Loading Events
  • This event has passed.
21 Apr 2018

Comicdom Con Athens 2018

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens θα πραγματοποιηθεί στις 20-21-22 Απριλίου 2018.

21 April 2018

Comicdom Con Athens 2018

Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκαν στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31), τα οποία απέχουν μόλις 170 μέτρα μεταξύ τους.

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens θα πραγματοποιηθεί στις 20-21-22 Απριλίου 2018.

Ανάμεσα στους guests που έχει φιλοξενήσει το Comicdom Con Athens συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής comics, όπως οι John Romita Jr., Bill Tucci, David Lloyd, Scott Lobdell, Peter Milligan, Marv Wolfman, Jean Schulz, Chris Ware, David Prudhomme, Milo Manara, Mike Carey, John Wagner, Jamie Delano και Andrew Wildman.

Comicdom 2018

Σάββατο 21 Απριλίου

 

12:00 – 12:50 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Τα Μυστικά Των Yokai

Στοιχειά και Δαίμονες από την προφορική παράδοση και τα παραμύθια της Ιαπωνίας, τα Yokai επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας ως λογοτεχνικά στοιχεία ή στοιχεία εικονογραφίας. Ο σημαντικός Γάλλος δημιουργός θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες του workshop, τα μυστικά της προσέγγισης που απαιτείται κατά τη δημιουργία αυτών των μοναδικών πλασμάτων.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα Γαλλικά, με παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά.

13:00 – 13:50  Ελληνοαμερικανική Ένωση

Characters And Objects

Πολύ συχνά, συσχετίζουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουμε με αντικείμενα που, σύμφωνα με τη δική μας εντίληψη, τους προσδιορίζουν. Σε αυτό το workshop, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάζουν ολοκληρωμένα πορτρέτα αληθινών ή φανταστικών ζευγαριών, που περιβάλλονται από αντικείμενα που τους χαρακτηρίζουν και τους αντιπροσωπεύουν.

Απαιτείται εγγραφή Για να εγγραφείτε, στείλτε mail με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας, καθώς και τον τίτλο του workshop που σας ενδιαφέρει, στο workshops@comicdom-con.gr.

13:00 – 15:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση Θέατρο

Simon Spurrier, Roger Langridge, Sümeyye Kesgin, Emma Price

Οι διεθνείς καλεσμένοι του Comicdom Con Athens θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση με το κοινό και θα υπογράψουν τις δουλειές τους. Οι Simon Spurrier, Roger Langridge, Sümeyye Kesgin και Emma Price, θα συνομιλήσουν με το κοινό, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του και θα αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις δουλειές τους και για αυτά που τους εμπνέουν. Θα ακολουθήσει signing στον χώρο του θεάτρου.

Συντονισμός: Aριστείδης Κώτσης

13:30 – 15:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση Φουαγιέ

Comic Jam Με Τα Moomins

Με αφορμή την άφιξη των Moomins για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Comicdom Con Athens 2018 ετοιμάζει ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού comics! Πάρτε έμπνευση από τα υπέροχα, σκανταλιάρικα και περιπετειώδη Moomins, βάλτε τη φαντασία σας στο χαρτί, παίξτε ενάντια στο χρόνο και δημιουργήστε μοναδικές ιστορίες, μέσα από ένα ξέφρενο παιχνίδι με εικόνες, φράσεις, κολάζ και χρώμα.

Παρουσίαση: Βασιλεία Βαξεβάνη

14:00 – 15:30 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Auditorium

La Planète Sauvage

Η συναρπαστική ψυχεδελική animation ταινία του René Laloux κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1973 και αποτελεί ορόσημο του ευρωπαϊκού animation.

Σήμερα, η ταινία μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος των σημαντικότερων έργων του Hayao Miyazaki στο Studio Ghibli (PRINCESS MONONOKE, SPIRITED AWAY), χάρη στις έντονες πολιτικές και κοινωνικές της ανησυχίες, και τις αξέχαστες τεχνικές animation.

Η ταινία διηγείται την ιστορία του Oms, ενός ανθρώπινου είδους, οι εκπρόσωποι του οποίου ζουν ως εξημερωμένα κατοικίδια ζώα μιας εξωγήινης φυλής από μπλε γίγαντες που ονομάζονται Draags. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στον πλανήτη Draggs Ygam, όπου ακολουθούμε τον αφηγητή μας, ένα Om που ονομάζεται Terr, από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση, και τον αγώνα του να αποφύγει την υποδούλωση. Τα σουρεαλιστικά πλάσματα, η μουσική, ο ήχος, και τα περίεργα τοπία, θα σας μείνουν αξέχαστα.

