχές του 20ού αιώνα, την σημασία του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών ως μίας υπαίθριας γλυπτοθήκης, ενός «πεδίου δόξης λαμπρού» για κάθε γλύπτη της νεότερης Ελλάδος, όπου τέχνη, ιστορία και μνήμη συναντώνται.

Άγνωστες πτυχές της νεοελληνικής ταφικής δημιουργίας, συνέχειες και συμπτώσεις αρχαιότητος, προσφάτου παρελθόντος και παρόντος, ανθρώπινα πάθη, από την δίψα για υστεροφημία μέχρι την απληστία, ανταγωνισμοί καλλιτεχνικοί ή προσωπικοί, ανεκπλήρωτοι εν ζωή έρωτες, εκπληρωθέντες μετά θάνατον, συνθέτουν μία διαδρομή μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Σημείο συνάντησης: είσοδος Α’ Νεκροταφείου Αθηνών

Athens History Walks: Η μάχη στου Μακρυγιάννη
11:00
Ζάππειο Μέγαρο

Σε αυτόν τον περίπατο, που θα πραγματοποιήσει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, θα ασχοληθούμε με μια από τις πιο σημαντικές μάχες των Δεκεμβριανών, αυτή των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.

Θα δούμε τον τρόπο υλοποίησής της από τον ΕΛΑΣ, την αγωνιώδη άμυνα των χωροφυλάκων, την καθοριστική επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων και τις κινήσεις αντιπερισπασμού σε άλλα μέτωπα της μάχης, με στόχο τη χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού του ΕΛΑΣ γύρω από το στρατόπεδο της χωροφυλακής.

Οι βασικοί ιστορικοί σταθμοί του περιπάτου είναι:
• Νεκροί στους δρόμους της Πλάκας. Η επίθεση του ΕΛΑΣ στο κτίριο του Τμήματος Μεταγωγών της Χωροφυλακής.
• Βρετανικά τεθωρακισμένα στην Αμαλίας και ελασίτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μάχη στο κτίριο του Α΄ Σώματος Στρατού.
• “Η 23η (Βρετανική) Ταξιαρχία Αρμάτων Μάχης ενημερώθηκε, δεν μπορεί να αναλάβει δράση – όλοι δεσμευμένοι”. Η κατάληψη του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος (Πλάκας) από τον ΕΛΑΣ.
• 6 Δεκεμβρίου 1944, ώρα 5:45. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη δέχεται επίθεση.
• “Ώρα 9η. Η πίεσις του εχθρού αυξάνει. Βαλλόμεθα συνεχώς εξ όλων των κατευθύνσεων”. Η δεύτερη επίθεση του ΕΛΑΣ στου Μακρυγιάννη.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών από τις μάχες των Δεκεμβριανών στον κήπο του Ζαππείου.

Τόπος συνάντησης: είσοδος Ζαππείου Μεγάρου

Διάρκεια περιπάτου: περίπου 2,5 ώρες

Παραμύθια στην αυλή του Μουσείου: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης
11:00 – 12:00
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1, Αθήνα

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας ανοίγει τις πόρτες του στους μικρούς αλλά και στους μεγαλύτερους φίλους του παραμυθιού και της αφήγησης. Μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων τους δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς και πολιτείες όμορφες, να ακούσουν ανθρώπινες φωνές ζώων και πουλιών, να μάθουν ότι φτάνει να ονειρευτούν για να ξεκινήσει ένα παραμύθι.

Ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά και δεν τον κέρδισε η θάλασσα, αλλά οι ιστορίες που αυτή μεταφέρει.

Μαζί με την Λήδα Ξυδιά, θα διηγηθούν ιστορίες από τα βάθη του χρόνου, από λαούς μακρινούς και άγνωστους, από τα παλιά χρόνια που ξύπναγαν στη φαντασία εικόνες μαγικές, διασκεδαστικές, τρομακτικές κάποιες φορές, σίγουρα όμως καθηλωτικές.

Από το 2008, ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο παραμύθι. Ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας, μεταφέροντας τη σοφία των παραμυθιών σε μικρούς και μεγάλους, που κλείνοντας απλά τα μάτια και ανοίγοντας καλά τα αυτιά τους, κερδίζουν ανεπανάληπτες στιγμές μαγείας.

Η Λήδα Ξυδιά, είναι μουσικός, ζωγράφος και χαράκτρια. Έχει παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα εκπαίδευσης (ψυχολογία της εκπαίδευσης, διδακτική των εικαστικών τεχνών)και σεμινάρια για την κατασκευή μαριονέτας, κοσμήματος, land art, τέχνη κ θεραπεία, κ.α. Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της στην εκπαίδευση ήταν τα σεμινάρια της δασκάλας και παραμυθούς Λίλης Λαμπρέλλη που την έφεραν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και τον συμβολισμό τους. Έχει μαθητεύσει στο τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στο Κέντρο Ανατολικής Μουσικής στη Μυτιλήνη.

