Loading Events
  • This event has passed.
24 Feb 2024

Εβδομάδα υπεράσπισης για το Εμπρός

Εβδομάδα υπεράσπισης για το Εμπρός εκδηλώσεις που γίνονται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός για τα 12 χρόνια λειτουργίας του.

24 February 2024

20-26 Φεβρουαρίου
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ακτιβίστριες καθώς και όσες και όσοι πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εδώ και πάνω από 12 χρόνια υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή του ως μία ανάσα μέσα στο ακραία τουριστικοποιημένο κέντρο της πόλης, ως έναν από τους ελάχιστους πια, πραγματικά δημόσιους χώρους που μας έχουν απομείνει, ως ένα παράδειγμα και υπόδειγμα οριζόντιας και αντιεμπορευματικής λειτουργίας, ως έναν καλλιτεχνικό χώρο ελεύθερης έκφρασης και έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο συνάντησης και συνδιαλλαγής των κινημάτων, σημαντικό και απολύτως απαραίτητο.

Είμαστε ακόμα εδώ και θα παραμείνουμε!
Τα κτίρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα, τα όνειρά τους!

Εβδομάδα υπεράσπισης στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Σάββατο 24/2

12:00-13:30 Τσίρκο για παιδιά «Κάπταιν Λάλι και Τσούμι» Circoplot

Η κάπταιν Λάλι προσπαθεί να βάλει σε τάξη τον μούτσο της Τσούμι.Μετά από πολλά ταξίδια, οι δύο χαρακτήρες, μας φέρνουν τις μουσικές της θάλασσας σε έναν συνδυασμό με ζογκλερικά κόλπα. Μια παράσταση με περιβαλλοντικά μηνύματα που μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του τσίρκο. Μία τρομπέτα, ένα ακορντεόν, ένα ποδήλατο με μια ρόδα και μια βαλίτσα γεμάτη εκπλήξεις! Με ζωντανή μουσική, ακροβατικά, απίθανα ζογκλερικά και άφθονο γέλιο. Μέσα από το παιχνίδι οι χαρακτήρες μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε το περιβάλλον μας. Μια παράσταση για όλες τις ηλικίες. Μεγάλους και μικρούτσικους, κοντούτσικους και ψηλούτσικους, καραφλούς και μαλλιάδες.

20:00-21:00 Αφηγηματική performance «Σκοτεινές ιστορίες για ανθρώπους από φως» Ελένη Δημητροπούλου, Ελισώ Ράμμου

Για εφηβικό και ενήλικο κοινό Το κουβάρι της αφήγησης ξετυλίγεται σιγά σιγά με ιστορίες από όλον τον κόσμο. Ντελάληδες που πουλούν πολλά χρήσιμα πράγματα και κάποια όχι και τόσο χρήσιμα! Βασιλοπούλες- ξωτικά που κρύβονται στο φως του φεγγαριού… Νεαρά κορίτσια ντυμένα με χρυσά πέπλα για έναν γάμο βαμμένο σε πορφυρά χρώματα. Ιστορίες για εφηβικό και ενήλικο κοινό. Σκληρές ιστορίες, δύσκολες, με λόγια που φτάνουν στα αυτιά αλλά περνούν από την καρδιά σαν βέλος. Στο τέλος όμως τα παραμύθια θα μας παρηγορήσουν (παραμυθία= παρηγοριά). Όπως τα κατάφερε η ηρωίδα που ακολουθήσαμε στην ιστορία έτσι θα τα καταφέρουμε και εμείς ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε. Επί σκηνής μια αφηγήτρια και μια μουσικός. Αυτοσχεδιαστικά ηχοτοπία, ρυθμοί του σώματος και λόγια βασισμένα στην προφορική παράδοση.

Αφήγηση Ελένη Δημητροπούλου
Μουσική Ελισώ Ράμμου
Ευχαριστούμε την ζωγράφο Ελένη Παπαγιαννοπούλου που φιλοτέχνησε το κουβάρι της αφήγησής μας.

21:00-22:00 Θέατρο «Μετανοείτε» Τσιριτσάντσουλες
Οι Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζουν τη θεατρική λειτουργία ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ Κηρύσσοντας το δόγμα της νέας Τσίρι θρησκείας

Συντελεστές
Παίζουν και σκηνοθετούν τους εαυτούς τους: Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης
Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνος Μουζάκης, Ειρήνη Τηνιακού
Κινησιολογία: Ηρώ Κατσιφλώρου
Κοστούμια: Μαρία Μαρκοπούλου
Δραματουργία, μουσικές επιλογές, στίχοι, παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2020-‘24
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η Βίβλος για αθεόφοβους» του Τζόμπε Κοβάτα
(μτφ. Παναγιώτης Σκόνδρας, εκδ. Αστάρτη 1998)
Ακούγεται μελοποιημένο το ποίημα “Κατάρα” του Αθανάσιου Χριστόπουλου.

Υπόθεση
Οι Τσιρτσάντσουλες, μετά από 24 χρόνια μεγάλης καλλιτεχνικής επιτυχίας και σφοδρής εμπορικής αποτυχίας, συνειδητοποίησαν πως η ενασχόληση με τον πολιτισμό δεν είναι πια βιώσιμη. Έτσι αποφάσισαν να μετατραπούν από καλλιτεχνική κολεκτίβα σε θρησκεία, ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Ο Τσίρι, που ως τώρα εκτελούσε χρέη μασκότ της κολεκτίβας (και που λατρεύτηκε έτσι κι αλλιώς από τις Τσιριτσάντσουλες και τους φίλους τους όλα αυτά τα χρόνια) αναβαθμίστηκε σε έναν και μοναδικό «Τσίρι Θεούλη». Και όπως κάθε μονοθεϊστική θρησκεία που σέβεται τον εαυτό της, έχει ως αφετηρία την παλαιά διαθήκη.

Το «Μετανοείτε» είναι μία θεατρική λειτουργία για τη διάδοση του Θείου Τσίρι λόγου, σε μια ιεραποστολική διαδικασία προσηλυτισμού πιστών σε όλη τη χώρα, το εξωτερικό κι άλλους πλανήτες.

Για την παράσταση
Εμπνευσμένοι από το βιβλίο του Τζόμπε Κοβάτα «Η Βίβλος για αθεόφοβους» φτιάξαμε μια δική μας κωμική εκδοχή της παλαιάς διαθήκης, θέλοντας αφενός να διασκεδάσουμε και αφετέρου να προβληματιστούμε και να προβληματίσουμε πάνω στην ουσία των κειμένων της Βίβλου, που αποτελούν και τη βάση των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών (και των παρακλαδιών τους) και που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να κηρύττουν ιερούς πολέμους. Η συνέχεια επί της σκηνής…

22:30 live Babuska | Αγία Φανφάρα

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