1973 | Animation
Σκηνοθεσία: René Laloux
Γλώσσα: Γαλλικά
Υπότιτλοι: Αγγλικοί

14:00 – 14:50 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Πώς Να Πεις Μια Ιστορία Σε Λίγα Καρέ

Ίσως μεγαλύτερη πρόκληση από το να πεις μια μεγάλη ιστορία, είναι να πεις μια μικρή – να καταφέρεις να χωρέσεις τα πάντα, σε λίγα καρέ. Η Γερμανίδα δημιουργός σας προσκαλεί να ανταποκριθείτε μαζί σε αυτή την πρόκληση, δημιουργώντας ένα comic, ένα στριπάκι, ή μία αλληλουχία εικόνων, που θα διηγούνται, σύντομα και εύληπτα, μια ιστορία.

15:00 – 16:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Χελιδόνι Και Το Φεγγάρι: Από Τη Λογοτεχνία Στα Comics

Ο εικονογράφος και δημιουργός comics, Γιώργος Τσιαμάντας, θα μοιραστεί την εμπειρία που αποκόμισε κατά τη διαδικασία της μετάφορας σε comic του διηγήματος της Marguerite Yourcenar Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΕΛΙΔΟΝΟΥ (Comicdom Press 2014) και του μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου Η ΚΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΚΛΑ (Comicdom Press 2017) και της έρευνας που προηγήθηκε της δημιουργίας των δύο έργων.

Απαιτείται εγγραφή Για να εγγραφείτε, στείλτε mail με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας, καθώς και τον τίτλο του workshop που σας ενδιαφέρει, στο workshops@comicdom-con.gr.

15:15 – 17:15 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 6ος

Bonds Dissemination Event

H Comicdom Press σας προσκαλεί στην παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BONDS: Booster the Emotional Dimension of Social Inclusion for Immigrant Mothers and Children.

Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε παιδιά και μητέρες πρόσφυγες και μετανάστες, με την αξιοποίηση των comics, και πραγματοποιείται με τη σύμπραξη 8 ευρωπαϊκών οργανισμών και συν-χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+.

Παρουσίαση: Λήδα Τσενέ, Βασιλεία Βαξεβάνη

15:30 – 17:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση Θέατρο

Sketch Event: Action Comics #1

Το πρώτο τεύχος του comic που “γέννησε” το superhero genre, το ACTION COMICS #1 έχει την τιμητική του, με αφορμή την κυκλοφορία του τεύχους #1000! Το Comicdom Con Athens 2018 τιμά τον Man of Steel και αυτόν τον σταθμό στην Ιστορία του, αφιερώνοντας το φετινό Sketch Event στην πρώτη εμφάνισή του! Δέκα καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές, θα δημιουργήσουν, ζωντανά μπροστά σας, τη δική τους εκδοχή του ιστορικού εξωφύλλου του ACTION COMICS #1.

Αυτό, όμως, είναι μόνο η αρχή! Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν λαχνούς και να κερδίσουν, μετά από κλήρωση, τα δέκα μοναδικά αυτά έργα για τη συλλογή τους!

Συμμετέχουν: Roger Langridge, Sümeyye Kesgin, Σπύρος Δερβενιώτης, Μιχάλης Διαλυνάς, Σταύρος Κιουτσιούκης, Γιώργος Κομιώτης, Ηλίας Κυριαζής, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Κώστας Φραγκιαδάκης, Dani

Παρουσίαση: Γιώργος Ξύδης

15:45 – 17:15 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Auditorium

Diversity Και Πολιτική Ορθότητα Στα Comics

Πολλή ψηφιακή μελάνη έχει χυθεί σε blogs, fora και social media, γύρω από το θέμα. Οι υπερηρωίδες του Manara, τα εξώφυλλα του Frank Cho, οι σεξουαλικές προτιμήσεις της Batwoman, η μουσουλμάνα Ms. Marvel, είναι κάποιες μόνο από τις αφορμές που έχουν ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων. Υπάρχει επαρκής αντιπροσώπευση όλων των ανθρώπων στον κόσμο των comics; Πώς απεικονίζονται σε σχέση με το φύλο τους, την προέλευσή τους και τις επιλογές τους; Είναι η πολιτική ορθότητα στοιχείο πολιτισμού, ή ένα είδος λογοκρισίας;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης, για ένα θέμα δύσκολο στη διατύπωσή του, αλλά στο επίκεντρο του πώς αντιλαμβανόμαστε τα comics και την Τέχνη.

