Loading Events
  • This event has passed.
28 Jan 2024

De Profundis Ensemble στην Γερμανική Εκκλησία

Κορυφαίοι Σολίστ θα ερμηνεύσουν σπάνια έργα του Μπαρόκ και Κλασικού ρεπερτορίου, καθοδηγώντας το ορχηστρικό σύνολο De Profundis Ensemble.

28 January 2024

ABENDMUSIK

“Απογευματινή μουσική”

στην Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων εν Ελλάδι

Ο ιστορικός BAUHAUS Ναός της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών στο Κολωνάκι, φιλοξενεί για τρίτη χρονιά ένα θεσμό που ξεκίνησε μέσα στην περίοδο της πανδημίας με τη μορφή διαδικτυακών συναυλιών. Την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο συνεχίζει ανοίγοντας πλέον τις πύλες του κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στις 18.30, σε κάθε ενδιαφερόμενο φίλο της Μουσικής και της Τέχνης, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για όλους.

Με την ευγενική πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησίας, και ειδικά της Προέδρου του, κ. Silke Weißker-Vorgias, σε συνεργασία με τον Κάντορα του Ναού και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του κύκλου, κ. Χρήστο Παρασκευόπουλο, πραγματοποιούνται και προσφέρονται στο Αθηναϊκό κοινό, συναυλίες εξεχόντων σολίστ σε σύμπραξη με την ορχήστρα εγχόρδων De Profundis Ensemble.

Οι κορυφαίοι Σολίστ θα ερμηνεύσουν σπάνια έργα του Μπαρόκ και Κλασικού ρεπερτορίου, καθοδηγώντας το ορχηστρικό σύνολο De Profundis Ensemble, αλλά και τους θεατές σε ένα ταξίδι μιας ανεξερεύνητης εποχής.

Κάθε τελευταία Κυριακή του Μήνα στις 18.30, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων Εν Ελλάδι, Σίνα 66, Αθήνα 106 72

Ο κύκλος ‘Abendmusik’ συνεχίζεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, στις 18:30. Στις 28 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε έργα του F.B. Mendelsohn σε συνεργασία με τον κορυφαίο σολίστ Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ενώ η συναυλία στις 25 Φεβρουαρίου αποτελεί αφιέρωμα στη μουσική του H. Purcell. Οι συναυλίες του κύκλου πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο.

Mendelssohn

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Σοφοκλή Πολίτη. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Μαδρίτη, στην ESCUELA SUPERIOR DE MUSICA “REINA SOFIA” με τον Zackar

Bron. Από το 1997 ως το 2000 ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι, στην Ecole Normale de Musique de Paris (Diplôme Supérieur d’Exécution de violon, Diplôme Supérieur de Concertiste de Violon και Diplôme Supérieur de Musique de Chambre) με καθηγητή τον Devy Erlih, και τον Christophe Boulier, με υποτροφία του ΙΚΥ. Τιμήθηκε με το 1er prix de la ville

de Paris. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου και της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας Πειραιώς και Δήμου Αθηναίων. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και άλλες πόλεις. Σήμερα είναι κορυφαίος Α΄ στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., μέλος της ΚΑΜΕΡΑΤΑ / Armonia Atenea και μέλος του Quinteto Tangarto, που ειδικεύεται στην μουσική του Astor Piazzolla. Διδάσκει στο Ωδείο του Κολεγίου Αθηνών, ενώ από τον Ιούλιο του 2013 διδάσκει στο σεμινάριο ” Academie des Jeunes Solistes ” στην Γαλλία.

De Profundis Ensemble 

Η επιθυμία για δημιουργία και επικοινωνία αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί το De Profundis Ensemble, μία ομάδα νέων μουσικών, μυημένων και εκπαιδευομένων στην κλασική μουσική, με όραμα και διάθεση προσφοράς και αναζήτησης.

Η εστία του συνόλου εγχόρδων βρίσκεται στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, έναν ναό που φιλοξένησε για την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022, σε μηνιαία συχνότητα, τις μαγνητοσκοπημένες συναυλίες του De Profundis Ensemble.

