Loading Events
  • This event has passed.
25 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

25 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 25 Μαΐου

Μια Νέα Πρωτεύουσα Γεννιέται
10:00 – 13:00
Solebike
Λεμπέση 11, Αθήνα

Ξεκινώντας από την πανέμορφη περιοχή του Μακρυγιάννη, δίπλα από την Ακρόπολη, και κινούμενοι με ηλεκτρικά ποδήλατα, θα περιηγηθούμε μέσα στους μικρούς και γραφικούς δρόμους της παλιάς Αθήνας, την Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο, θα ταξιδέψουμε για λίγο στο χρόνο κινούμενοι δίπλα σε μνημεία της αρχαίας και κλασικής Αθήνας για να καταλήξουμε και πάλι στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Θα θαυμάσουμε μερικά από τα ομορφότερα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας, κάποια από τα οποία ανήκαν σε ευκατάστατους Αθηναίους και έχουν έντονη την αρχιτεκτονική μορφολογία των αρχών του νεοκλασικισμού στις προσόψεις τους. Παράλληλα, θα δούμε απλούστερες κατοικίες που όμως διατηρούν τα στοιχεία του νεοκλασικισμού.

Σε όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τα τρία βασικά στοιχεία της πρόσοψης: τη βάση, τον κορμό και τη στέψη. Πρόκειται για σπίτια σχεδιασμένα είτε από τους φημισμένους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Τσίλερ είτε από εξαιρετικούς μαστόρους που μας άφησαν μία μοναδική παρακαταθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημείο συνάντησης: Τα γραφεία της εταιρείας solebike, επί της οδού Λεμπέση 11.

Museum & Gallery Bike Tour: Από το Κέντρο Τεχνών στην Γκαλερί The Breeder
10:00 – 13:00
Πλατεία Κοτζιά

Μια επίσκεψη στις γκαλερί και τους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας, με ποδήλατο. Μια διαδρομή που συνδυάζει την άθληση και την τέχνη στην καρδιά της πόλης.

Οι υπεύθυνοι των χώρων θα μας υποδεχθούν για μια προσωπική ξενάγηση στις εκθέσεις τους δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους καλλιτέχνες, τις εκθέσεις και τις ίδιες τις γκαλερί.

Ξεκινάμε από το γνωστό ραντεβού, στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο.

Η βόλτα μας ξεκινά με μια μεγάλη διαδρομή προς το Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας.

Εκεί θα γνωρίσουμε έναν από τους πιο ιδιαίτερους χώρους πολιτισμού που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και θα ξεναγηθούμε στις περιοδικές του εκθέσεις.

Από κει, θα κατηφορίσουμε προς το Ζάππειο, θα περάσουμε απέναντι στην Πλάκα και στη συνέχεια θα φτάσουμε στο Μεταξουργείο για να επισκεφτούμε τον γνώριμο και αγαπημένο χώρο της γκαλερί The Breeder.

Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών: Υπαίθρια Γλυπτοθήκη
10:50 – 13:00
Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Λογγίνου 3, Αθήνα

Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γιοχάλας, σε συνεργασία με το This is Athens – City Festival, πραγματοποιεί μία ξενάγηση στην γλυπτοθήκη του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών, στο πλαίσιο του Athens City Festival.

“Εις το νεκροταφείον Αθηνών περικλείεται πάσα η κίνησις της νεωτέρας γλυπτικής”. Με αυτά τα λόγια σημειώνει ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος, στις αρχές του 20ού αιώνα, την σημασία του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών ως μίας υπαίθριας γλυπτοθήκης, ενός “πεδίου δόξης λαμπρού” για κάθε γλύπτη της νεότερης Ελλάδος, όπου τέχνη, ιστορία και μνήμη συναντώνται.

Άγνωστες πτυχές της νεοελληνικής ταφικής δημιουργίας, συνέχειες και συμπτώσεις αρχαιότητος, προσφάτου παρελθόντος και παρόντος, ανθρώπινα πάθη, από την δίψα για υστεροφημία μέχρι την απληστία, ανταγωνισμοί καλλιτεχνικοί ή προσωπικοί, ανεκπλήρωτοι εν ζωή έρωτες, εκπληρωθέντες μετά θάνατον, συνθέτουν μία διαδρομή μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Σημείο συνάντησης: Στην πλατεία μπροστά από την είσοδο του Πρώτου Νεκροταφείου Αθηνών

Παραμύθια στην αυλή του Μουσείου: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης
11:00 – 13:00
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1, Αθήνα

Ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά και δεν τον κέρδισε η θάλασσα, αλλά οι ιστορίες που αυτή μεταφέρει.

