Loading Events
  • This event has passed.
19 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

19 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 19 Μαΐου

Piano City Athens
11:00 – 13:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Θεωρίας, Αθήνα

17:00 – 19:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Θεωρίας, Αθήνα

Το Piano City Athens συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο This is – Athens City Festival και φέρνει μαζί του περισσότερες από 100 συναυλίες.

Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, ευφορία, χαμόγελα. Στο Piano City Athens οι νότες πλημμυρίζουν πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, μουσεία, νοσοκομεία, ωδεία, σχολεία, σπίτια.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανερχόμενα αστέρια, αλλά και μαθητές πιάνου βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία με το πιάνο σε περίοπτη θέση. Μουσικές διαδρομές σε μία πόλη, η οποία ξαφνικά γεμίζει μουσικές εκπλήξεις που σκεπάζουν τη βοή της.

Strong Me: 3ο Φεστιβάλ για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Εχελιδών 19, Αθήνα

Το Φεστιβάλ “Strong Me” επιστρέφει για την τρίτη συνεχή χρονιά, δυναμώνοντας τη φωνή του στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα από ποτέ, το Φεστιβάλ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας στην οποία η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει θέση.

Αυτή τη φορά, περισσότεροι από 55 φορείς θα ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους σε ένα Φεστιβάλ που θα ενημερώσει, θα αφυπνίσει και θα κινητοποιήσει απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών το οποίο έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Σε αυτό το τριήμερο μαζί με ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού, των Τεχνών και του Αθλητισμού θα μετατρέψουμε τον φόβο σε κινητήριο δύναμη.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ποδοσφαιρικούς αγώνες και θεατρικές παραστάσεις, με κορυφαίες στιγμές την καθηλωτική έκθεση “Ματωμένα Πορτρέτα” του εικαστικού Δημήτρη Αστεριού, την παράσταση του καταπληκτικού Standup Comedian Αριστοτέλη Ρήγα, το πρωτοποριακό ποδοσφαιρικό project “Goal στο σεξισμό” υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της ΕΠΟ και του ΠΣΑΠΠ και τη μεγαλοπρεπή συναυλία με τη συμμετοχή της Ευρυδίκης και των Μπλε.

Το φεστιβάλ δεν αποτελεί απλώς μια εκδήλωση, αλλά μια έκφραση αλληλεγγύης και αγάπης προς όλα τα μέλη της κοινωνίας, επιδιώκοντας να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό για τον σημαντικό αυτό αγώνα.

Ένα Φεστιβάλ που κάνει την συμπερίληψη πράξη με την πολύτιμη υποστήριξη του Hands Up Agency που θα παρέχει διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα σε όλες τις δράσεις.

Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 19 Μαΐου με την “Νύχτα των Ευχών”. Μωβ φαναράκια θα φωτίσουν τον ουρανό για έναν κόσμο χωρίς βία, για ένα κόσμο, ισότητας αλληλεγγύης και ειρήνης.

Το Φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περιπατητική περιήγηση στο Λυκαβηττό
10:00 – 12:30
Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Σκουφά 34, Αθήνα

Η περιήγηση ξεκινάει από τον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, μια γοητευτική γειτονιά της Αθήνας. Θα περπατήσουμε στους μικρούς δρόμους κάτω από το Λυκαβηττό απορροφώντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των αριστοκρατικών οικιών της περιοχής.

Η επαφή μας με το λόφο γίνεται μέσα από μονοπάτι που θα μας φέρει στον Άγιο Ισίδωρο, ένα γραφικό εκκλησάκι που προσθέτει μια νότα ιστορικής γοητείας στη βόλτα μας. Καθώς συνεχίζουμε το περπάτημα προς τα πάνω το μονοπάτι περνάει από σκιερό δασωμένο μέρος του λόφου πριν το τελικό κομμάτι με τα σκαλάκια που θα μας φέρουν στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη.

Από το πλάτωμα στην κορυφή απλώνεται το αστικό τοπίο με τα εμβληματικά ορόσημα της πόλης. Η διαδρομή μας προς τα κάτω εκτυλίσσεται μέσω μιας φιδίσιας σκάλας με θέα στα ανατολικά της πόλης και καταλήγει πίσω στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.
Η πλατεία, σημείο συνάντησης άλλοτε ποιητών και λόγιων, φιλοξενεί μικρά καφέ και την Αδριάνειο δεξαμενή που κάποτε υδροδοτούσε την πόλη.