Το ρεπερτόριο κάθε συνάντησης περιλάμβανε δυσεύρετες συνθέσεις της μπαρόκ περιόδου, σπουδαία έργα συνθετών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη λόγια μουσική σκηνή, όπως και ξεχωριστά κονσέρτα που ερμηνεύτηκαν από διακεκριμένους σολίστ.

Το σύνολο έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με τους Σταθουλόπουλο Σωκράτη, Σταθουλόπουλο Βαγγέλη, Σδούκο Ηλία, Μουζακίτη Θοδωρή, Παρασκευόπουλο Χρήστο, Αγγελίδη Δημήτρη, Πρεβεζιάνο Νικόλα, Κατσούρα Μαρία, Σωτηρίου Ελένη, Μπότση Άγγελο, Σούκα Βασίλη, Πέτριν Αλέξανδρο, Μπέη Νικόλα, Μπένση Χριστίνα και Παναγιωτόπουλο Γιώργο.

Οι συνεργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μουσικού κύκλου  Abendmusik (Απογευματινή Μουσική), θεσμός ο οποίος συνεχίζεται για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, με ανανεωμένο πρόγραμμα. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 το σύνολο αποτελεί την in-residence ορχήστρα του ναού. Οι πρώτες τρεις συναυλίες του κύκλου Abendmusik μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ως αφιέρωμα στο σύνολο De Profundis.

Στις δράσεις του συνόλου περιλαμβάνονται δύο επιτυχημένες, ζωντανές παρουσιάσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα τρίπτυχο Stabat Mater (A.Vivaldi, G.B. Pergolesi, L. Boccherini), όπως και αποσπάσματα από τις Tέσσερις Eποχές του A. Vivaldi και το Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο του A. Corelli.

Το De Profundis Ensemble συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ανοιχτές Πλατφόρμες» του κύκλου Γέφυρες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2022-2023), όπου διακρίθηκε και επιλέχθηκε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του Μεγάρου και της ΕΔΕΜ.

Από τον Ιανουάριο του 2023, το σύνολο, σε συνεργασία με το ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, παρουσιάζει ένα νέο διαδραστικό, μουσικό πρόγραμμα για παιδιά (Ώρα για μουσική στο μουσείο). Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα διαφορετικά όργανα της οικογένειας του βιολιού και εξοικειώνονται με τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες.

Τον Μάρτιο του 2023, προς τιμήν του J.S. Bach, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά  στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών τα τέσσερα κονσέρτα για βιολί του συνθέτη, με σολίστ τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Κορώνης τον Ιούλιο του 2023. Στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πάσχα, το σύνολο παρουσίασε αποσπάσματα από τα Κατά Ματθαίον Πάθη του J.S. Bach σε ιστορικούς ορθόδοξους ναούς της Αθήνας.

Τον Μάιο του 2023, στο πλαίσιο του Athens City Festival και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείου, το σύνολο παρουσίασε στον ιερό ναό Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς και στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ένα ανοιξιάτικο πρόγραμμα με έργα κορυφαίων μπαρόκ συνθετών.

Τον Οκτώβριο του 2023, το σύνολο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Γερμανική Επανένωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Τον Νοέμβριο του 2023, το σύνολο πραγματοποίησε συναυλία στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού, σε συνεργασία με τους κορυφαίους σολίστες Ηλία Σδούκο και Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών των Χριστουγέννων, τον Δεκέμβριο του 2023, το σύνολο σε συνεργασία με το Δημοτικό ωδείο Φιλοθέης – Ψυχικού και τη Μεικτή Χορωδία Νέων Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού παρουσίασε αποσπάσματα από το ορατόριο «ο Μεσσίας» του G.F.Haendel.

Η κινητήριος δύναμη των μελών για συμπόρευση, δημιουργία και επαφή με τις ανθρώπινες ανησυχίες, νοηματοδοτεί και καθορίζει  τις μουσικές συναντήσεις του συνόλου.