Loading Events
  • This event has passed.
09 May 2024

3ο This is Athens City Festival

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

09 May 2024

3ο This is Athens City Festival
Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

3ο This is Athens City Festival, η μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

3ο This is Athens City Festival

Δωρεάν εκδηλώσεις για 9 Μαϊου

Ξενάγηση στην έκθεση “Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα: Οι Πρόσφυγες”
11:30
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Σταδίου 13, Αθήνα

ο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στο This is Athens – City Festival με τη διεξαγωγή ξεναγήσεων στην περιοδική του έκθεση με τίτλο “Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες”.

Στόχος της έκθεσης είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση του προσφυγικού φαινομένου, μέσα από τα ζητήματα που απασχόλησαν διαχρονικά τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δεινή θέση να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες φωτίζονται διάφορες πτυχές του θέματος, όπως η αναγκαστική φυγή, οι δυσκολίες της μετακίνησης, η υποδοχή, η εγκατάσταση, η διαχείριση του τραύματος, η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα, η μνήμη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και από λοιπούς συνεργαζόμενους φορείς, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και πρωτότυπα video-animation.

Κρατήσεις στα τηλέφωνα του μουσείου +30 210 3237617, +30 210 3237315, +30 210 3222266 (εσωτ. 109, κ. Άννα Κάνδια) και ηλεκτρονικά στο e-mail: akandia@nhmuseum.gr

Aθέατο μουσείο: Η στήλη των διδύμων βρεφών
13:00
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται “τη στήλη των διδύμων βρεφών”. Πρόκειται για ένα θραύσμα επιτύμβιας στήλης που συνέλεξε από ρέμα του Μενιδίου και παρέδωσε στο Μουσείο το Νοέμβριο του 2008, ένας ρακοσυλλέκτης. Το θραύσμα που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. διατηρεί σε ανάγλυφο σπαργανωμένα δίδυμα βρέφη στην αγκαλιά γυναικείας μορφής και αποτελεί πιθανότατα τμήμα επιτύμβιας στήλης, ανιδρυμένης στον τάφο μιας γυναίκας που πέθανε στον τοκετό. Πρόκειται για το μοναδικό επιτύμβιο ανάγλυφο του αρχαίου ελληνικού κόσμου με δίδυμα βρέφη στην ίδια αγκαλιά, στοιχείο που δηλώνει την κοινή τους μοίρα ως ορφανών.

Ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης θα υποδεχτεί τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσει μαζί τους για την περίεργη ιστορία παράδοσης του πολύτιμου θραύσματος, για τους αρχαιοελληνικούς μύθους των διδύμων θεών, για τη ζωή των παιδιών και την παιδική θνησιμότητα στην αρχαία Ελλάδα.

Gyzi Street Party by Reverb
17:00 – 23:00
Πλατεία Γκύζη

Ο George Apergis επιστρέφει στη γειτονιά του για ένα tribute, στο πλαίσιο του Gyzi Street Party.

Η συμμετοχή των Reverb Sessions στο This is Athens – City Festival 2024 θα αναδείξει την αυθεντική εναλλακτική κουλτούρα της Αθήνας, μέσα από τις διαφορετικές μορφές τέχνης, τη διαφορετικότητα των συντελεστών, την ποικιλομορφία και την πολυφυλετικότητα.

Στην Πλατεία Γκύζη, από τις 17:00 έως τις 23:00, καταξιωμένοι Djs της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής δίνουν το “παρών”, παρουσιάζοντας τον σύγχρονο ήχο της πόλης: Fo, George Apergis, Mr. M, Nausicaa, VRGN και ο Drosis δίνουν ήχο και χρώμα σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης που πολλοί αγνοούν.

Reverb Sessions by Modular Expansion

Η Modular Expansion είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1998 από τον μουσικοσυνθέτη George Apergis. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και η προώθηση της αστικής κουλτούρας της σύγχρονης πόλης μέσα από τη φιλοσοφία και την αισθητική της αρμονίας και της ελευθερίας του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από τα πρώτα αναλογικά συνθεσάιζερ, στα οποία διαφορετικά στοιχεία παραγωγής ήχων συνδέονταν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους, δημιουργώντας έτσι ένα εξελιγμένο σύστημα. Το 2002 η Modular Expansion δημιούργησε τα Reverb Sessions, πρωτοποριακές για τη σκηνή της Αθήνας εκδηλώσεις, στις οποίες εμφανίστηκε η αφρόκρεμα της τότε σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής της πόλης, καθώς επίσης και καταξιωμένοι διεθνείς καλλιτέχνες.

Από τη Γη στον Ουρανό
19:00
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Λόφος Νυμφών, Αθήνα

Αρχαιολογικός και Αστρονομικός περίπατος. Μια διαδρομή αρχαιολογικού και αστρονομικού ενδιαφέροντος στους λόφους γύρω από το Αστεροσκοπείο, την ώρα του μαγευτικού δειλινού.

Η περιήγηση ξεκινά από τους δυτικούς λόφους της Ακρόπολης, Πνύκας, Νυμφών και Φιλοπάππου (Μουσών), όπου αποτυπώνεται η ιστορία και η καθημερινότητα της αρχαίας Αθήνας. Το ιερό των Μουσών, ο εντυπωσιακός τάφος του πρίγκιπα Φιλοπάππου, τα Κιμώνεια Μνήματα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, τα λαξεύματα στους βράχους των αρχαίων συνοικιών της Μελίτης και της Κοίλης, η Πνύκα, το Ηλιοτρόπιο του Μέτωνα – ένα αρχαίο παρατηρητήριο και οι “φυλακές” του Σωκράτη αποτελούν τους κύριους σταθμούς της περιήγησής μας.

Συνδετικός κρίκος όλων αυτών τα λιθόστρωτα μονοπάτια του Πικιώνη, ένα έργο μοναδικό στο είδος του που συνδυάζει το παλιό με το νέο, το τότε με το τώρα. Ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος και υπέροχες όψεις της πόλης από ψηλά και το κτίριο Σίνα, στο λόφο των Νυμφών, το οποίο ιδρύθηκε το 1842 για να στεγάσει το πρώτο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στο μουσείο Γεωαστροφυσικής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την σύγχρονη ιστορία της Αστρονομίας στη χώρα μας. Η περιήγηση καταλήγει σε παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων μέσα από τον φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Σημείο συνάντησης: Περίβολος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη

Στις 9 και 23 Μαΐου οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Ελληνικά, ενώ στις 16 Μαΐου η περιήγηση θα γίνει στα Αγγλικά.

Δείτε περισσότερα για το 3ο This is Athens City Festival ΕΔΩ