Loading Events
  • This event has passed.
22 Apr 2018

Comicdom Con Athens 2018

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens θα πραγματοποιηθεί στις 20-21-22 Απριλίου 2018.

22 April 2018

Comicdom Con Athens 2018

Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκαν στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31), τα οποία απέχουν μόλις 170 μέτρα μεταξύ τους.

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens θα πραγματοποιηθεί στις 20-21-22 Απριλίου 2018.

Ανάμεσα στους guests που έχει φιλοξενήσει το Comicdom Con Athens συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής comics, όπως οι John Romita Jr., Bill Tucci, David Lloyd, Scott Lobdell, Peter Milligan, Marv Wolfman, Jean Schulz, Chris Ware, David Prudhomme, Milo Manara, Mike Carey, John Wagner, Jamie Delano και Andrew Wildman.

Comicdom 2018

Κυριακή 22 Απριλίου

12:00 – 12:50 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Ώστε Θες Να Γίνεις Σεναριογράφος;

Συνήθως, τα workshops ενός σεναριογράφου αφορούν στις ιστορίες και τους χαρακτήρες που εκείνος έγραψε ή/και δημιούργησε. Εδώ, όμως, ο Spurrier θα μιλήσει για την πραγματικότητα και τις προκλήσεις του να είσαι σεναριογράφος comics.

Τη διαδικασία αποτύπωσης ιδεών, τη συγγραφή, τις σεναριακές λεπτομέρειες, τη σύσταση πρότασης στον εκδότη, την πρώτη δημοσίευση, τη διαπραγμάτευση χρημάτων, τα “ψιλά γράμματα” των συμβολαίων, τη συνεργασία με τον καλλιτέχνη, και τις διαφορές ανάμεσα στις αναθέσεις και τις creator-owned δουλειές.

Συντονισμός: Άκης Τριανταφύλλου

13:00 – 15:00 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Auditorium

Rutu Modan, Nicolas de Crécy, Anna Haifisch, Δημήτρης Μαστώρος, Nicolas Wouters, Michèle Standjofski

Οι διεθνείς καλεσμένοι του Comicdom Con Athens 2018 θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση με το κοινό και θα υπογράψουν τις δουλειές τους. Οι Rutu Modan, Nicolas de Crécy, Anna Haifisch, Δημήτρης Μαστώρος, Nicolas Wouters και Michèle Standjofski, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού και θα αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις δουλειές τους, αλλά και για τις επιρροές και τα διαδικαστικά της δημιουργίας. Θα ακολουθήσει signing στον χώρο του θεάτρου.

Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

13:00 – 13:50 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Η Τέχνη Της Διαδοχικότητας

Με δεδομένο ότι τα comics ορίζονται ως “sequential art”, η σωστή διαδοχή των panels είναι μια ξεχωριστή δεξιότητα, που πρέπει να κατέχει κάθε επαγγελματίας σχεδιαστής, ώστε μαζί με τη σωστή ανατομία και προοπτική, να εξασφαλιστεί για τον αναγνώστη η ευχάριστη, απρόσκοπτη ροή ανάγνωσης.

Η ανερχόμενη δημιουργός από την Τουρκία, θα μιλήσει για αυτήν ακριβώς τη δεξιότητα, αποκαλύπτοντας μικρά, αλλά ουσιώδη μυστικά, που θα απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα της εκάστοτε σελίδας.

14:00 – 14:50 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

The Short Story Collective

Σπουδαίος σεναριογράφος, αλλά και ταλαντούχος σχεδιαστής, ο Νεοζηλανδός δημιουργός έχει γράψει ορισμένους από τους πλέον αρχετυπικούς και ετερόκλητους χαρακτήρες comics.

Σε αυτό το διαδραστικό workshop, αφήνει τον ρόλο του σεναριογράφου σε εσάς! Δουλέψτε μαζί πάνω σε ένα short story, μοιραστείτε μαζί του τις ιδέες σας και δείτε τις να αποτυπώνονται στο χαρτί, καθώς εκείνος θα τις σχεδιάζει.

14:00 – 15:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 6ος

Σχεδιάζοντας Χαρακτήρες Cartoon Από Το Μηδέν

Ο θρυλικός σχεδιαστής comics, Δημήτρης Βιτάλης, καθηγητής του ΑΚΤΟ, μοιράζεται την εμπειρία της τριαντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας, αποκαλύπτει τα μυστικά της δημιουργίας χαρακτήρων και προσκαλεί τους συμμετέχοντες σε ένα δημιουργικό παιχνίδι με μολύβι και χαρτί, με όχημα το σκίτσο.

