Loading Events
  • This event has passed.
16 Apr 2018

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών Ελλάδα – Ιταλία Από 13 έως 16 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

16 April 2018

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών

Ελλάδα – Ιταλία

Όταν η Ελλάδα συναντάει την Ιταλία έχουμε 4 μέρες γιορτής στο φεστιβάλ των δύο πολιτισμών!

Μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλώσσα, μόδα, γαστρονομία, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις κοινές επιρροές των δύο πολιτισμών.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων διοργανώνουν το πρώτο Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία» από 13 έως 16 Απριλίου 2018 στην Τεχνόπολη. Tο Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 18.30.

Πρόκειται για μια συνάντηση των δύο πολιτισμών, που στοχεύει στην ανάδειξη της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν, αλλά και από εκείνα που τους διαφοροποιούν, αποδίδοντας έτσι στον κάθε πολιτισμό το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Με στραμμένο το βλέμμα κυρίως στους νέους, το Φεστιβάλ προσπαθεί να τονίσει τη μεγάλη συμβολή του ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Ακαδημία Χορού της Ρώμης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η Ιταλική Σχολή Αθηνών, το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ, κ.α.

Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν με ομιλίες τους πανεπιστημιακοί καθηγητές και προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου, της μουσικής, των τεχνών, του κινηματογράφου και της γαστρονομίας. Ανάμεσά τους, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο πιανίστας Riccardo Vaglini, το ελληνο-ιταλικό μουσικό σχήμα Grikanta οι εικαστικοί Giovanni Albino, Giuseppe Palumbo, Γιώργος Μπότσος, Στέφανος Σάμιος, Ηλίας Πούλος, η ηθοποιός Lianca Pandolfini, οι καλλιτέχνες Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Σαββιδάκης.

Μαθήματα οινογνωσίας και γεύσης θα προσφέρουν o Sommelier Carlo Attisano και οι σεφ Κωσταντίνος Μουζάκης, Flavio De Maio και Stefano Callegari.
Την επίδειξη μόδας έχει επιμεληθεί ο art director Αντώνης Σπάθας, ενώ τα ρούχα των νέων Ελλήνων και Ιταλών σχεδιαστών φορούν τα μοντέλα της Cristi Academy.

Το λογότυπο του φεστιβάλ σχεδίασε ο Γιάννης Ξηροκώστας, ενώ την αφίσα φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σιδερής, τελειόφοιτοι σπουδαστές Γραφιστικής στο Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Tempo Forte, μιας πρωτοβουλίας που περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Ώρες διεξαγωγής του φεστιβάλ:

Παρασκευή 12:00-23:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-22:00, Δευτέρα 10:00-16:00

Πληροφορίες: www.opanda.gr | www.iicatene.esteri.it | www.comites-grecia.gr | www.technopolis-athens.gr

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων:
Πειραιώς 100, Γκάζι, Τ. 213 0109300
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

Πρόγραμμα φεστιβάλ

Δευτέρα 16 Απριλίου

Δεξαμενές Καθαρισμού
Προβολή κινηματογραφικών ταινιών
12.00-13.42 Generazione mille euro (101’)| Σκηνοθεσία: M. Venier
13.45-15.18 E’ stato il figlio (93’) | Σκηνοθεσία: D. Ciprì
Νέοι Φούρνοι
10.00-16.00 Παράλληλες εικαστικές εκθέσεις
Έκθεση ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι «αντιπαρατίθενται» με έναν ιδιαίτερο «διάλογο» που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Παράλληλα οι επισκέπτες διεξάγουν αφενός τον μεταξύ τους «διάλογο» και αφετέρου «διάλογο» µε τους καλλιτέχνες και με την καθοδήγηση τους, αποτυπώνουν τις προσωπικές τους θέσεις στον μεγάλο καμβά που θα υπάρχει στον χώρο της έκθεσης.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Giovanni Albino, Κύρα Αλιγιζάκη, Μάγδα Αστέρη, Rosella Bisazza, Cecilia Cavicchini, Cecilia Cossetta, Laura DiFonzo, Χριστίνα Φυτίλη, Ματθαίος Γκόνιας, Edoardo Iaccheo, Κατερίνα Κασσαβέτη, Martina Lagorio, Antonio Laurelli, Βασιλική Πέρκα, Monica Porro, Κατερίνα Σαμαρά και Αντιγόνη Τέκα
Έκθεση κόμικς Λόγια και Εικόνες των Giuseppe Palumbo και Γιώργου Μπότσου
Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή έργων των δύο καλλιτεχνών, ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικών της σύγχρονης παραγωγής των comics στις δύο χώρες
Έκθεση Φωτογραφίας Ρώμη-Βενετία του Στέφανου Σάμιου
«Ο Στέφανος Σάμιος καταφέρνει να μεταφράσει σε εικόνες την αίσθηση που σου προκαλεί η Ρώμη και η Βενετία με την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, την τέχνη τους, την πραγματικότητα τους», αναφέρει για τον καλλιτέχνη ο ιστορικός Τέχνης Αντώνης Ράλλης
Έκθεση Μετά-φουτουρισμός (Post- futurismo) του Ηλία Πούλου
110 φωτογραφίες, μία για καθένα από τα 110 χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυση του ιταλικού κινήματος των φουτουριστών. Φέρουν έκδηλα τα ίχνη της κίνησης μέσα στη φαινομενική στατικότητά τους, μιας κίνησης που «μεταμορφώνει» τα ενσταντανέ. Αυτές οι-σε πρώτη όψη- «εξωτερικές» παράξενες εικόνες σηματοδοτούν μια διαδρομή ένδον προς τις μύχιες πλευρές του «εαυτού»

Μηχανουργείο
11.00-16.00 Έκθεση Illustrazione per ragazzi – Eccellenze italianeL: Εικονογράφηση παιδικού βιβλίου
Έκθεση με πρωτότυπα έργα δεκαοκτώ Ιταλών εικονογράφων, που καταγράφουν την καλλιτεχνική πορεία σχεδιαστών, οι οποίοι σε διάστημα δύο γενεών, διαμόρφωσαν μια νέα φυσιογνωμία στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο. Καλλιτέχνες με καταξιωμένη πλέον πορεία, όπως οι Chiara Carrer, Lorenzo Mattotti Roberto Innocenti, συνυπάρχουν στην έκθεση με νέους εικονογράφους σε ένα δημιουργικό συνεχές με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ιταλικής εικονογράφησης. Οι σύγχρονοι εικονογράφοι της έκθεσης είναι οι: Beatrice Alemagna, Anna και Elena Balbusso, Mara Cerri, Sara Fanelli, Philip Giordano, Federico Maggioni, Giovanni Manna, Simona Mulazzani, Simone Rea, Sergio Ruzzier, Arianna Vairo, Alessandro Sanna, Guido Scarabottolo, Pia Valentinis, Olimpia Zagnoli

Αεριοφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο
Ημέρα Γλώσσας – Γιορτή της ελληνικής και ιταλικής γλώσσας
10.00-11.00 Ιταλική και Ελληνική Γλώσσα: μια ατέλειωτη σχέση
Ομιλία της Αν. Καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Domenica Minniti Gonias
11.00-11.30 Ελληνοϊταλικές λογοτεχνικές αλληλεπιδράσεις
Ομιλία του Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμου Ζώρα
11.30-12.30 Ο Dante που δεν γνώριζε ελληνικά
Ομιλία του καθηγητής του Università di Firenze e Udine Domenico de Martino
Παρουσίαση- συντονισμός: Stefano Bindi, Kαθηγητής Φιλοσοφίας