Απολαύστε τη συγχώνευση της ιστορίας, της φύσης και της αστικής γοητείας σε αυτή την ιδιαίτερη περιπατητική περιήγηση, όπου κάθε βήμα αποκαλύπτει την ομορφιά της συνοικίας του Κολωνακίου και του απολαυστικού λόφου του Λυκαβηττού.

Ανακαλύπτουμε την Αθήνα με ποδήλατο: Από την Δημοτική Αγορά Κυψέλης στο Πάρκο Προμπονά
10:00 – 13:00
Πλατεία Κοτζιά

Μια βόλτα με ποδήλατο στους μικρούς, άγνωστους δρόμους της Αθήνας κρύβει πολλές εκπλήξεις και μικρά μυστικά: όμορφες αυλές, πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα, καφέ – μια σειρά από κρυμμένους θησαυρούς που μόνο με το ποδήλατο μπορείς να ανακαλύψεις.

Οι βόλτες μας στην Αθήνα ξεκινούν από το κέντρο της πόλης, από την Πλ. Κοτζιά και ακολουθούν διαδρομές που σπάνια κάνει κάποιος με το αυτοκίνητο, μέσα από δευτερεύοντες δρόμους, χωρίς κίνηση και θόρυβο.

Αποτελούν ακόμη μια απόδειξη πως, η Αθήνα, είναι μια πόλη που πρέπει να την ανακαλύψεις.

Ξεκινάμε από το γνωστό ραντεβού, στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο.

Σήμερα θα κατευθυνθούμε προς την 5η και 6η Δημοτική κοινότητα, γνωρίζοντας δύο εμβληματικά σημεία του Δήμου Αθηναίων: την Δημοτική Αγοράς της Κυψέλης (που πλέον διαθέτει εκτός από θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και σταθμό επισκευής ποδηλάτου) και από κει, διασχίζουμε την όμορφη περιοχή της Κυπριάδου για να καταλήξουμε στο Πάρκο Προμπονά.

Επιστροφή μέσα από άγνωστες γειτονιές της Αθήνας, στην Πλατεία Κοτζιά.

Τα φρούτα του Paul Cézanne
10:30 – 12:00
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, Αθήνα

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης φιλοξενεί ένα εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 6-12 ετών, με τίτλο “Τα φρούτα του Paul Cézanne”.

Το εργαστήριο δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Μουσείο και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα, με αφορμή έργα του Paul Cézanne, αλλά και έργα της έκθεσης “Φροντίζω με Τέχνη. Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς”. Με έμπνευση και φαντασία δημιουργούν το δικό τους μοναδικό έργο, δοκιμάζοντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές ζωγραφικής και διευρύνοντας τις εκφραστικές τους δυνατότητες.

Περιήγηση στο Προτεσταντικό Τμήμα του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών
10:45 – 13:00
Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Λογγίνου 3, Αθήνα

Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γιοχάλας πραγματοποιεί ξενάγηση στο Κοιμητήριο των Διαμαρτυρομένων, εκτός του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών.

O lieb, so lang du lieben kannst!

26 Απριλίου 1914: μετά από σχεδόν 80 συναπτά έτη λειτουργίας, το Κοιμητήριο των Διαμαρτυρομένων, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μπενάκη, τερματίζει τον βίο του και τα μνημεία του μεταφέρονται στο Τμήμα Διαμαρτυρομένων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Ορισμένα από τα παλαιότερα έργα της νεοελληνικής ταφικής τέχνης και τεκμήρια μνήμης διανοουμένων, επιστημόνων, ηρώων ενώνονται με τα πάρισά τους στη μεγάλη υπαίθρια γλυπτοθήκη της πόλεως και αφηγούνται ιστορίες πολέμου, έρωτος, συντριβής, δόξας.

