Loading Events
  • This event has passed.
21 Feb 2024

Εβδομάδα υπεράσπισης για το Εμπρός

Εβδομάδα υπεράσπισης για το Εμπρός εκδηλώσεις που γίνονται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός για τα 12 χρόνια λειτουργίας του.

21 February 2024

20-26 Φεβρουαρίου
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ακτιβίστριες καθώς και όσες και όσοι πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εδώ και πάνω από 12 χρόνια υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή του ως μία ανάσα μέσα στο ακραία τουριστικοποιημένο κέντρο της πόλης, ως έναν από τους ελάχιστους πια, πραγματικά δημόσιους χώρους που μας έχουν απομείνει, ως ένα παράδειγμα και υπόδειγμα οριζόντιας και αντιεμπορευματικής λειτουργίας, ως έναν καλλιτεχνικό χώρο ελεύθερης έκφρασης και έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο συνάντησης και συνδιαλλαγής των κινημάτων, σημαντικό και απολύτως απαραίτητο.

Είμαστε ακόμα εδώ και θα παραμείνουμε!
Τα κτίρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα, τα όνειρά τους!

Εβδομάδα υπεράσπισης στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Τετάρτη 21/2

17:00-20:00 Εργαστήρι Κεραμικής με τη Flavia Stagi

Κατασκευή συλλογικού Totem (όροφος)

18:00-20:00 Ανοιχτή συζήτηση για την πόλη: «Gentrification, τουριστικοποίηση, ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου: Πώς αντιστεκόμαστε»

20:30-22:00 Θέατρο «Προσοχή εκτελούνται έργα»
Ένα έργο για το έργο φάντασμα ή καλύτερα, ένα έργο για τις πόλεις που περιμένουν ένα έργο. Η παράσταση «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα», μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο και διαχρονικά άλυτο ζήτημα της Θεσσαλονίκης: το Μετρό, ένα πολυδιάστατο θέμα με πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές προεκτάσεις, κρυμμένες για πολλά χρόνια κάτω από το χαλί.

Υπάρχει άραγε οποιοδήποτε μετρό του κόσμου, οποιοδήποτε δημόσιο έργο σε οποιαδήποτε πόλη που να μπορεί να συγκριθεί με το Μετρό της Θεσσαλονίκης; Πώς έφτασε να αποκτά μυθολογικό, ανεκδοτολογικό και συμβολικό χαρακτήρα, επηρεάζοντας τον συλλογικό ψυχισμό της πόλης; Πόσο γρήγορα θα ξεχάσουμε τις εικόνες των εργοταξίων στη Μετά Μετρό Εποχή, όταν εξελιγμένοι αυτόματοι συρμοί θα φτάνουν κάθε δύο λεπτά; Πώς η συνθήκη της αναμονής εγκαθιδρύεται σε μια πόλη και προς τα που πάει, εκείνος-η που επιλέγει να προχωρήσει;

Στην παράσταση «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα», σταθμοί της πραγματικής ιστορίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης, συνεντεύξεις εμπλεκομένων, ερωτηματολόγια και επιτόπια έρευνα μπλέκονται με φανταστικές ιστορίες και προσωπικές σκέψεις, μετατρέποντας την αναμονή για το Μετρό σε έναν εναλλακτικό κοινωνικό στοχασμό.

Μια ομάδα νέων ηθοποιών, που δεν θυμάται πώς ήταν η πόλη της χωρίς εργοτάξια, ερευνά επί σκηνής το δίπολο στασιμότητα-μετακίνηση σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα: Τι είδους μετακινήσεις ονειρεύονται οι νέοι άνθρωποι της πόλης, όχι μόνο στους δρόμους και τον αστικό ιστό, αλλά και στην εργασία, το θέατρο και τη ζωή τους. Αγωνιζόμενη να αντισταθεί σε μια νομοτέλεια παραίτησης, η ομάδα δημιουργεί ένα έργο για το έργο.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Νοεμή Βασιλειάδου
Πρωτότυπο Κείμενο – Έρευνα: Η ομάδα
Δραματουργία: Νοεμή Βασιλειάδου, Χάρις Σερδάρη
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γρηγόρης Λιόλιος
Κίνηση: Μαίρη Γιαννούλα
Βοηθός Σκηνοθεσίας – Οργάνωση Παραγωγής: Χάρις Σερδάρη
Σύμβουλος Δραματουργίας: Πάνος Δεληνικόπουλος
Σύμβουλος Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας: Μαρία Καραδελόγλου
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ευαγγελίου, Σταυρούλα Ντολοπούλου, Λευτέρης Τσινάρης
Φωτισμοί: Δημήτρης Νίκας
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Δημήτρης Γούλιος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Βασίλης Μπόγδανος, Χάρις Σερδάρη, Σοφία Στυλιανού και ο μουσικός Γρηγόρης Λιόλιος

22:30 live Tito Baden | Roberta Carrieri
Η ROBERTA CARRIERI η πρώτη και μοναδική Ιταλίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, ηθοποιός και εγγαστρίμυθος – παρουσιάζει την συναυλία-παράσταση “Ciao Ciao φίλε μου” Μια Ιταλίδα που μιλάει και τραγουδάει και στα Ελληνικά (απο έντεχνα και ροκ εως ριζίτικα και ρεμπέτικα). Ὲνα θὲαμα με συνθὲσεις της αναμεμειγμένες με μονολόγους και ως εγγαστρίμυθος, ντουέτο με τις μαριονέτες της! Roberta Carrieri Φωνή, κιθάρα, γιουκαλίλι, εγγαστρίμυθος Special guest: «η Κούκλα μου» Η διακριτική ειρωνεὶα που διακρὶνει τους στὶχους της και η ιδιαὶτερη ικανὸτητα της να επικοινωνεί με το κοινό, της ὲδωσαν την δυνατὸτητα να δὼσει συναυλὶες σε Η.Π.Α, Καναδὰ, Βὲλγιο, Ιρλανδὶα, Μεγ. Βρετανία, Γαλλὶα και Γερμανὶα. Εκτός από τραγουδίστρια και performer είναι συνθέτης και στιχουργός με τρεις δὶσκους και σημαντικές συνεργασὶες με καλλιτέχνες όπως οι Fiamma Fumana, Davide Van de Sfross, Davide Toffolo (Tre Allegri Ragazzi Morti), Nikos Stratàkis Flavio Oreglio, Moni Ovadia, Nino Frassica κ.α.

Ο τραγουδοποιός Tito Baden έρχεται στο ιστορικό και ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ το Σάββατο 11/03/2023 στις 21:30 σε ένα δυναμικό και κεφάτο μουσικό Show της ελληνικής ροκ,πανκ, Ska αλλά και έντεχνης σκηνής μαζί με διαμάντια από τον καινούργιο του δίσκο “Σαν μπούκλα στο μαλλί της” και παλιές του επιτυχίες.

Μαζί του οι εξαιρετικοί μουσικοί:
– Ηλ. κιθάρα και φωνητικά: Χάρης Χούτας
– Μπάσο: Κωνσταντίνος Σαρτζής
– Τύμπανα: Θοδωρής Χριστοδούλου.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