Μαζί με την Λήδα Ξυδιά, θα διηγηθούν ιστορίες από τα βάθη του χρόνου, από λαούς μακρινούς και άγνωστους, από τα παλιά χρόνια που ξύπναγαν στη φαντασία εικόνες μαγικές, διασκεδαστικές, τρομακτικές κάποιες φορές, σίγουρα όμως καθηλωτικές.

Από το 2008, ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο παραμύθι. Ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας, μεταφέροντας τη σοφία των παραμυθιών σε μικρούς και μεγάλους, που κλείνοντας απλά τα μάτια και ανοίγοντας καλά τα αυτιά τους, κερδίζουν ανεπανάληπτες στιγμές μαγείας.

Η Λήδα Ξυδιά, είναι μουσικός, ζωγράφος και χαράκτρια. Έχει παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα εκπαίδευσης (ψυχολογία της εκπαίδευσης, διδακτική των εικαστικών τεχνών)και σεμινάρια για την κατασκευή μαριονέτας, κοσμήματος, land art, τέχνη κ θεραπεία, κ.α. Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της στην εκπαίδευση ήταν τα σεμινάρια της δασκάλας και παραμυθούς Λίλης Λαμπρέλλη που την έφεραν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και τον συμβολισμό τους. Έχει μαθητεύσει στο τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στο Κέντρο Ανατολικής Μουσικής στη Μυτιλήνη.

Athens History Walks: Το Παγκράτι στα χρόνια της Κατοχής
11:00 – 13:30
Παγκράτι
Πλατεία Μεσολογγίου, Αθήνα

Σε αυτόν τον περίπατο που θα πραγματοποιήσει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, μεταφερόμαστε στο Παγκράτι της Κατοχής.

Ξεκινώντας από την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή, εξετάζουμε τον χαρακτήρα της συνοικίας, τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή και τις σχέσεις τους με τους νέους κατοίκους. Βλέπουμε την ανάπτυξη των πρώτων εστιών αντίστασης, τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, τις συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και της οργάνωσης Χ και εξετάζουμε κάποια από τα κύρια γεγονότα που χαρακτήρισαν την κατοχική καθημερινότητα στο Παγκράτι:

• Η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων του 1922 και η μετατροπή του Παγκρατίου σε σύνορο ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους κατοίκους της Αθήνας.

• Οι ηθοποιοί στην Αντίσταση. Το “Θεατρικό Σπουδαστήριο” του Βασίλη Ρώτα.

• “Ήθελα να φεύγω απ’ το σπίτι μου, να μην είμαι εκεί”. Το Γυμνάσιο Παγκρατίου υπήρξε κέντρο της μαθητικής αντίστασης.

• Το μπλόκο των Ταγμάτων Ασφαλείας στη Γούβα και η επιχείρηση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

• Οικογένεια Κότσιρα. Επτά αδέλφια στο ΕΑΜ. Τέσσερα εκτελεσμένα από τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους.

• “Άδειασε το Παγκράτι”. Ο φόνος ενός Γερμανού αξιωματικού και η παράδοξη συνεργασία ΕΛΑΣ και Αστυνομίας για την αποφυγή αντιποίνων.

• Οικογένεια Παπαγεωργίου. Η δράση της οργάνωσης Χ στο Παγκράτι.

• “Το Παγκράτι είναι κόλαση”. Η εκτέλεση του Νίκου Παπαγεωργίου από την ΟΠΛΑ και τα αντίποινα που ακολούθησαν.
Μετά το τέλος του περιπάτου θα δούμε και θα σχολιάσουμε φωτογραφίες από το Παγκράτι της εποχής και προσώπων που έδρασαν στις γειτονιές του.

Διάρκεια περιπάτου: περίπου 2,5 ώρες
Τόπος συνάντησης: έξω από την παιδική χαρά της Πλατείας Μεσολογγίου στο Παγκράτι.

Fired Up Athens Ceramics Fair
11:00 – 21:00
Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα

Το Fired Up Athens Ceramics Fair επιστρέφει στην αγαπημένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Για τέταρτη φορά, περισσότεροι από 60 μοντέρνοι κεραμίστες από όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούν στην Αγορά από τις 11:00 έως και τις 21:00, εκθέτοντας και διαθέτοντας επιλεγμένα κομμάτια από όλα όσα δημιουργούν.