Σημείο συνάντησης: είσοδος Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών

Αθηνοπεριπέτειες στο Καλλιμάρμαρο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο
10:45 – 13:00
Παναθηναϊκό Στάδιο
Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου, Αθήνα

Σε αυτή τη διαδρομή, οι “Αθηνοπεριπέτειες” θα εξερευνήσουν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτοντας διαδραστικά την ιστορία τους, μα και τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, περιδιαβαίνοντας σημαντικά μνημεία, αρχαίες εφευρέσεις, σπάνια δέντρα, φυτά, λιμνούλες και ζώα της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”. Το “κυνήγι θησαυρού” των Αθηνοπεριπετειών αυτής της διαδρομής βασίζεται στις σελίδες του δεύτερου βιβλίου της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα”.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις. Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς τους.

Σημείο συνάντησης το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στον εξωτερικό χώρο του μνημείου, μπροστά από τις σημαίες.

Για τις κρατήσεις των θέσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://sofiaalexiou.gr/athinoperipeteies.

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 παιδιά ανά διαδρομή.

Ο Μαγεμένος Κήπος: Κυνήγι Θησαυρού στην όαση της Αθήνας
10:45 – 13:00
Κεντρικό Συντριβάνι
Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι στον Εθνικό Κήπο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο κατεβάζοντας ένα application στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία του Κήπου θα τους περιμένουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές του παιχνιδιού για να τους καθοδηγήσουν.

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στoν 19o αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού είναι η σύζυγος του, βασίλισσα Αμαλία. Η Αμαλία έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τον Βασιλικό Κήπο – σε συνεργασία με σχεδιαστές, κηπουρούς και πολεοδόμους, όταν συνειδητοποιεί πως τα λουλούδια και τα εξωτικά δέντρα που φυτεύει μαραίνονται. Σύντομα ανακαλύπτει πως ο Κήπος είναι χτισμένος πάνω από μια Ρωμαϊκή Βίλα, η οποία φέρει μαγική προστατευτική επιγραφή στην είσοδό της. Γράφει: “Ό,τι απειλήσει αυτό το οίκημα θα καταστραφεί”.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να βοηθήσουν τη βασίλισσα Αμαλία να λύσει τα μάγια, λύνοντας μια σειρά γρίφων. Στο τέλος θα ακολουθήσει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στέψη των νικητών.

Σημείο Συνάντησης: Κεντρικό Συντριβάνι Πλατείας Συντάγματος

Διάρκεια Δράσης: 2 ώρες

Από τον Τρούμαν στον Βενιζέλο: Διαμάχες και προσδοκίες για τον δημόσιο χώρο στην Αθήνα του Ψυχρού Πολέμου
11:00
Άγαλμα Τρούμαν
Βασιλέως Γεωργίου B & Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αθήνα

Ο ιστορικός περίπατος που διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την επέκταση του μνημειακού κέντρου της Αθήνας στη μεταπολεμική περίοδο.

Θα περπατήσουμε ανάμεσα από κτίρια και μνημεία των δεκαετιών του ´50, ´60 και ´70, τα οποία διέγειραν τις προσδοκίες για τη δημιουργία μιας μοντέρνας πρωτεύουσας εφάμιλλης των αντίστοιχων μητροπόλεων του δυτικού κόσμου, αλλά και ταυτόχρονα δημιούργησαν οξείες διαμάχες. Θα ξεκινήσουμε από το άγαλμα Τρούμαν, θα περάσουμε από σημεία που κάποια στιγμή χωροθετήθηκαν για την ανέγερση φιλόδοξων έργων που τελικά λόγω αντιδράσεων δεν δημιουργήθηκαν, και θα καταλήξουμε στον αδριάντα του Βενιζέλου που εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας από τον ίδιο τον Γ. Παπαδόπουλο.

Ο περίπατος των 1,2 χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθεί από την ιστορικό, διδάσκουσα του ΕΑΠ και μέλος του ΑΣΚΙ, Ελένη Κούκη.

Μια μέρα στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός
11:00 – 15:00
Μουσείο Αλέκος Φασιανός
Νεοφύτου Μεταξά 15, Αθήνα

Στo πλαίσιo της συνεργασίας του This is Athens – City Festival με το Μουσείο Αλέκος Φασιανός, το μουσείο θα προσφέρει ελεύθερη είσοδο στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Παράλληλα, οι άνθρωποι του μουσείου θα είναι διαθέσιμοι για πληροφορίες και συζήτηση.