Capoeira & Samba Public Sessions
11:00 – 13:00
Πάρκο Ερμού και Πειραιώς

Το Capoeira Public Sessions είναι ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι Capoeira και Samba για όλη την οικογένεια, που έχει στόχο να εισάγει τους συμμετέχοντες στον βραζιλιάνικο πολιτισμό.

Ξεκινώντας με τις οδηγίες του Contra Mestre Dudu, οι συμμετέχοντες βιώνουν μια ολιστική εμπειρία Capoeira με όλα της τα στοιχεία: ρυθμό, μουσική, κίνηση και παιχνίδια.

Στη συνέχεια, η Gislene Ausech Antonucci καθοδηγεί το κοινό σε μία πρώτη επαφή με το χορό της Samba, μέσα από τη δυναμική του σώματος.

Εργαστήρι Χαρακτικής
12:00 – 14:00
Επιγραφικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα

Το Εργαστήρι Χαρακτικής απευθύνεται σε ενηλίκους και περιλαμβάνει επίδειξη τρόπων χάραξης σε μάρμαρο και δοκιμαστική εφαρμογή από τους συμμετέχοντες.

Εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και θα διεξαχθεί από τον προϊστάμενο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Επιγραφικού Μουσείου, κ. Θεόδωρο Μαυρίδη, και τον γλύπτη του Τμήματος, κ. Δημήτρη Μαστορόπουλο.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα +30 210 884 7576 και +30 210 823 2950 (εσωτερικό: 202, 209 και 211) μεταξύ 13 και 17 Μαϊου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Flare the Square: A Skateboarding Contest
13:00 – 22:30
Πλατεία Κοτζιά
Αθηνάς 63, Αθήνα

Σε συνεργασία με το This is Athens – City Festival, το Ministry Of Concrete (MOC) παρουσιάζει ένα τουρνουά skateboarding υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών.

Το MOC θα μεταμορφώσει την Πλατεία Κοτζιά σε ένα μοναδικό skate plaza, χαρίζοντας ένα εκπληκτικό θέαμα πλαισιωμένο από συναυλίες, dj sets, street food και πολύ κέφι, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Το Ministry Of Concrete είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες στον χώρο του skate στην Ελλάδα. Όντας μια επιχείρηση αποτελούμενη από μετανάστες 2ης γενιάς και άτομα της LGBTQI+ κοινότητας, το MOC πραγματεύεται την κουλτούρα του δρόμου, υπενθυμίζοντας τις θεμελιώδεις αξίες της. Είναι επίσης, ένας ασφαλής χώρος ελεύθερης έκφρασης.

Αθηνοπεριπέτειες στους δυτικούς λόφους της Αθήνας
17:00 – 19:00
Διασταύρωση οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Θεωρίας

Tέσσερις εκπαιδευτικές διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς και ξεναγούς.

Σε αυτή τη διαδρομή θα εξερευνήσουμε τους λόφους της Αθήνας (Νυμφών, Μουσών, Πνύκας), ανακαλύπτοντας τα αρχαία μνημεία τους.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης στο κυνήγι θησαυρού και στη διαδρομή θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”!

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις.
Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς/γονείς τους.

Σημείο συνάντησης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Θεωρίας

*Για τις κρατήσεις των θέσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://sofiaalexiou.gr/athinoperipeteies

Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.

Σανταρόζα Beat Weekend: Μουσικόραμα
17:00 – 23:00
Πλατεία Δικαιοσύνης
Σανταρόζα & Πανεπιστημίου, Αθήνα

Η πολιτιστική πλατφόρμα _&beyond παρουσιάζει το “Μουσικόραμα”. Πρόκειται για avant-pop μουσική προσέγγιση με έμφαση στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική μουσική σκηνή και τον πλουραλισμό της, μέσα από ζωντανές εμφανίσεις και DJ sets.

Καταξιωμένες μπάντες, πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες, ανατρεπτικές μουσικές συνθέσεις, ευφάνταστα Dj sets, ένα αχόρταγο για νέα μουσική κοινό και ατελείωτο ταλέντο, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό όπου δημιουργία και διασκέδαση γίνονται ένα.

Live: Lip Forensics, Tendts, Wild Terrier Orchestra
DJ set: Mr.Z

Street Outdoors @ Πάρκο Ελευθερίας
17:30 – 23:00
Πάρκο Ελευθερίας

Για τους Street Outdoors, ο δρόμος… ισοδυναμεί με το βασίλειό τους.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τα μεγαλύτερα street parties της τελευταίας δεκαετίας κάνει “απόβαση” στο Πάρκο Ελευθερίας και το γεμίζει με την πιο updated χορευτική μουσική και το πιο δραστήριο κοινό της πόλης.