Συμμετέχουν: Μανώλης Βαμβούνης (σεναριογράφος comics, culture blogger), Έλενα Γώγου (δημιουργός comics), Δημήτρης Καμένος (δημιουργός comics), Ευγενία Κουμάκη (δημιουργός comics), Χρήστος Σταμπουλής (δημιουργός comics)

Συντονισμός: Αριστείδης Κώτσης

16:10 – 18:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Αποτυπώνοντας Την Πραγματικότητα

Μία φανταστική ιστορία κρίνεται συχνά με βάση την αληθοφάνειά της. Όταν, όμως, γράφεις και εικονογραφείς την πραγματικότητα, ένα γεγονός, μια γειτονιά, ένα πραγματικό πρόσωπο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις είναι πολύ διαφορετικές.

Για αυτές τις προκλήσεις, θα μιλήσουν οι δημιουργοί του πολυσυζητημένου graphic novel, ΕΞΑΡΧΕΙΑ: ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΝΕΡΑΝΤΖΙ, κάνοντας όσους παρακολουθήσουν αυτό το workshop, συμμέτοχους στη διαδικασία πίσω από τη δημιουργία. Και ίσως, γνωρίζοντας κάποια από αυτά τα “μυστικά”, η εμπειρία να αποτελέσει έναυσμα για τους συμμετέχοντες, ώστε να πουν τις δικές τους, πραγματικές ιστορίες.

17:30 – 18:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 6ος

Δίνοντας Ζωή Σε Ένα Τραγούδι: Από Τα Comics Στο Animation

Με αφορμή την επανεκτέλεση ενός ελληνικού τραγουδιού που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, δύο καθηγητές του ΑΚΤΟ, ο δημιουργός comics Θανάσης Πέτρου και ο animator Γιώργος Μάκαρης, θα δείξουν με ποιον τρόπο, ξεκινώντας από σχέδια στο χαρτί, μπορούμε να καταλήξουμε, χρησιμοποιώντας το photoshop και το after effects, σε ένα ανιματίκ.

18:15 – 19:15 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Video Game Art: From Physical To Digital

Χαρτί, μολύβι, χαρτόνι είναι κάποια από τα υλικά και εργαλεία του φυσικού κόσμου που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός ψηφιακού. Η DragonTale, ελληνική εταιρεία παραγωγής video games, θα παρουσιάσει τη διαδικασία σχεδιασμού video game art και τον τρόπο με τον οποίο μία ιδέα εξελίσεται σε τελικό asset ενός video game.

19:00 – 20:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 6ος

Comics Journalism: The Comicdom Way!

Υπάρχουν αυτοί που γράφουν comics και αυτοί που γράφουν για τα comics! H δημοσιογραφία των comics έχει πολλά κοινά με τον κλάδο εν γένει, αλλά έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες που φέρνουν διαφορετικές προκλήσεις σε όποιον θέλει να γράψει εμπεριστατωμένα για το αγαπημένο του comic, ή απλά να γκρινιάξει για το επόμενο event των μεγάλων εκδοτικών. Η συντακτική ομάδα του Comicdom ενημερώνει και τοποθετείται για τις εξελίξεις στα comics, τα τελευταία 22 χρόνια, όχι επειδή κατέχει κάποιο μεγάλο μυστικό, αλλά επειδή αγαπά αυτό που κάνει.

Αν κι εσείς αγαπάτε (ή πιστεύετε ότι θα αγαπήσετε) τη δημοσιογραφία των comics, ελάτε να μάθετε περισσότερα για αυτήν, τις προκλήσεις, τις ιδιαιτερότητες και την ομορφιά της.

Παρουσίαση: Δημήτρης Σακαρίδης & Θωμάς Παπαδημητρόπουλος (αρχισυντάκτες Comicdom.gr)

19:30 – 20:20 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

The Design Process

Συχνά υποτιμούμε τον ρόλο του graphic designer σε ένα έντυπο comic. Κι αυτό είναι μεγάλο λάθος, αν σκεφτεί κανείς ότι, αν ένα εμπνευσμένο λογότυπο και ο ευρύτερος σχεδιασμός, βρίσκονται σε αγαστή συμφωνία με το σχεδιαστικό στιλ του εικονογράφου, τότε η έκδοση μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να τραβήξει την προσοχή του υποψήφιου αγοραστή.