Η επιμέλεια της έκθεσης αποσκοπεί στο να συστήσει το εύρος του έργου του Αλέκου Φασιανού. Παρουσιάζονται έργα από το 1954 έως το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη. Στην έκθεση συναντάμε πρώιμα έργα με αφαιρετική διάθεση της δεκαετίας του ’60 και των πρώτων χρόνων του στο Παρίσι. Έργα επηρεασμένα από τη βυζαντινή τέχνη, κολάζ, μεικτές τεχνικές, αφανείς αλλά και ευρέως αναγνωρίσιμους πίνακες με την πλέον χαρακτηριστική πινελιά του Φασιανού. Ο Μύθος της γειτονιάς του ξετυλίγεται μέσα από έργα που αναπαριστούν εικόνες και βιώματα που απέκτησε στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου μεγάλωσε, και στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα. Ήρωες της παιδικής του ηλικίας σμίγουν με ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, δημιουργώντας τον αιώνιο ήρωα, τον άνθρωπο.

Πέραν των ζωγραφικών έργων, η έκθεση επιθυμεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας χειροποίητα αντικείμενα, έπιπλα και φωτιστικά, καθώς και κείμενα που έγραψε, βιβλία που εικονογράφησε και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό της εμπλοκής του στη σκηνογραφία και στη σχεδίαση κοστουμιών για κωμωδίες του Αριστοφάνη και θεατρικά έργα του Eugene Ionesco. Η έκθεση ξετυλίγεται μέσα σε ένα χειροποίητο αρχιτεκτόνημα του Κυριάκου Κρόκου, όπου κάθε λεπτομέρεια είναι επιμελημένη από τον Φασιανό, από τα πόμολα στις πόρτες, τα χερούλια στα ντουλάπια, τα καρφιά στους καθρέφτες, μέχρι τις νωπογραφίες και τα μωσαϊκά δάπεδα. Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός έχει ιδιαίτερη σημασία για τον σύγχρονο εικαστικό και αρχιτεκτονικό χάρτη της Αθήνας, μιας και είναι ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο όπου η συνέργεια καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα στηρίζει τον διάλογο μεταξύ των έργων και του χώρου που τα στεγάζει.

Έρως, Μάγια και Κατάρες
11:20 – 13:00
Ιερό Νύμφης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Στον περίπατο “Έρως, Μάγια και Κατάρες” μεταφερόμαστε στις γειτονιές της Ακρόπολης και του Θησείου, σε μια διαδρομή που θα εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ έρωτα και μαγείας.

Θα μιλήσουμε για τα έθιμα του γάμου, τους θεούς και τις προστάτιδες του έρωτα, θα βυθιστούμε στον μαγικό κόσμο της αρχαιότητας, ανακαλύπτοντας τις κατάρες, τους καταδέσμους και άλλες μαγικές πρακτικές. Μέσα από ιστορίες γνωστών εταίρων, θα μάθουμε για την επίδρασή τους στην τέχνη, την πολιτική και την κοινωνία της εποχής. Ο περίπατος θα μας οδηγήσει στους λόφους δυτικά της Ακρόπολης για να μας αποκαλύψει τα μυστικά τους.

Με αυτόν τον πολιτιστικό περίπατο, οι επισκέπτες θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία εμβάθυνσης στην αρχαία ελληνική κουλτούρα και θα ανακαλύψουν τα μυστικά, τις αξίες αλλά και τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης που διαμόρφωσαν τον κόσμο της εποχής.

Διαδρομή: Ιερό Νύμφης (πλησίον Ηρωδείου) – Δυτικοί Λόφοι (Νυμφών, Μουσών, Πνύκας) – Δήμος Κολλυτού (δίπλα στην Απ. Παύλου) – Αγία Μαρίνα Θησείου

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γεωργιάννα Ζώγκου, Ιστορικός – αρχαιολόγος

Σημείο συνάντησης: Το Ιερό Νύμφης, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπροστά στις σκάλες που οδηγούν στο Ηρώδειο.

Ξενάγηση στην έκθεση “Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα: Οι Πρόσφυγες”
11:30
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Σταδίου 13, Αθήνα

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στο This is Athens – City Festival με τη διεξαγωγή ξεναγήσεων στην περιοδική του έκθεση με τίτλο “Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες”.

