7ο Balkan Can Kino
Η Κλιματική Κρίση αποτελεί πλέον μία αναμφίβολη πρόκληση που απαιτεί αποφασιστική δράση από την παγκόσμια κοινότητα. Καθημερινά, ο κόσμος βιώνει τις συνέπειες της ανθρωπογενούς επιρροής στο κλίμα, ενώ οι περιβαλλοντικές καταστροφές αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι πληγείσες κοινότητες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πλέον πραγματικότητα, ενώ η ανάγκη για αειφορία και αλλαγές στις παραδοσιακές μας συνήθειες και πρακτικές γίνεται επιτακτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί ολοκληρωμένες και διακρατικές προσπάθειες παρόλο που η συνεργασία αυτή φαντάζει όλο και πιο μακρινή και η σύνδεση μεταξύ περιβαλλοντικών προβλημάτων και γεωπολιτικής αστάθειας είναι ολοφάνερη. Οι ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για περιορισμένους πόρους μπορούν να εκδηλωθούν σε συγκρούσεις μεταξύ κρατών, ενώ παράλληλα υπάρχει εκτεταμένη μετακίνηση πληθυσμών λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών, πέραν των πολέμων. Πρέπει να αντιληφθούμε την αλλαγή του κλίματος ως κοινό παγκόσμιο πρόβλημα και να αναζητήσουμε λύσεις, να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, προωθώντας τις αλλαγές αυτές στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στον πολιτισμό.
Ολοένα και περισσότερα φεστιβάλ προσπαθούν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μειώνοντας τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμόζοντας προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, αναδεικνύονται εναλλακτικοί τρόποι οργάνωσης των φεστιβάλ και νέες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων τους, με τη χρήση «πράσινων» αειφόρων υλικών και άλλων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών. Ωστόσο, όπως και σε κάθε εκδήλωση, υπάρχει πάντα ένα αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Είναι, όμως, δυνατές και προσβάσιμες οι πράσινες πρακτικές από όλα τα φεστιβάλ και τις πολιτιστικές δράσεις; Και περαιτέρω πόσο εύκολο είναι να γίνεις “πράσινος”, να κάνεις συνειδητές, φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, όταν με το ζόρι τα βγάζεις πέρα; Οι μεγάλες εταιρίες φέρουν τεράστια ευθύνη για την κλιματική κρίση, καθώς η δραστηριότητά τους συνδέεται με την εκπομπή υψηλών ποσοστών αερίων του θερμοκηπίου. Η κατανάλωση ενέργειας, η παραγωγή και η διαχείριση αποβλήτων τους συντελούν στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, η ανάπτυξη και η παραγωγή μεγάλης κλίμακας συχνά συνδέονται με την υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων, προκαλώντας περαιτέρω περιβαλλοντικές ζημίες, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν λύσεις όπως την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με τεράστιο αποτύπωμα στην πανίδα και χλωρίδα της κάθε περιοχής, εγκατάσταση ατομικών ηλιακών πάνελ και νέων οικιακών συσκευών μέσω επιδοτήσεων, αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή με χαμηλή εκπομπή, και άλλων λύσεων υψηλού κόστους, που δεν είναι προσβάσιμες από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Οι πολιτικοί και οι μεγάλες εταιρείες στρέφουν το βάρος της κλιματικής κρίσης στην ατομική ευθύνη αλλά θα σωθεί ο πλανήτης αν αγοράσουμε καινούργιο κλιματιστικό, σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια και σακούλες και αν ανακυκλώνουμε;
Ξεκινώντας με αυτές τις ερωτήσεις, το 7o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα, θα εξερευνήσει το πολύπλευρο αυτό ζήτημα της κλιματικής κρίσης, μέσα από μία σειρά προβολών, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων, με τη συμμετοχή επιμελητών, οργανώσεων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όλες οι δράσεις του Συμποσίου είναι δωρεάν για το κοινό.
27/10/2024
See Cinema Network
Zoetrope Κιμώλου 17, 11362, Κυψέλη | 27.10.2024 | 19.00 | Είσοδος Ελεύθερη
Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα-ρετροσπεκτίβα σε πρόσφατες ταινίες νέων γυναικών δημιουργών που γυρίστηκαν σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με τη στήριξη του SEE Cinema Network*. Η έννοια της (δια)φυγής από την πραγματικότητα είναι το νήμα που συνδέει τις τέσσερις ξεχωριστές μικρές ιστορίες μυθοπλασίας του αφιερώματος. Απέναντι στην αγωνία και την έλξη για το άγνωστο, αντιπαραβάλλονται τα στοιχεία της φύσης, ο ίδιος ο πλανήτης και το φυσικό περιβάλλον σε όλο του το μεγαλείο: η θάλασσα, το δάσος, το νερό, ο ουρανός, τα αστέρια. Λειτουργώντας άλλοτε συμβολικά και μαγικά, άλλοτε ως καμβάς εικόνων και τοπίων με κέντρο των άνθρωπο, τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ένταση των συναισθημάτων και τις σχέσεις των πρωταγωνιστών: τη φιλία, την αδελφική και τη συντροφική αγάπη, τον έρωτα, τον πόθο.
Κάτω από την όχθη
Zoetrope Κιμώλου 17, 11362, Κυψέλη | 27.10.2024 | 20.30 | Είσοδος Ελεύθερη
Κάτω στην όχθη οι άνθρωποι αναπολούν πως ήταν η ζωή τους πριν ξεραθεί η λίμνη. Κάτω στην όχθη μια κοινότητα προσπαθεί να διατηρήσει την θάλασσα καθαρή. Κάτω στη όχθη μια οικογένεια ψιθυρίζει τις έγνοιες της δίπλα σε ένα ποταμό που πλημμυρίζει τη ζωή της. Κάτω στην όχθη οι άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους σε μια λίμνη που εξαφανίζεται σιγά σιγά.
Το “Κάτω στην όχθη” είναι μια συλλογή ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στην σημασία του νερού στη ζωή μας, στην καταστροφή του εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης του λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και των διάφορων βιομηχανιών που ρίχνουν τα απόβλητα τους σε ποταμούς, λίμνες και τη θάλασσα. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό; Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να προστατεύσουμε ότι έχει απομείνει;