Loading Events
16 Nov 2023

Έκθεση ζωγραφικής Μάτω Ιωαννίδου – Δρώμενο

Η εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο Μίμησις πράξεως.

16 November 2023

Μάτω Ιωαννίδου
Έκθεση ζωγραφικής Μίμησις πράξεως

Η εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Μίμησις πράξεως», στο Ωδείον Αθηνών, από τη Δευτέρα 6 έως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, περιλαμβάνει 51 έργα μικτής τεχνικής σε χαρτί ή μουσαμά (2019-2023), εμπνευσμένα από αρχετυπικές προσωπικότητες εμβληματικών έργων της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Όπως αναφέρει η ζωγράφος:
«Σε μια εποχή εικονικής πραγματικότητας και ανέπαφων συναλλαγών που ακυρώνουν το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης με συνέπεια την έξαρση μιας άλογης βίας, η Αντιγόνη, ο Οιδίποδας, ο Ορέστης, η Φαίδρα, η Μήδεια, αυτά τα αρχετυπικά πρόσωπα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, σάμπως δεν είμαστε εμείς; Οι εσωτερικές συγκρούσεις, η ένταση, οι αποφάσεις, η δράση, οι αντιπαραθέσεις, η λύτρωση-κάθαρση, όλο το “ανθρώπινο” που διακυβεύεται, σκοπός μου είναι να αποδοθεί εικαστικά με έναν τελετουργικό τρόπο».

Η έκθεση-εγκατάσταση «Μίμησις πράξεως» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Στον ίδιο χώρο, σπουδάστριες και σπουδαστές του 2ου έτους θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο (Σάββατο 11/11, 19:30, Πέμπτη 16/11, 20:30, Σάββατο 18/11, 19:30), υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ελεάνας Τσίχλη.

«Το θέμα των έργων της Μάτως Ιωαννίδου με πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας, μας παραπέμπει στους αρχαίους μύθους και στα τραγικά κείμενα», σημειώνει η κα Τσίχλη.

«Οι σπουδαστές θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τα τραγικά αρχέτυπα σε μία σκηνική σύνθεση, να ζωντανέψουν τις εικονιζόμενες μορφές, να τους δώσουν κίνηση, σάρκα και λόγο, ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα τι είναι ο τραγικός ήρωας σήμερα».

«Όλοι οι ήρωες της Ιωαννίδου προβάλλουν γενναίοι μέσα στην ήττα τους και όλοι παλεύουν μέσα στη μοναξιά που απαιτεί ο ηρωισμός τους», παρατηρεί ο Ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. «Η τραγωδία είναι η ποίηση της σύγκρουσης του ανθρώπινου θελήματος με το θεϊκό… Σαν σκύλες ερινύες αυτές οι φωνές καταδιώκουν τη ζωγράφο χωρίς ανάσα. Από τα χρόνια της πανδημίας τούς έδωσε μορφή, χώρο, έγραψε ακόμη και τα λόγια τους στη διάσταση του τελάρου. Μεταγράφοντας τους στίχους των κλασικών ποιητών, είδε πως εκεί βρίσκεται ένα ορυχείο από αλήθειες, προσδιοριστικές για την ερμηνεία του ανθρώπου… Έτσι πρωτοαντίκρισα εγώ τα έργα της Ιωαννίδου: μορφές που προβάλλουν σαν κεραυνοί μέσα στο σκοτάδι, σαν μια έναρθρη φράση μέσα στο σάλαγο της τρικυμίας».

Και καταλήγει: «Το κοινό που θα έρθει σε επαφή με την ποίηση της ζωγράφου, πρόκειται να γνωρίσει μια Μεγάλη Μεταφράστρια των αρχαίων μορφών και οραμάτων στην εικαστική μας γλώσσα… Η τέχνη φανερώνει εδώ την παρουσία μια άλλης πράξης που αποτολμά το μέγιστο μέσω της μιας και μόνης εικόνας».

Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, 19:00

Πολυχώρος Ω2, Ωδείο Αθηνών

Η είσοδος στην έκθεση και στα εγκαίνια είναι ελεύθερη

Διάρκεια & ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα 6 – Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, καθημερινά πλην Κυριακής, 13:00 – 21:00

Θεατρικό δρώμενο (διάρκεια περίπου 1 ώρα):

Σάββατο 11/11, 19:30
Πέμπτη 16/11, 20:30
Σάββατο 18/11, 19:30

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς, Ιστορικός Τέχνης.

Υπεύθυνη δρώμενου: Ελεάνα Τσίχλη, καθηγήτρια Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών.

Φωτισμοί: Φωτεινή Ματζόγλου, Σκηνογράφος.