Στόχος της έκθεσης είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση του προσφυγικού φαινομένου, μέσα από τα ζητήματα που απασχόλησαν διαχρονικά τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δεινή θέση να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες φωτίζονται διάφορες πτυχές του θέματος, όπως η αναγκαστική φυγή, οι δυσκολίες της μετακίνησης, η υποδοχή, η εγκατάσταση, η διαχείριση του τραύματος, η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα, η μνήμη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και από λοιπούς συνεργαζόμενους φορείς, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και πρωτότυπα video-animation.

Κρατήσεις στα τηλέφωνα του μουσείου +30 210 3237617, +30 210 3237315, +30 210 3222266 (εσωτ. 109, κ. Άννα Κάνδια) και ηλεκτρονικά στο e-mail: akandia@nhmuseum.gr

Μια μέρα στο παλιό σχολείο
12:00
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Αγίας Φιλοθέης 17, Αθήνα

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης μας καλεί να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο. Θα ταξιδέψουμε στο παλιό σχολείο κι εκεί στην παλιά τάξη θα ξαναζήσουμε τα μαθητικά μας χρόνια.

“Βγάλτε από τις σάκες τις πλάκες και τα κοντύλια και το μάθημα ξεκινάει! Κι αν είστε καλά παιδιά θα παίξετε και με τα παλιά παιχνίδια: τους βόλους, τις σβούρες και τις λαλίτσες. Αλλιώς, σας περιμένει τιμωρία!”

Μία δραματοποιημένη αναπαράσταση σχολικού μαθήματος περασμένων δεκαετιών που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Θα υπάρχει δυνατότητα φωτογράφισης, φορώντας τις παλιές σχολικές ποδιές και τα μαθητικά πηλίκια.

Μετά το τέλος του προγράμματος, ακολουθεί ξενάγηση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής.

Ζωντανή παρουσίαση μουσειακών φορεσιών από τη συλλογή του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”
12:00
Πλάκα
Κλεψύδρας & Λυσίου, Αθήνα

Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή εκδήλωση “μόδας” με μουσειακά αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης διαδραματίζεται στην “καρδιά” της Πλάκας. Ο πεζόδρομος της Λυσίου γεμίζει αίγλη από άλλη εποχή, καθώς τον χώρο κατακλύζουν ενδυμασίες από τη μοναδική συλλογή του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και να γνωρίσει περίπου 30 εντυπωσιακές φορεσιές από τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και αξία συλλογή αυτού του είδους, που αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την πλούσια παράδοση της χώρας μας.

Η εκδήλωση θα συνοδεύεται μουσικά από τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από όλη την Ελλάδα.

Εργαστήριο κίνησης για εφήβους
13:00 – 15:00
Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών Ι. Φωκιανός
Βασιλίσσης Όλγας 1, Αθήνα

Η ομάδα 4+ENA προσκαλεί έφηβες και εφήβους, με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο χορό, σε ένα ταξίδι εξερεύνησης με θέμα τα στοιχεία της φύσης.

Έχετε σκεφτεί πως είναι να στροβιλίζεστε σαν φύλλο στον άνεμο, να κυλάτε σα νερό; Στο εργαστήριο κίνησης εφήβων, με βασικά εργαλεία το ρυθμό και την παρατήρηση, θα επισκεφτούμε γνώριμες εικόνες προσπαθώντας να τις αναπαράξουμε με νέους θαυμαστούς τρόπους. Θα ανακαλύψουμε παρέα – σε ένα ταξίδι φαντασίας και δημιουργικότητας – τρόπους για να πάρουμε όποιο σχήμα επιθυμούμε και να γίνουμε όποιο στοιχείο της φύσης ονειρευόμαστε.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους 13-18 ετών. Παραδίδεται από τη χορεύτρια Ιωάννα Καρατέγου και το χορευτή Θάνο Ραγκούση, ερμηνευτές της παράστασης 4+ΕΝΑ. Τη δράση συντονίζουν η χορογράφος Κυριακή Νασιούλα και χημικός μηχανικός Δρ. Μαρία Καρόγλου.

