Loading Events
  • This event has passed.
07 Dec 2017

Διεθνής ημερίδα Κινηματογράφου στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερίδα με τίτλο Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις πραγματοποιείται την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Θα έχει προσκεκλημένους σημαντικούς εισηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο. Υλοποιείται με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως απλό εργαλείο αλλά ως μέσο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Για να γίνουν οι προβολές ταινιών αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όχι μόνο μέσω ενός πανιού στον τοίχο κι ενός laptop αλλά σε κανονικές συνθήκες προβολής.

07 December 2017

Διεθνής ημερίδα Κινηματογράφου στην Αρχαία Ολυμπία – Κινηματογραφική παιδεία: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις

 

Ημερίδα με τίτλο Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις πραγματοποιείται την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Θα έχει προσκεκλημένους σημαντικούς εισηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο. Υλοποιείται με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως απλό εργαλείο αλλά ως μέσο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Για να γίνουν οι προβολές ταινιών αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όχι μόνο μέσω ενός πανιού στον τοίχο κι ενός laptop αλλά σε κανονικές συνθήκες προβολής.

Ας σημειωθεί ότι το 1997, στο ξεκίνημά του, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είχε διοργανώσει συνέδριο για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση (το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα για το θέμα αυτό). Είκοσι χρόνια μετά, κι ενώ έχει ήδη ανδρωθεί μια γενιά παιδιών που μεγάλωσε στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, επανέρχεται στο θέμα, θέτοντας νέους προβληματισμούς.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν και πέντε  13λεπτα ντοκιμαντέρ του Philippe Meirieu για τους μεγάλους παιδαγωγούς Célestin Freinet (1896-1966), Anton Makarenko (1888-1939), Janusz Korczak (1878-1942), Paulo Freire (1921-1997),  Fernand Oury (1920-1997), ευγενική παραχώρηση του δημιουργού τους.

Το πρόγραμμα της Διεθνής Ημερίδας

09:00-09:30 Υποδοχή-εγγραφές

09:30 Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας: “Καλωσόρισμα: κατευθύνσεις της ημερίδας”

09:40 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Felix Vanginderhuysen, γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), senior advisor JEFF, Βέλγιo: “Παιδικός κινηματογράφος και Κινηματογραφική Παιδεία: Ο τελικός προορισμός”

Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 10:00-11:30

Θανάσης Ρεντζής, σκηνοθέτης: “Ελληνική Πολιτεία και Οπτικο-Ακουστική Παιδεία”

Ευαγγελία  Θεμελή, Φιλόλογος, ιστορικός και θεωρητικός κινηματογράφου: “Κινηματογράφος και σχολείο στην Ελλάδα”

Ευαγγελία Κούρτη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας των Μέσων Επικοινωνίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: “Κινηματογραφική παιδεία στο πλαίσιο των βασικών σπουδών των εκπαιδευτικών”

Σοφία Παπαδημητρίου,  Προϊσταμένη του τμήματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: “Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση 2.0: η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή”

Renate Holubek, υπεύθυνη του θεσμού των Βραβείων Εγγραμματισμού στα Μέσα του Τπουργείου Παιδείας της Αυστρίας, Αυστρία: “Εγγραμματισμός στα Μέσα και δημοκρατική κουλτούρα”

Αντώνης Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: “Ένας χρονικογράφος του καιρού μας. Η ταινία μικρού μήκους ως εκπαιδευτικό εργαλείο”.

Νίκος Θεοδοσίου, Σκηνοθέτης, Μέλος ΔΣ της Παιδαγωγικής ομάδας “Σκασιαρχείο”: “Ο ουσιαστικός ρόλος του κινηματογράφου στην παιδαγωγική Φρενέ”.

11:30-12:00 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

12:15-14:30 Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Nienke Poelsma, Επικεφαλής του φεστιβάλ CineKID για Επαγγελματίες, Ολλανδία: “Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του CineKID”

Mikael Harbauer, Καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Schlingel, Γερμανία: “Το Φεστιβάλ Schlingel και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του”

Thomas Balkenhol, Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής, Άγκυρα, Τουρκία: “Η λογική του Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Άγκυρας”

Nisse Koltze, Παραγωγός, Station Next, διευθυντής TheNextFilmFestival, Δανία: “Πώς και γιατί να ξεκινήσετε τοπικά κινηματογραφικά φεστιβάλ για σχολεία”

Rowena Martinez Ulayan Tuzcuoğlu, Πρόεδρος της Οργάνωσης Κινηματογράφου και Τέχνης για Παιδιά, Universal Kids Film Festival, Τουρκία “Πολιτισμός για την ειρήνη μέσω της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης (Το παράδειγμα της προώθησης της ειρήνης απ’ το Universal Kids Film Festival)”

Josep Arbiol, διευθυντής φεστιβάλ MICE της Βαλένθια, Ισπανία, “Mice Valencia. Ένας αστείος δρόμος προς τα Μέσα και την Εκπαίδευση”

Petra Vidmar, εταιρεία παραγωγής GUSTAV FILM, Σλοβενία: “Film City”

Μαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης – υπεύθυνη προγραμμάτων Καρπός, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας: “Η Δική μας Γνώμη. Ένα ευέλικτο πρόγραμμα κριτικής σκέψης”

Βούλα Παπαγιάννη,  Παιδαγωγός – υπεύθυνη καινοτόμων δράσεων και
διαπολιτισμικής επικοινωνίας, Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής Πανεπιστημίου Αθηνών: “Φεστιβάλ Ολυμπίας, ολιστική προσέγγιση στην κινηματογραφική παιδεία”

Ειρήνη Ανδριοπούλου, Επικοινωνιολόγος, EU Media Literacy Expert, Στέλεχος ΓΓΕΕ, Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: “Μετά τα Φεστιβάλ, τι; Αξιοποίηση και Διεθνής Εξακτίνωση της Κινηματογραφικής Παιδείας”

ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

14:30 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