Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών
Ελλάδα – Ιταλία
Όταν η Ελλάδα συναντάει την Ιταλία έχουμε 4 μέρες γιορτής στο φεστιβάλ των δύο πολιτισμών!
Μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλώσσα, μόδα, γαστρονομία, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις κοινές επιρροές των δύο πολιτισμών.
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων διοργανώνουν το πρώτο Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία» από 13 έως 16 Απριλίου 2018 στην Τεχνόπολη. Tο Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Το Φεστιβάλ θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 18.30.
Πρόκειται για μια συνάντηση των δύο πολιτισμών, που στοχεύει στην ανάδειξη της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν, αλλά και από εκείνα που τους διαφοροποιούν, αποδίδοντας έτσι στον κάθε πολιτισμό το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Με στραμμένο το βλέμμα κυρίως στους νέους, το Φεστιβάλ προσπαθεί να τονίσει τη μεγάλη συμβολή του ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Ακαδημία Χορού της Ρώμης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η Ιταλική Σχολή Αθηνών, το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ, κ.α.
Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν με ομιλίες τους πανεπιστημιακοί καθηγητές και προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου, της μουσικής, των τεχνών, του κινηματογράφου και της γαστρονομίας. Ανάμεσά τους, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο πιανίστας Riccardo Vaglini, το ελληνο-ιταλικό μουσικό σχήμα Grikanta οι εικαστικοί Giovanni Albino, Giuseppe Palumbo, Γιώργος Μπότσος, Στέφανος Σάμιος, Ηλίας Πούλος, η ηθοποιός Lianca Pandolfini, οι καλλιτέχνες Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Σαββιδάκης.
Μαθήματα οινογνωσίας και γεύσης θα προσφέρουν o Sommelier Carlo Attisano και οι σεφ Κωσταντίνος Μουζάκης, Flavio De Maio και Stefano Callegari.
Την επίδειξη μόδας έχει επιμεληθεί ο art director Αντώνης Σπάθας, ενώ τα ρούχα των νέων Ελλήνων και Ιταλών σχεδιαστών φορούν τα μοντέλα της Cristi Academy.
Το λογότυπο του φεστιβάλ σχεδίασε ο Γιάννης Ξηροκώστας, ενώ την αφίσα φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σιδερής, τελειόφοιτοι σπουδαστές Γραφιστικής στο Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Tempo Forte, μιας πρωτοβουλίας που περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ώρες διεξαγωγής του φεστιβάλ:
Παρασκευή 12:00-23:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-22:00, Δευτέρα 10:00-16:00
Πληροφορίες: www.opanda.gr | www.iicatene.esteri.it | www.comites-grecia.gr | www.technopolis-athens.gr
Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων:
Πειραιώς 100, Γκάζι, Τ. 213 0109300
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»
Πρόγραμμα φεστιβάλ
Τετάρτη 18 Απριλίου
Μηχανουργείο
20.30 Ο επίλογος του φεστιβάλ θα δοθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων µε μία συναυλία αφιερωμένη σε Ιταλούς συνθέτες
Συμμετέχει η Χορωδία του δήμου Αθηναίων
Σολίστ: Μαρίνα Κολοβού
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κολοβός
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Tempo Forte, μιας πρωτοβουλίας που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της Πρώτης Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα.
Ο τίτλος του TempoForte περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Πέρα από αυτό, αποτελεί μια μέθοδο εργασίας που στοχεύει στη δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου αναγνωρισμένων ιταλικών και ελληνικών πολιτιστικών φορέων, που ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.