Σε αυτό το workshop, η καταξιωμένη graphic designer θα αποκαλύψει τις τεχνικές που ακολουθεί η ίδια, για ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

19:30 – 21:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Comicdom Cosplay 2018

Το Comicdom Cosplay αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα και δημοφιλή events του Comicdom Con Athens και τον εθνικό προκριματικό για το EuroCosplay. Οι κορυφαίοι cosplayers της Ελλάδας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην κατασκευή των εντυπωσιακών και ευφάνταστων στολών τους, καθώς και στις δυναμικές επί σκηνής παρουσιάσεις τους. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ακρίβεια της απεικόνισης, την κατασκευαστική επιτυχία και δυσκολία, και τη σκηνική παρουσία, αναδεικνύει τον νικητή, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, στο MCM Expo του Λονδίνου, τον Οκτώβριο!

Το EuroCosplay διοργανώνεται από το 2010, κάθε χρόνο στο Λονδίνο, και συγκεντρώνει τους καλύτερους cosplayers από όλη την Ευρώπη. Κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτό στέλνει τον καλύτερο εκπρόσωπό της, μετά από τη διεξαγωγή τοπικού προκριματικού διαγωνισμού, για να την εκπροσωπήσει και να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου cosplayer της χρονιάς!

Στόχος του EuroCosplay είναι να αναδείξει το χόμπι και την τέχνη του cosplay στην Ευρώπη και να εμπνεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς cosplayers να ενδυναμώσουν την κοινότητα του cosplay. Εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των περασμένων διαγωνισμών EuroCosplay και όλες τις ειδήσεις για τον φετινό, στη σελίδα του EuroCosplay στο Facebook.

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τον Διαγωνισμό, από φέτος οι προσκλήσεις για το Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και για το live streaming στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, θα μοιράζονται δωρεάν, μια ανά άτομο, μέσω ηλεκτρονικών προεγγραφών στο Eventbrite. Τα registrations για τις προσκλήσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 10 Απριλίου στις 20:00 και μέχρι την Κυριακή 15 Απριλίου, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Η παραλαβή των προσκλήσεων κατόπιν επιτυχούς προεγγραφής, θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, από την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι μέχρι το Σάββατο 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, από την κεντρική γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018 (Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Για πληροφορίες συμμετοχής πατήστε εδώ

Για όσους δεν προλάβουν κάποια από τις προσκλήσεις για να παρακολουθήσουν ζωντανά την τελετή του Comicdom Cosplay από κοντά, για όποιους προτιμούν να βλέπουν τα τεκταινόμενα σε μια οθόνη και όχι κοιτώντας μια σκηνή, ή ακόμη και για αυτούς που αγχώνονται πολύ με το τρελό στριμωξίδι που συμβαίνει στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, υπάρχει το live streaming του Comicdom Cosplay 2018, στο πάντα φιλόξενο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Οι προσκλήσεις θα μοιράζονται δωρεάν, μια ανά άτομο, μέσω ηλεκτρονικών προεγγραφών στο Eventbrite και τα registrations θα αρχίσουν την Τρίτη 10 Απριλίου και μέχρι την Κυριακή 15 Απριλίου, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Η παραλαβή των προσκλήσεων, κατόπιν επιτυχούς προεγγραφής, θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, από την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι μέχρι το Σάββατο 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, από την κεντρική γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

 

20:45 – 21:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Comic Book Legends: True Or False?

Σε μια βιομηχανία με τόσο πλούσια Ιστορία, υπάρχουν γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της, εκδόσεις και δημιουργοί που άλλαξαν το πρόσωπο των comics για πάντα και θρύλοι – πολλοί θρύλοι! Φήμες, ανέκδοτες ιστορίες και γεγονότα που περιγράφονται από στόμα σε στόμα, χτίζουν μύθους και γκρεμίζουν υπολήψεις, όσο εμείς γυρνάμε ανυποψίαστοι τις σελίδες των comics μας!

Εσείς πόσους τέτοιους θρύλους γνωρίζετε; Μπορείτε να βάλετε το χέρι σας στη φωτιά για το αν είναι αληθινοί ή ψεύτικοι; Ή απλά πιστεύετε όσα ακούτε; Παίξτε στο Comic Book Legends: True Or False?, κερδίστε ένα μοναδικό δώρο και αφήστε τους άλλους να καταπίνουν αμάσητα όσα τους λένε!

Αφηγούνται: Δημήτρης Σακαρίδης & Γαβριήλ Τομπαλίδης

Παρουσίαση: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

 

Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Μασσαλίας 22
Αθήνα, Αττική 10680 Greece

Phone 2103680900

Website: View Venue Website

Export the Map
April 21, 2018 @ 11:00 - 21:30

Organizer

Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Phone: 2103680052, 2103680047
Email: culture@hau.gr
Website: View Organizer Website