Για εσάς που λατρεύετε την τέχνη της κεραμικής, στο διήμερο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους δημιουργούς, να συζητήσετε για τις τεχνικές τους, την έμπνευσή τους, να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από το κάθε αντικείμενο και γιατί όχι, να δώσετε την δική σας προσωπική παραγγελία!

Μία εκδήλωση που έχει καθιερωθεί πια ως ένα σταθερό ραντεβού ανάμεσα σε κεραμίστες/κεραμίστριες και ένα κοινό το οποίο αγαπάει τα χειροποίητα αντικείμενα και επιλέγει να γεμίσει το σπίτι του και τη ζωή του με αυτά είτε διακοσμητικά είτε χρηστικά είτε και τα δύο.

Αυτή τη φορά, θα πραγματοποιηθούν και δύο παράλληλες δράσεις, ώστε να γνωριστείτε καλύτερο με το υλικό γύρω από το οποίο περιστρέφεται το ενδιαφέρον όλων, ο πηλός!

Το Σάββατο 25 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 18:00, θα έχετε την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να πειραματιστείτε με τον τροχό του αγγειοπλάστη.
Την Κυριακή 26 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 15:00, ο κεραμίστας Θεόδωρος Γαλιγαλίδης με 35αετή εμπειρία στην όπτηση κεραμικών με εναλλακτικούς τρόπους θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους στην παλιά γιαπωνέζικη τεχνική ψησίματος κεραμικών Raku με μια ζωντανή επίδειξη.

Σας περιμένουμε για να γνωρίσετε από κοντά τους δημιουργούς, τα έργα τους και φυσικά για να λάβετε μέρος στις δράσεις μας.

Αθηνοπεριπέτειες στους δυτικούς λόφους της Αθήνας
17:00 – 19:00
Διασταύρωση οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Θεωρίας

Tέσσερις εκπαιδευτικές διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς και ξεναγούς.

Σε αυτή τη διαδρομή θα εξερευνήσουμε τους λόφους της Αθήνας (Νυμφών, Μουσών, Πνύκας), ανακαλύπτοντας τα αρχαία μνημεία τους.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης στο κυνήγι θησαυρού και στη διαδρομή θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”!

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις.
Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς/γονείς τους.

Σημείο συνάντησης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Θεωρίας

*Για τις κρατήσεις των θέσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://sofiaalexiou.gr/athinoperipeteies

Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.

This is Afrobanana x Athens
17:30 – 23:00
Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη

Μουσική, τέχνη και γαστρονομία με ταμπέλα Made In Cyprus. Το Αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει μία μικρή γεύση από το Afrobanana, το διασημότερο Κυπριακό φεστιβάλ μέσα από το This is AfroBanana x Athens. Μια πολιτιστική συνάντηση που φιλοδοξεί να προβάλει την πλούσια Κυπριακή κουλτούρα, μέσω μιας μονοήμερης πολιτιστικής δράσης γεμάτης ζωντανές εμφανίσεις από κορυφαίους Κύπριους καλλιτέχνες όπως οι Monsieur Doumani, Julio Κομπολόι, Vanesha, Afrofox και άλλοι.

Σε συνεργασία με το Animafest Cy, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες animation, Κύπριων δημιουργών, μέσα σε πέντε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες εγκαταστάσεων προβολής.

Στο κομμάτι της γαστρονομίας, το πολυβραβευμένο εστιατόριο “Πατρικόν” θα προσφέρει ευφάνταστα εδέσματα.

Το This is Afrobanana x Athens θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη στο Νέο Κόσμο με ελεύθερη είσοδο. Ο σχεδιασμός του χώρου θα είναι εμπνευσμένος από την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας Λευκάρων στην Κύπρο, ενώ η εκδήλωση θα προσφέρει μόνο επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, τηρώντας βιώσιμες πρακτικές.

Αθηνά vs. Ποσειδώνας: Η μάχη των θεών
17:50 – 20:00
Πύλη Αδριανού
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, Αθήνα

Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι για τους λάτρεις της μυθολογίας με σημείο εκκίνησης την Πύλη του Αδριανού. Οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν μια σειρά από γρίφους με μυθολογικό περιεχόμενο κατεβάζοντας ένα application στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία της διαδρομής θα τους περιμένουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές του παιχνιδιού για να τους καθοδηγήσουν.