15:00 – 15:50 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Breaking Down A Page

Ο Μιχάλης Διαλυνάς είναι ένας διεθνούς φήμης Έλληνας δημιουργός, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αναμφίβολα, οι περισσότεροι γνωρίζετε τη δουλειά του, γνωρίζετε, όμως, τη διαδικασία που ακολουθεί όταν στήνει μία σελίδα;

Σε αυτό το workshop, θα δουλέψετε μαζί με τον δημιουργό, πάνω σε σενάρια άλλων συγγραφέων, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορεί να στηθεί μία σελίδα, αλλά και επιλέγοντας τον πλέον ενδεδειγμένο.

15:00 – 16:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση Θέατρο

Cinéλθετε – Νέο Επεισόδιο!

Μετά από χρόνια απουσίας, η εκπομπή Cinéλθετε επιστρέφει, με ένα ολοκαίνουργιο επεισόδιο, στο οποίο ο Διονύσης Ατζαράκης και ο Θωμάς Ζάμπρας κάνουν αφιέρωμα σε μια απ’ τις χειρότερες ταινίες ever!

Οι επισκέπτες του Comicdom Con Athens 2018 θα έχουν την ευκαιρία να το δουν πρώτοι απ’ όλους, ενώ ο Διονύσης Ατζαράκης θα προλογίσει ο ίδιος το επεισόδιο πριν την προβολή!

15:15 – 16:15 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 6ος

Pokémon vs. Digimon Debate

Δύο είναι τα δημοφιλή franchises που έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλο σχίσμα μεταξύ των φίλων των anime και τους έχουν αναγκάσει να χωριστούν σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αδιαφορώντας για δεσμούς φιλίας και αίματος! Τα Pokémon και τα Digimon μπορεί να έχουν πολλά κοινά, όμως οι διαφορές τους είναι αυτές που τα καθιστούν μοναδικά στη συνείδηση των οπαδών τους.

Θέλοντας να δώσουν μια και καλή την απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το ποιο από τα δύο franchises δικαιούται να βρίσκεται στον θρόνο, δύο συντάκτες του Comicdom.gr “μπαίνουν στη μάχη” και ανταλλάσσουν επιχειρήματα, εξηγώντας τους λόγους που δικαιολογούν την επιλογή τους. Ας κερδίσει ο καλύτερος!

Συμμετέχουν: Χρήστος Φανίτσιος, Θάνος Φιλάνης

Συντονισμός: Αντώνης Αντωνιάδης

15:30 – 17:30 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Auditorium

Sketch Event: 80 Χρόνια Moebius

Πριν 80 χρόνια, γεννήθηκε ο άνθρωπος που όχι μόνο επηρέασε τα ευρωπαϊκά comics όσο κανείς άλλος, αλλά και ενέπνευσε εξωπραγματικές εικόνες, ακόμη και στον κινηματογράφο. Ο άνθρωπος αυτός ονομαζόταν Jean Giraud, αλλά όλοι τον γνωρίζουν ως Moebius. Το Comicdom Con Athens 2018 αφιερώνει ένα sketch event στον Moebius και δέκα καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές, θα του αποτίσουν φόρο τιμής, με σχέδια εμπνευσμένα από το πλούσιο έργο του.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα μάθουν κάθε λεπτομέρεια για τη ζωή, το έργο και τις επιρροές του Moebius, ενώ θα μπορούν να αγοράσουν λαχνούς και να κερδίσουν, μετά από κλήρωση, τα δέκα μοναδικά αυτά έργα για τη συλλογή τους!

Συμμετέχουν: Rutu Modan, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τόμεκ Γιοβάνης, Ευγενία Κουμάκη, Μάνος Λαγουβάρδος, Γιώργος Μπότσος, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη

Παρουσίαση: Βασιλεία Βαξεβάνη

17:45 – 19:15 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Foam vs Thermoplastics – Let’s Talk About That

Ήταν έρωτας με τη πρώτη ματιά. Είδες τη πανοπλία και είπες “αυτό εγώ θα το φτιάξω!” Πήρες μια βαθιά ανάσα, έκανες την ερευνά σου και αναρωτιέσαι: “Foam ή θερμοπλαστικά; Θερμοπλαστικά ή foam; TI NA ΔΙΑΛΕΞΩ;;;” Βλέπεις εφιάλτες το βράδυ, κοντεύεις να τρελαθείς!

