Loading Events
  • This event has passed.
20 Apr 2018

Comicdom Con Athens 2018

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens θα πραγματοποιηθεί στις 20-21-22 Απριλίου 2018.

20 April 2018

Comicdom Con Athens 2018

Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκαν στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31), τα οποία απέχουν μόλις 170 μέτρα μεταξύ τους.

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens θα πραγματοποιηθεί στις 20-21-22 Απριλίου 2018.

Ανάμεσα στους guests που έχει φιλοξενήσει το Comicdom Con Athens συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής comics, όπως οι John Romita Jr., Bill Tucci, David Lloyd, Scott Lobdell, Peter Milligan, Marv Wolfman, Jean Schulz, Chris Ware, David Prudhomme, Milo Manara, Mike Carey, John Wagner, Jamie Delano και Andrew Wildman.

Όπως πάντα η είσοδος στο Comicdom Con Athens είναι ελεύθερη!

Comicdom 2018

Παρασκευή 20 Απριλίου

15:00 – 16:30 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Auditorium

Une Vie De Chat

Εάν έχετε βαρεθεί τα σύγχρονα “copy/paste” τρισδιάστατα animation, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το old school cartoon, που υπήρξε υποψήφιο για Βραβείο Oscar στην κατηγορία Best Animated Feature.

Ακολουθήστε τον γάτο Dino, στις στέγες του Παρισιού. Την ημέρα, ο Dino είναι το κατοικίδιο της 7χρονης Ζoe και της αστυνομικίνας μητέρας της. Τη νύχτα, μετατρέπεται στον βοηθό του ληστή Nico. Ένα βράδυ, η Zoe αποφασίζει να ακολουθήσει τον Dino στις περιπέτειες του, και οι δυο τους θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας συνωμοσίας της τοπικής μαφίας.

2010 | Animation
Σκηνοθεσία: Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol
Γλώσσα: Γαλλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί

17:00 – 18:30  Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Τα Comics Στην Ελλάδα Του 2018

Πώς είναι να φτιάχνεις και να εκδίδεις comics στην Ελλάδα του 2018; Καλές και χρυσές οι προκλήσεις της καθημερινής κρίσης, αλλά μήπως παραείναι δύσκολες; Ή μήπως όλες οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής προσφέρουν νέες ευκαιρίες; Και τί εμπνέει, χαροποιεί, απογοητεύει και πεισμώνει όσους ασχολούνται επαγγελματικά (ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά) με τα comics;

Για όλα αυτά θα μας μιλήσουν μέλη της ελληνικής σκηνής των comics, που καλούνται στην Ελλάδα του 2018, να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Συμμετέχουν: Αυγή Κανάκη (σχεδιάστρια comics), Soloup (δημιουργός comics), Κωνσταντίνος Μοσχονάς (δημιουργός comics), Δημήτρης Σαββαΐδης (συγγραφέας και εκδότης), Νίκος Καμπουρόπουλος (εκδότης)

Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

17:30 – 19:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Η Μάχη Της Μετάφρασης Comics

Η τέχνη της μετάφρασης των comics είναι ένα πολύ ιδιάζον “πεδίο μάχης”. Με ουσιαστικές διαφορές από τη λογοτεχνική μετάφραση, ιδιαίτερους κανόνες και περιορισμούς, απαιτεί πέρα από την πολύ καλή γνώση της πρωτότυπης γλώσσας και της γλώσσας-στόχου, εξαιρετική γνώση των comics και των γλωσσικών ιδιομορφιών τους.

Δυο καταξιωμένες μεταφράστριες comics, μιλούν για τους γλωσσικούς γρίφους, τις παγίδες και τις δυσκολίες της μετάφρασης των comics, καθώς και για τις εμπειρίες τους από την διαδικασία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους έχει δοθεί να μεταφράσουν, ειδικά για το event, το θρυλικά “αμετάφραστο” SWAMP THING #32 (των Alan Moore & Shawn McManus) και θα αποκαλύψουν το αποτέλεσμα για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό!

Συμμετέχουν: Μπέλλα (Νίκη) Σπυροπούλου (μεταφράστρια comics), Μαρία Χρίστου (μεταφράστρια comics)

Συντονισμός: Μυρτώ Τσελέντη

18:30 – 20:00  Ελληνοαμερικανική Ένωση  Θέατρο

Κάτι Τρέχει Με Τη Marvel

Η Marvel αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδοτικές στο χώρο των comics, ενώ πολλές ιστορίες της θεωρούνται σήμερα κλασικές. Η εξαγορά της από την Disney και η άνοδος του Marvel Cinematic Universe, άνοιξαν νέες προοπτικές, αλλά, παράλληλα, μια σειρά από επιλογές έφεραν την εταιρεία στο επίκεντρο κριτικής.

Εν όψει ενός ακόμη εκδοτικού reboot, με νέο editor-in-chief στο τιμόνι, τέσσερις έμπειροι γύρω από τα θέματα της Marvel ομιλητές, συζητούν μεταξύ τους, απαντούν σε ερωτήσεις που θα θέσει το κοινό, είτε νωρίτερα μέσω social media, είτε την ημέρα της εκδήλωσης, και προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο τι τελικά συμβαίνει με την Marvel.

Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Μινωτάκης (Smassing Culture), Θάνος Φιλάνης (Comicdom.gr), Σήφης Χαβρεδάκης (IGN), Λευτέρης Σταυριανός (Jemma Press)

Συντονισμός: Αντώνης Αντωνιάδης

19:10 – 20:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση Seminar Room 4ος

Δημιουργώντας Χαρακτήρες

Οι χαρακτήρες και η πλοκή είναι οι δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται μια ιστορία μυθοπλασίας. Σε αυτό το εργαστήριο, η βραβευμένη Ισραηλινή δημιουργός επικεντρώνεται σε έναν από τους δύο προαναφερθέντες πυλώνες, εκείνον που αφορά στους χαρακτήρες, από τη σύλληψη και ανάπτυξη, μέχρι και την αποτύπωσή τους στο χαρτί. Η εισηγήτρια του workshop, προτείνει στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους χαρτιά, μαλακά μολύβια σε τρία χρώματα (μπλε, κόκκινο και κίτρινο) και φυσικά, πάθος για δημιουργία!

19:10 – 20:00 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Stan “The Man”/Another Man

Μετά την επιτυχία του περσινού Kirby/Not Kirby, κρατάμε το format και αλλάζουμε τον πρωταγωνιστή! Ο Stan “The Man” Lee είναι υπεύθυνος για στρατιές δημοφιλών χαρακτήρων στα superhero comics και μπορεί να παινεύεται για τη δημιουργία των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Marvel! Εσείς μπορείτε να παινευτείτε ότι γνωρίζετε ποιοι προήλθαν από το ανεξάντλητο μυαλό του και ποιοι όχι; Πιστεύετε ότι μπορείτε να βγείτε νικητές και να κερδίσετε ένα μοναδικό δώρο;

Αν ναι, ελάτε να απαντήσετε στο κρίσιμο ερώτημα: Stan “The Man” ή… another man;

Παρουσίαση: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος & Δημήτρης Σακαρίδης

 

20:15 – 21:30 Ελληνοαμερικανική Ένωση Θέατρο

Chris Claremont’s X-Men

Στη δεκαετία του 1970, ο τίτλος των X-Men βρισκόταν στο χείλος της ακύρωσης, η Marvel όμως αποφάσισε να του δώσει μία ευκαιρία ακόμη. Ο νέος συγγραφέας, Chris Claremont, ανέλαβε να γράψει μια νέα ομάδα διεθνών X-Men, και πέντε χρόνια αργότερα, ο τίτλος ήταν στην κορυφή των πωλήσεων και ο Claremont ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια των comics.

Η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τον ίδιο τον Claremont, καθώς και με μέλη της δημιουργικής του ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των editors Louise Simonson και Ann Nocenti, των δημιουργών Art Adams, Len Wein, Rob Liefeld και Marc Silvestri, καθώς και του πρώην Editor-in-Chief της Marvel, Jim Shooter.

2018 | Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Patrick Meaney
Γλώσσα: Αγγλικά

21:00 – 22:00 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Auditorium

Ελληνικά Βραβεία Κόμικς

Τα βραβεία που αφορούν στην ελληνική σκηνή των comics έχουν περάσει από πολλές φάσεις, με πιο μακρά περίοδο αυτή των Comicdom Awards, που υπήρξαν για χρόνια τα μοναδικά βραβεία της σκηνής. Στα πρώτα τους βήματα, τα Comicdom Awards απονέμονταν με βάση την ψήφο του κοινού. Από το 2010, όμως, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς συστάθηκε μια Ακαδημία, αποτελούμενη από άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο, και είναι αυτή που αποφάσιζε για τις υποψηφιότητες και τους νικητές.

Από το 2015, τα βραβεία πέρασαν εξ ολοκλήρου στα χέρια των κατεξοχήν ενδιαφερομένων, των μελών της ελληνικής σκηνής comics, και η Ακαδημία πήρε τη σκυτάλη από το Comicdom, μετονομάζοντας τα βραβεία σε Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή. Καλλιτέχνες, εκδότες, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, ιδιοκτήτες καταστημάτων comics και ιδιοκτήτες διαδικτυακών ιστότοπων, συναποτελούν την Ακαδημία των Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και είναι αυτοί που, με την ψήφο τους, αναδεικνύουν τις εκδόσεις και τους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε.

Παρουσίαση: Η Ομάδα Στενός Κορσές
Στην απονομή θα συμμετέχουν δημιουργοί από τον ελληνικό χώρο των comics.

Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Μασσαλίας 22
Αθήνα, Αττική 10680 Greece

Phone 2103680900

Website: View Venue Website

Export the Map
April 20, 2018 @ 11:00 - 21:30

Organizer

Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Phone: 2103680052, 2103680047
Email: culture@hau.gr
Website: View Organizer Website