In Conversation: David Holmes
15:00 – 16:00
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Ακαδημίας 50, Αθήνα

Λίγες ώρες πριν αναλάβει τη μουσική, κλείνοντας το διήμερο Σανταρόζα Βeat το βράδυ της Κυριακής 19 Μαϊου με ένα DJ set που περιμένουμε χρόνια, ο David Holmes ανοίγει την πόρτα του μυαλού του και διηγείται ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα του στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μένεγο (En Lefko 87.7 & News 24/7) στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.

Κι έχει πολλές τέτοιες να διηγηθεί…για τα παιδικά χρόνια και την ενηλικίωσή του στο ταραγμένο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, για την έκρηξη του acid house που έζησε σε πρώτο χρόνο, για τα σχήματα και τα άλμπουμ που συμμετείχε και φυσικά για το πέρασμα του στο Χόλιγουντ που τον έκανε έναν από τους πιο περιζήτητους συνθέτες κινηματογραφικών (και τηλεοπτικών) σάουντρακ με αποκορύφωμα την τριλογία “Ocean’s Eleven”.

Αλλά και για την πρόσφατη επιστροφή του με νέο άλμπουμ μετά από 15 χρόνια και μερικά από τα πιο εκλεκτικά DJ sets.

Πάνω από τρεις δεκαετίες στο κόλπο, ο David Holmes έχει ζήσει τα πάντα και τους πάντες, μιλώντας πάντα με το θάρρος της γνώμης του για την πολιτική, τη βιομηχανία του θεάματος και τη νεανική κουλτούρα. Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί έναν ζωντανό θρύλο…Να ακούσει όχι μόνο τις μουσικές του, αλλά κι αυτά που έχει να μας πει!

Let’s get killed!

Σανταρόζα Beat Weekend: Needless
17:00 – 23:00
Πλατεία Δικαιοσύνης
Σανταρόζα & Πανεπιστημίου, Αθήνα

Η _&beyond επιστρέφει στο κέντρο της πόλης, σε μια από τις εμβληματικότερες πλατείες της, με μια μεγάλη, open-air, διήμερη μουσική γιορτή, , στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival’ του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα και μια σειρά δράσεων με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την πρώτη έκδοση του πρωτοποριακού Synch Festival.

Ένα από τα μακροβιότερα αθηναϊκά mobile party προσκαλεί τον θρυλικό Βορειοϊρλανδό DJ και μουσικό παραγωγό David Holmes, για ένα DJ set με τη μοναδική του στιλιστική προσέγγιση. Η καριέρα του εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες και η μουσική του συνδυάζει trip hop, big beat, electronica, new wave, krautrock και house στοιχεία. Ο David Holmes έγινε ευρύτερα γνωστός υπογράφοντας τη δημιουργία των soundtrack ταινιών όπως “Ocean’s Trilogy” και “Out Of Sight” του Steven Soderbergh.

DJ set: David Holmes (NI)*, Chevy x Pene

*νωρίτερα μέσα στη μέρα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη-παρουσίαση του καλλιτέχνη από τον Παναγιώτη Μένεγο (NEWS247, Laternative/En Lefko 877)

Στα χνάρια του Πικιώνη: “Θραυσματικές” αφηγήσεις και αναζητήσεις με θέα, στους Δυτικούς Λόφους της Αθήνας
17:50 – 20:00
Πάρκινγκ Εστιατορίου Διόνυσος
Ροβέρτου Γκάλι 43, Αθήνα

Η αρχαιολόγος Λίλα Πατσιάδου πραγματοποιεί έναν περίπατο στους δυτικούς λόφους του Φιλοπάππου και της Πνύκας, ακολουθώντας τα έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.

Οι δυτικοί λόφοι, πνιγμένοι στο πράσινο και γεμάτοι μισοκρυμμένα κατάλοιπα και ίχνη της αρχαίας κατοίκησης, άσκησαν τέτοια γοητεία στους περιηγητές, ώστε μίλησαν για την “πόλη των βράχων”. Ιερά, κατοικίες, εργαστήρια, δημόσια κτίρια, δρόμοι, αγωγοί ύδρευσης, αινιγματικά μνημεία και ανεπαίσθητα χαράγματα αφηγούνται ιστορίες της πόλης παμπάλαιες.