Πάρε βαθιά ανάσα. Όλα θα πάνε καλά, γιατί ήρθε η ώρα να λυθούν όλες σου απορίες, ακόμη και εκείνες που δεν ήξερες ότι έχεις.

Θα μιλήσουμε για εργαλεία, τεχνικές, υπέρ και κατά του κάθε υλικού, και σίγουρα θα μάθεις κάτι, είτε είσαι αρχάριος, είτε έχεις καεί επανειλημμένα από hot glue. Υπάρχει τελικά το τέλειο υλικό που κάνει για όλους τους crafters και όλα τα γούστα; Και αν ναι ποιο είναι; Ακονίστε τα σπαθιά σας και καθαρίστε τις ασπίδες σας, θα είναι αναμέτρηση μέχρι τελικής πτώσεως.

Το foam θα εκπροσωπεί ο Iron Forge, που από το 2015 το χρησιμοποιεί για να φτιάξει απο μικρά props μέχρι μεγάλες πανοπλίες, ενώ για τα θερμοπλαστικά θα μιλήσει η Abyss Arts & Crafts, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, αλλά μια μικρή αδυναμία στο worbla την έχει απο τότε που το χρησιμοποίησε για τη πρώτη της πανοπλία.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Geo Kuromi.

16:00 – 17:30  Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μοντέλα Και Μακέτες Στον Αμερικανικό Κινηματογράφο

Πώς οι τρισδιάστατες κατασκευές και τα μοντέλα συναντούν τον κινηματογράφο και το 3D animation στη σύγχρονη εποχή; Πώς ο αναλογικός κόσμος ενσωματώνεται σε μία ψηφιακή παραγωγή, προσδίδοντας μοναδικότητα και ξεχωριστές εμπειρίες στον θεατή; Ποιές αρετές και γνώσεις σχετικά με την αναλογική δημιουργία είναι σημαντικό να κατέχει ο δημιουργός του animation και γιατί;

Το Animation Department της SAE στην Ελλάδα, διοργανώνει μαζί με το Comicdom Con Athens, μια διάλεξη με τον εισηγητή του SAE Creative Media College και διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό μοντέλων, Δημήτρη Καλυβιώτη.

Ο Δημήτρης Καλυβιώτης, αντλώντας γνώσεις από τις συνεργασίες του με τις υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ, θα παρουσιάσει τη θέση των χειροποίητων κατασκευών στην ψηφιακή εποχή. Με βίντεο, αντικείμενα, εικόνες και αφήγηση εμπειριών από εργασίες του για παραγωγές όπως THE FOUNTAIN, 300, A NIGHT AT THE MUSEUM, TAKING LIVES και THE MUMMY III, θα αναλύσει τον ρόλο των κατασκευών (μινατούρες, props, μοντέλα σύλληψης κ.λπ.) και πώς αυτές συνυπάρχουν με τα ψηφιακά εργαλεία και την ψηφιακή εικόνα. Παράλληλα, θα αναλύσει και το ρόλο των κατασκευών στον δημιουργικό χώρο, παρουσιάζοντας παραδείγματα μέσα από τις εργασίες του με δημιουργικά γραφεία και εταιρείες παιχνιδιών και διαφήμισης.

Απαιτείται εγγραφή Για να εγγραφείτε, στείλτε mail με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας, καθώς και τον τίτλο του workshop που σας ενδιαφέρει, στο workshops@comicdom-con.gr.

16:30 – 17:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Superman Trivia Game

Σε ποια Πολιτεία των ΗΠΑ προσγειώθηκε το σκάφος που μετέφερε τον Kal-El στη Γη; Πως λεγόταν η πρώτη εφημερίδα στην οποία δούλεψε ο Clark Kent; Και πώς λέγεται η χαδιάρα γάτα της Supergirl; Αν οι παραπάνω ερωτήσεις σας φαίνονται παιχνιδάκι, ή αν σας έδωσαν την αφορμή για να ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας γύρω από την ογδοντάχρονη ιστορία του Man of Steel, τότε το Superman Trivia Game είναι το event που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!