Το παιχνίδι αναβιώνει μια από τις γνωστότερες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Μια μεγάλη μάχη πρόκειται να ξεκινήσει ανάμεσα στους δύο πανίσχυρους Ολύμπιους θεούς, τον Ποσειδώνα και την Αθηνά για το ποιος θα κάνει δική του την πόλη της Αθήνας. Κάθε θεός θα προσφέρει ένα μοναδικό δώρο στους κατοίκους της πόλης.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να βοηθήσουν τη θεά Αθηνά να νικήσει. Στο τέλος του παιχνιδιού θα γίνει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στέψη των νικητών.

Σημείο συνάντησης: Πύλη του Αδριανού

Από το χρώμα στην κορυφή
18:00 – 19:00
Mosaico Fine Art Studio
Καισαρείας 18, Αθήνα

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Πελαγίας Μπότση με τίτλο “Κορυφή” (εκδ. Bακχικόν), σε εικονογράφηση Γεράσιμου Γαλιατσάτου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση των πρωτότυπων εικόνων του.

Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την συγγραφέα και τον εικονογράφο, να περιηγηθούμε στην έκθεση των εικόνων του βιβλίου και να πάρουμε μέρος σε ένα εργαστήρι εικονογράφησης, ανοιχτό για μικρούς και μεγάλους, όπου καθένας μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες, να μοιραστεί ιστορίες και όνειρα και να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο της εικονογράφησης.

La Saramuya: Πλατεία Αμερικής
19:00
Πλατεία Αμερικής
Πατησίων 167, Αθήνα

Το This Is Athens – City Festival, φέρνει την La Saramuya στην πλατεία Αμερικής, “φορτωμένη με ήχους salsa, cumbia, mambo, samba, soca, zouk, dembow, dancehall, champeta, soukous και τρομερή διάθεση για ένα μοναδικό, απογευματινό ξεφάντωμα.

Η La Saramuya και είναι ένα εντυπωσιακό χειροποίητο, πολύχρωμο ηχοσύστημα, από αυτά που συναντά κανείς στην Λατινική Αμερική στο καρναβάλι.

Αρχικός της σκοπός ήταν να διασκεδάσει όλους εκείνους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν ένα club, στην πορεία όμως έγινε σύμβολο της Λατινοαμερικανικής διασκέδασης.

Athens Street Art Walk: Εξάρχεια
20:45
Σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο
Πανεπιστημίου 28, Αθήνα

Στα Street Art Walks θα περιηγηθούμε σε τρεις χαρακτηριστικές αθηναϊκές γειτονιές – Ψυρρή, Εξάρχεια, Μεταξουργείο – για να ανακαλύψουμε εμβληματικά street art έργα, καθώς και graffiti που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην κάθε περιοχή.

Μέσα από την συζήτηση και την κριτική προσέγγιση των έργων, ιδίως για την σχέση τους με την πόλη και τους κατοίκους της, θα εξοικειωθούμε με τους καλλιτέχνες, το έργο των οποίων ορίζει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας.

Η street art είναι ίσως το δυναμικότερο καλλιτεχνικό κίνημα σήμερα και ένας από τους κυριότερους διαμορφωτές του σύγχρονου αστικού οπτικού πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες της, “παρεμβαίνουν” και δημιουργούν στους τοίχους και τις επιφάνειες μικρών και μεγάλων πόλεων, ορίζοντας εν πολλοίς την εικόνα τους, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα και επικοινωνούν κρίσεις, ιδέες και σκέψεις.

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 22 Μαϊου – απογευματινή βόλτα στου Ψυρρή (σημείο συνάντησης ο σταθμός Μετρό Μοναστηράκι: έξοδος Πλατείας Μοναστηρακίου)

Σάββατο 25 Μαϊου – βραδινή βόλτα στα Εξάρχεια (σημείο συνάντησης ο σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο: έξοδος οδού Πανεπιστημίου)

Τετάρτη 29 Μαϊου – απογευματινή βόλτα στο Μεταξουργείο (σημείο συνάντησης ο σταθμός Μετρό Μεταξουργείο: έξοδος Πλατείας Καραϊσκάκη).

Οι περιηγήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival από τον Θανάση Χουλιάρα, υποψήφιο διδάκτορα Δημόσιου Χώρου και Σύγχρονου Οπτικού Πολιτισμού στο Τμήμα EMME του ΕΚΠΑ, καλλιτέχνη, επιμελητή και συγγραφέα.

Για Κρατήσεις  σε όλες τις εκδηλώσεις δείτε την επίσημη σελίδα ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