Τίποτε δε θα ήταν το ίδιο εδώ χωρίς το δημιουργικό άγγιγμα του Δημήτρη Πικιώνη, που έβαλε την περιοχή στον χάρτη συνδέοντάς την οργανικά με τον Βράχο της Ακρόπολης. Με αφετηρία τις “Φυλακές του Σωκράτους” και κατάληξη την Πνύκα, θα χαράξουμε την προσωπική μας διαδρομή αναστοχασμού στα χνάρια του σπουδαίου αρχιτέκτονα, με στόχο να αποκωδικοποιήσουμε τη μοναδική “μορφοπλαστική” του γλώσσα!

Σημείο συνάντησης: Πάρκινγκ Εστιατορίου Διόνυσος

Το Πανηγύρι της Αθήνας
18:00
Ακαδημία Πλάτωνος
Μοναστηρίου 138, Αθήνα

Ο Γιώργος Κωτσίνης και ένα επιτελείο καταξιωμένων μουσικών, μια all star μπάντα της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, παρουσιάζουν ένα μοναδικό, αστικό πανηγύρι, μέσα στο πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ένα αυθεντικό πανηγύρι με τα όλα του, ένα ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια της ελληνικής παράδοσης με ήθος και γνώση, με κέφι και μεράκι.

Γιώργος Κωτσίνης – κλαρίνο /Θωμάς Κωνσταντίνου – λαούτο και τραγούδι / Κώστας Κίκιλης – βιολί / Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά / και τον Αντώνη Κυρίτση στο τραγούδι / Κωνσταντίνα Πάτση / Πέτρο Μήτσου Γκάιντα / Παναγιώτη Βέργο Σαντούρι

Παραμύθια στην Πλατεία της Ελπίδας: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης
18:00
Πλατεία Ελπίδος

Ελάτε να ανακαλύψουμε τα παραμύθια που ζουν μέσα στο μαγικό κάστρο!

Παραμύθια για ζώα έτοιμα για γάμο και παιδιά που αφήσανε τον τόπο τους και ταξίδεψαν μακριά. Ατρόμητα και γενναία στου άγνωστου το φόβο

Ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά και δεν τον κέρδισε η θάλασσα, αλλά οι ιστορίες που αυτή μεταφέρει.

Μαζί με την Λήδα Ξυδιά, θα διηγηθούν ιστορίες από τα βάθη του χρόνου, από λαούς μακρινούς και άγνωστους, από τα παλιά χρόνια που ξύπναγαν στη φαντασία εικόνες μαγικές, διασκεδαστικές, τρομακτικές κάποιες φορές, σίγουρα όμως καθηλωτικές.

Από το 2008, ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο παραμύθι. Ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας, μεταφέροντας τη σοφία των παραμυθιών σε μικρούς και μεγάλους, που κλείνοντας απλά τα μάτια και ανοίγοντας καλά τα αυτιά τους, κερδίζουν ανεπανάληπτες στιγμές μαγείας.

Η Λήδα Ξυδιά, είναι μουσικός, ζωγράφος και χαράκτρια. Έχει παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα εκπαίδευσης (ψυχολογία της εκπαίδευσης, διδακτική των εικαστικών τεχνών)και σεμινάρια για την κατασκευή μαριονέτας, κοσμήματος, land art, τέχνη κ θεραπεία, κ.α. Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της στην εκπαίδευση ήταν τα σεμινάρια της δασκάλας και παραμυθούς Λίλης Λαμπρέλλη που την έφεραν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και τον συμβολισμό τους. Έχει μαθητεύσει στο τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στο Κέντρο Ανατολικής Μουσικής στη Μυτιλήνη.

Κυριακή στην πλατεία της Ελπίδας
19:30
Πλατεία Ελπίδος

Επιστροφή στην πλατεία της Ελπίδας!

Η συνοικιακή πλατεία Ελπίδας δίπλα σε έναν πολύβουο δρόμο στα Πετράλωνα, συγκεντρώνει αγόρια, κορίτσια, οικογένειες, παιδιά και ετοιμάζεται να ξαναζήσει μια Κυριακή με “άρωμα” παλιάς εποχής.

Μια νοσταλγική και ανέμελη Κυριακάτικη βόλτα καταλήγει σε ένα γιορτινό ανοιξιάτικο booth στο κέντρο της πλατείας, με τα βινύλια να διαχέουν εξωτικά μουσικά ηχοκύματα από ολόκληρο τον κόσμο υπό την ζωντανή συνοδεία κρουστών, Hand Pan και εγχόρδων.

