Loading Events
  • This event has passed.
06 Oct 2017

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη

Έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα», με υλικό «μπροστά και πίσω από τις κάμερες»

http://www.heraklion.gr/agenda/diafores-ektheseis/65043.html
06 October 2017

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη σε έκθεση φωτογραφίας μέσα από το φακό του Μανόλη Μαυράκη με οργανωτή τη Περιφέρεια Κρήτης

Έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα». Θα έχει με υλικό «μπροστά και πίσω από τις κάμερες». Πραγματοποιείται από τη Περιφέρεια Κρήτης με τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Μανώλης Μαυράκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία ως ηθοποιός, κατέγραψε με το φακό του το χρονικό της υλοποίησή της ταινίας σε 2.000 στιγμιότυπα. Τα 180 από αυτά παρουσιάζονται σε διαδοχικές εκθέσεις φωτογραφίας. Οι εκθέσεις θα γίνουν σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβρη μέχρι τον Νοέμβρη του 2017. Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης της ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Λασιθίου, του Δήμου Ηρακλείου, του Δήμου Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών «Καντάνια».

Έκθεση φωτογραφίας της ταινίας του Παντελή Βoύλγαρη

Η Περιφέρεια Κρήτης συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της ταινίας. Μάλιστα είχε προηγηθεί συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Παντελή Βούλγαρη στην Π.Ε. Χανίων παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη.

Σχετικά με την ταινία

Η ταινία είναι σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη. Αφηγείται μια από τις πιο γνωστές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας. Αφηγείται την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της Ελληνικής Αντίστασης. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός Μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.

Αρναουτάκης - Βούλγαρης -Βουλγαράκης

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής. Όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα. Του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

Ο φωτογράφος Μανόλης Μαυράκης

Συντελεστές

Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστεί ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη. Μαζί του ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη. Ακόμα έχει ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών, όπως οι:

Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Μιχάλης Αεράκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος, Χάρης Αργυρόπουλος, Μηνάς Μησόρης, Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Μάρκος Ρενιέρης, Τάσος Καϊσαρλής, Θεώνη Κουτσουνάκη, Γιάννης Σίνης, Κυριάκος Κώτσογλου, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Αντρέας Χατζημαρκάκης, Αντώνης Παλιεράκης, Γκάρι Τζέιμς Μπόρλαντ και Στέλλα Ψαρουδάκη.

«Το τελευταίο σημείωμα», σύμφωνα με τους συντελεστές του είναι:

Η Ιστορία μας που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε «ζωντανή» και να επικοινωνείτε από γενιά σε γενιά, ένα ακόμη λιθαράκι στη συγκρότηση της ταυτότητάς μας, ως Έλληνες, αλλά και ως πολίτες της Ευρώπης. Παράλληλα ως σημαντική παράμετρος ανάπτυξης και προβολής της Κρήτης καταγράφεται το γεγονός ότι μπορεί να υλοποιηθεί στο νησί μας μία ταινία, χρησιμοποιώντας το ντόπιο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα.

Έκθεση φωτογραφίας της ταινίας του Παντελή Βoύλγαρη

Η έκθεση φωτογραφίας της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη θα παρουσιαστεί:

Στο Ηράκλειο:

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 6/10/2017, ώρα 7 μ.μ. στη Βασιλική του Αγ.Μάρκου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 14.00 μ.μ. Σάββατο: 09.00 – 13.30. Κυριακή κλειστά.

Στα Χανιά:

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 18/10/2017. Ώρα 7 μ.μ. στο Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομο» και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00.

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου:

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου ώρα 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγ. Νικολάου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και θα είναι καθημερινά ανοικτή τις ώρες 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00.

Στο Ρέθυμνο:

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 7 μ.μ. με ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00.

 

Το Τελευταίο Σημείωμα είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη. Παραγωγή της εταιρίας Black Orange, σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ και Μικρά Αγγλία Α.Ε.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer.

 

Βασιλική Αγίου Μάρκου Ήράκλειο

Άγιος Μάρκος
Ηράκλειο, Ηράκλειο Greece

Export the Map
October 6, 2017 @ 19:00 - 21:00

Organizer


Categories Εικαστικά
Tags