Loading Events
  • This event has passed.
15 Nov 2017

Διάλεξη Ο ιστορικός ερευνητής αντιμέτωπος με τη συνείδησή του

Ο ιστορικός ερευνητής αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Μια κατάθεση ψυχής. Πώς αισθάνεται ένας ιστορικός επιστήμονας όταν λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας;

15 November 2017

Διάλεξη με τίτλο Ο ιστορικός ερευνητής αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Μιά κατάθεση ψυχής στο σπίτι της Κύπρου

Κύκλος διαλέξεων με θέμα

«Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»

Διάλεξη του Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γιάννη Μουρέλου στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 20:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, τη διάλεξη του Καθηγητή της Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μουρέλου με θέμα: Ο ιστορικός ερευνητής αντιμέτωπος με τη συνείδησή του.  Μια κατάθεση ψυχής.

Συντονίζει ο Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια κ.  Ανδρέας Κούκος.

Ο ιστορικός ερευνητής αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Μια κατάθεση ψυχής.

Πώς αισθάνεται ένας ιστορικός επιστήμονας όταν λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας; Τί είδους προσδοκίες, ανησυχίες, προβληματισμούς, διλήμματα, ή, ακόμα, ανατροπές καλείται να διαχειριστεί; Με ποιο τρόπο συντελείται η αναμέτρηση του ερευνητή με την επιστήμη, την οποία θεραπεύει, ή, ακριβέστερα, η αναμέτρησή του με τον ίδιο του τον εαυτό, γιατί περί αυτού πρόκειται σε τελευταία ανάλυση; Σε τί ποσοστό είναι δυνατή η πλήρης αποκατάσταση ενός ιστορικού φαινομένου με επιστημονικές μεθόδους; Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια; Πρόκειται για μερικά από τα πολλά ερωτήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει κάθε επιστήμονας ενόσω εμπλέκεται σε μια ερευνητική διαδικασία.

Γιάννης Μουρέλος

Ο Γιάννης Μουρέλος (1952- ) είναι Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (του οποίου υπήρξε Πρόεδρος τη διετία 2011-2013) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικό). Στο παρελθόν συνεργάσθηκε με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (1981-1982) και διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών (1983-1986). Διετέλεσε διευθυντής του ΙΜΧΑ από το 2000 έως το 2008.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας. Κατά καιρούς έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Παρισιού, του Άμστερνταμ και στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης. Είναι συγγραφέας αυτοτελών μελετών και πολλών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών (Chevalier des Arts et des Lettres).