Υπέροχες αφηγήσεις παραμυθιών από νωρίς το απόγευμα του Ταξιάρχη Μπεληγιάννη για όλους τους μικρούς φίλους, ανέμελα πικ Νικ στο γύρω γκαζόν, λαχταριστές μυρωδιές φαγητού και άφθονη μπύρα μέχρι το βράδυ.

Η ζωντανή πηγή ζωής της πλατείας, οι τοπικές επιχειρήσεις της, στο επίκεντρο της προσοχής όλων με άφθονες γαστρονομικές εκπλήξεις και όχι μόνο, δηλώνουν το βροντερό τους παρών.

Θερμά ευχαριστήρια στους Trattoria D’ Onofrio , Κουμπαράς Cafe, Παπαλίνα για την ενεργή συμμετοχή τους καθως και στο Parkbench.

Ένα νοσταλγικό Κυριακάτικο και ελπιδοφόρο αφιέρωμα – γιορτή στις μικρές και μεγάλες πλατείες του κεντρικού αστικού ιστού, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από κάπου αλλού παρά μόνο από την πλατείας (της) Ελπίδας.

Μουσικοί Ταξιδευτές :

George Rallis (Vinyl digger, Radio producer and music selector).
Ο Γιώργος Ράλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε τη δεκαετία του ’80 στην Αθήνα. Έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για τη μουσική παίζοντας δίσκους και κασέτες σε πάρτι φίλων. Λάτρης των διαφορετικών μουσικών ειδών , τα χρήματα του μεσημεριανού του μετατράπηκαν σε κασέτες, CD και δίσκους. Το πάθος του για το DJing συνεχίζεται αμείωτο και μπορείτε να τον βρείτε να μοιράζεται μελωδίες και ρυθμούς από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του μουσικού φάσματος.

George Christakis(Musician, Percussionist, Music Producer).
Ο Γιώργος Χριστάκης είναι ένας πολυπράγμων μουσικός με εξειδίκευση στο handpan και στα κρουστά. Έχει αφοσιωθεί στην εκμάθηση και τη διδασκαλία αυτών των οργάνων, λειτουργώντας ως εκπαιδευτής σε δική του σχολή handpan και κρουστών heka.artlab που ιδρύθηκε στα τέλη του 2023.Εκτός από το handpan, ο Γιώργος είναι επαγγελματίας κρουστός, εξειδικευμένος στα drums, στα αφρικανικά κρουστά και στο cajon. Έχει επιδείξει τις δεξιότητές του σε πολλά μουσικά σχήματα και έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.Επιπλέον, ο Γιώργος δραστηριοποιείται ως παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ διαθέτει και δικό του studio ηχογράφησης. Ο πολυχώρος αυτός χρησιμοποιείται επίσης για τη διεξαγωγή μουσικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων yoga, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στη μουσική και την ευεξία.

Mister Enarto(Vinyl digger, Dj, Music Selector).
Ο Mister Enarto κατά κόσμον Παναγιώτης Κοντάρης, συλλέκτης μουσικών εμπειριών, με την κοσμοθεωρία του για τις τέχνες, να συνδέεται και συνυπάρχει άμεσα μεταξύ φύσης και ανθρώπου, μας λέει: “η αγάπη για τη φύση και τη μουσική, συνθέτουν αρμονικά μια ιδιαίτερη προσέγγιση στον κόσμο των ήχων, το φανταστικό και το πραγματικό”. Λάτρης του βινυλίου και της κουλτούρας του, μετράει περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια στα αυτιά της Αθήνας και της ευρύτερης Ελλάδος. Αν τον ρωτήσεις πως χαρακτηρίζει τον ήχο του, θα σου πει, “δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες σε τίποτα” και τις ξεκρεμάει κατευθείαν. Αν τον πιέσεις λίγο ακόμα, θα σου πεἴ, “το μυαλό μου τα τελευταία χρόνια γυρίζει γύρω από την φράση Sophisticated Improvisation”. Έναν εκλεπτυσμένο αυτοσχεδιασμό για ενήλικες.

Για Κρατήσεις  σε όλες τις εκδηλώσεις δείτε την επίσημη σελίδα ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