Αθηνά vs. Ποσειδώνας: Η μάχη των θεών
17:50 – 20:00
Πύλη Αδριανού
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, Αθήνα

Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι για τους λάτρεις της μυθολογίας με σημείο εκκίνησης την Πύλη του Αδριανού. Οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν μια σειρά από γρίφους με μυθολογικό περιεχόμενο κατεβάζοντας ένα application στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία της διαδρομής θα τους περιμένουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές του παιχνιδιού για να τους καθοδηγήσουν.

Το παιχνίδι αναβιώνει μια από τις γνωστότερες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Μια μεγάλη μάχη πρόκειται να ξεκινήσει ανάμεσα στους δύο πανίσχυρους Ολύμπιους θεούς, τον Ποσειδώνα και την Αθηνά για το ποιος θα κάνει δική του την πόλη της Αθήνας. Κάθε θεός θα προσφέρει ένα μοναδικό δώρο στους κατοίκους της πόλης.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να βοηθήσουν τη θεά Αθηνά να νικήσει. Στο τέλος του παιχνιδιού θα γίνει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στέψη των νικητών.

Σημείο συνάντησης: Πύλη του Αδριανού

Από το Κάτω Παζάρι στην Πύλη της Βασιλοπούλας: Ιχνηλατώντας την άγνωστη οθωμανική Αθήνα
17:50 – 20:00
Εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας
Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα

Η καρδιά της οθωμανικής Αθήνας χτυπούσε στην περιοχή της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Η πόλη ήταν ένα πολύχρωμο και ετερόκλητο μωσαϊκό, που το συνέθεταν ορθόδοξοι ναοί και μοναστήρια, τζαμιά, ξένες μονές, παζάρια και λουτρά, σφιχτά αγκαλιασμένα το ένα με το άλλο. Μια ανάσα πριν την Επανάσταση, ένας μισητός διοικητής ύψωσε ένα τείχος, που έχει αφήσει ένα αναπάντεχο ίχνος στην πόλη. Τι απομένει σήμερα από όλα αυτά;

Με αφετηρία το πολύβουο Μοναστηράκι και κατάληξη την Πύλη του Αδριανού, θα περπατήσουμε στη νεοκλασική Πλάκα, αναζητώντας τους απόηχους της οθωμανικής κυριαρχίας.

Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο Λίλα Πατσιάδου σε συνεργασία με το This is Athens – City Festival.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Μοναστηρακίου (έξω από την Παντάνασσα)

De Profundis Ensemble: Μες του Μαγιού τις Μυρωδιές
20:30 – 21:30
Επιγραφικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα

Το This is Athens – City Festival, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, διοργανώνει ένα ταξίδι στις ιστορικές και μουσικές παραδόσεις του Μάη με το De Profundis Ensemble.

Μέσα στην αυλή του Επιγραφικού Μουσείου, θα συναντήσουμε την άνοιξη του Μαϊου μαζί με την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις. Ο Τίμων ο Αθηναίος ταξιδεύει και επιστρέφει από την Αγγλία, ενώ ο Αμφιτρύων, η Διδώ και ο Αινείας γυρνούν πίσω στην άνοιξη του τόπου τους, με αφετηρία και τέρμα την ανθρώπινη κοινή παράδοση.

Το De Profundis Ensemble θα ερμηνεύσει:

– Antonio Vivaldi (1678 – 1741)
La Primavera (Άνοιξη, από τις 4 εποχές)
I: Allegro
II: Largo
III: Allegro

– Henry Purcell (1659 – 1695)
They tell us that you mighty powers (από την Όπερα The Indian Queen)
(Άρια)

– Antonio Vivaldi (1678 – 1741)
Concerto Grosso in G Minor
Adagio e spiccato
Allegro
Larghetto
Allegro

– Henry Purcell (1659 – 1695)
Thanks to These Lonesome Vales (από την Όπερα Διδώ και Αινείας)
(Άρια)

– Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764)
Les Boréades-Entrée de Polymnie

– Henry Purcell (1659 – 1695)
Timon of Athens, Curtain Tune on a Ground

– Strike the Viol
(Άρια)

– Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764)
Les Indes Galantes – Danse du Grand Calumet de la Paix

– Henry Purcell (1659 – 1695)
Rondeau from Abdelazer

– Marin Marais (1656 – 1728)
Marche pour les Matelots & Airs des Matelots I – II – III (από την Όπερα Αλκυόνη)
(Άρια)

– Henry Purcell (1659 – 1695)
Amphitryon
Scotch Tune -Minuet- Hornpipe- Boree

– John Playford (1623 – 1686)
The English Dancing Master
Tunes (με γκάιντα και κρουστά)

De Profundis Ensemble:
Βιολί I: Ηλίας Γυφτονικολός, Ζωή Προκοπίου (τραγούδι-κρουστά)
Βιολί II: Κωνσταντίνα Μπάλλα (σοπράνο), Χρυσή Τζάβλα
Βιόλα: Ελένη Φουρλάνου (γκάιντα)
Βιολοντσέλο: Μυρτώ Ξηρουχάκη
Κοντραμπάσο: Γιώργος Ντάνης

Για Κρατήσεις δείτε την επίσημη σελίδα ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