Ελάτε να τεστάρετε τις γνώσεις σας και να κατακτήσετε τον τίτλο του απόλυτου Super-γνώστη, αλλά και ένα super δώρο!

Παρουσίαση: Γιώργος Ξύδης

16:30 – 18:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Comics Reinvented! H Εξέλιξη Στα Comics

Evolve or die! A rolling stone gathers no moss! Kαι άλλες φράσεις με ένα και μόνο συμπέρασμα: αν δεν εξελιχθείς, θα ξεπεραστείς! Η βιομηχανία των comics το γνωρίζει καλά αυτό και φροντίζει να είναι πάντα σύγχρονη και επίκαιρη. Πώς τα καταφέρνει, όμως, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν το internet και τα social media, τα κινηματογραφικά blockbusters, η ανάγκη για νέους ήρωες και για νέες τεχνολογίες;

Δημιουργοί από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, θα μιλήσουν για την ανανέωση και την εξέλιξη των comics, για τα νέα δεδομένα και για την πορεία που μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον η Ένατη Τέχνη.

Συμμετέχουν: Si Spurrier (συγγραφέας comics), Roger Langridge (δημιουργός comics), Sümeyye Kesgin (σχεδιάστρια comics), Rutu Modan (δημιουργός comics), Anna Haifisch (δημιουργός comics), Δημήτρης Μαστώρος (δημιουργός comics)

Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

 

 

18:30 – 20:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση Θέατρο

Comicdom’s Ultimate Game Show

Τρεις τριμελείς ομάδες και στο πλευρό τους, τρεις Έλληνες δημιουργοί comics, στο απόλυτο παιχνίδι γνώσεων! Ποιά ομάδα θα αποδείξει ότι γνωρίζει τα περισσότερα για τα comics, απαντώντας σε ερωτήσεις γνώσεων, κάνοντας παντομίμες, αναγνωρίζοντας ηχητικά αποσπάσματα και αποφεύγοντας τις απαγορευμένες λέξεις; Ποιά ομάδα θα κερδίσει τα τρία iPhone 7;

Δηλώστε την ομάδα σας στο Comicdom’s Ultimate Game Show, κατά τη διάρκεια του τριημέρου (από την Παρασκευή στις 11:00 έως την Κυριακή στις 14:00), στην κεντρική γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018 (Ελληνοαμερικανική Ένωση), προκριθείτε στον τελικό, συνεργαστείτε με έναν Έλληνα καλλιτέχνη και αποδείξτε ότι έχετε τις ultimate γνώσεις για τα comics!

Αρχηγοί Ομάδων: Ηλίας Κυριαζής (δημιουργός comics), Δημήτρης Σαββαΐδης (συγγραφέας και εκδότης), Βασίλης Χειλάς (συγγραφέας)

Παρουσίαση: Βασιλεία Βαξεβάνη, Γιώργος Ξύδης.

19:30 – 20:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Sewing Details 101- Embroidery & Beading

Η δημιουργία μιας στολής σε επίπεδο ραψίματος, επιφυλάσσει δυσκολίες σε κάθε στάδιο. Άπο τη λάθος επιλογή υφάσματος και το πατρόν, μέχρι τις τελικές ραφές, μια μικρή αστοχία μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική απ’ ό,τι περιμέναμε.

Ακόμη, όμως, και αν δεν κάνουμε κανένα λάθος στη δημιουργία μιας στολής, πολλές φορές το τελικό αποτέλεσμα υστερεί από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, είτε επειδή κάποιες λεπτομέρειες δεν υπάρχουν, είτε γιατί λείπει αυτό το στοιχείο που θα “απογειωσει” τη δημιουργία μας. Σε αυτό το σημείο, έρχεται το detailing. Ένα πολύ σημαντικό “εργαλειο” για τον cosplayer, που όσο το μαθαίνει και το εξασκεί, δεν σταματά να τον εκπλήσσει.

Στο workshop θα γινει μια εισαγωγή σε βασικές τεχνικές embroidery και beading και υλικά (κλωστή για embroidery, βελόνες, τελάρα, χάντρες, παγιέτες), ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και οι ίδιοι τις δυνάμεις τους. Εννοείται πως όσοι έχουν υλικά και εργαλεία, είναι ευπρόσδεκτοι να τα φέρουν μαζί τους.

Το συγκεκριμένο workshop θα έχει πολύ περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.