Loading Events
  • This event has passed.
16 Apr 2024

40 χρόνια ειδικών εφέ με τους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο στην Ίριδα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την διάσωση του χώρου της Ίριδας.

16 April 2024

Irida Visions

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την διάσωση του χώρου της Ίριδας ως χώρο ελεύθερης κοινωνικής έκφρασης.

40 χρόνια ειδικών εφέ με τους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο

Την Τρίτη 16/4 στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) masterclass με τους καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από τη δημιουργική διαδικασία των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της 40ετής πορείας τους, αναδεικνύοντας έτσι και την εξέλιξη της δημιουργικής πρακτικής τους από την αρχή της καριέρας τους μέχρι και σήμερα. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μάσκες και άλλες κατασκευές τους και να συνομιλήσει μαζί τους με αφορμή το υλικό που θα παρουσιαστεί.

Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος είναι διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστραλία και ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι πρώτες τους επαγγελματικές δουλειές ήταν σε τηλεοπτικά διαφημιστικά. Το 1989 έκαναν την πρώτη τους δουλειά σε ταινία μεγάλου μήκους, στο “Oh Babylon” του Κώστα Φέρρη. Το 1992 εργάστηκαν για τη σειρά του ΑΝΤ1 “Ανατομία ενός Εγκλήματος”, η οποία τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Το 2004 δημιούργησαν τα κεφάλια των αγαλμάτων που εκτέθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έχουν εργαστεί σε μια σειρά μεγάλων παραγωγών για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς και σε πολλά διαφημιστικά. Στο “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2” κλήθηκαν από τον υπεύθυνο πλασμάτων της ταινίας Νικ Ντάντμαν, να συμμετέχουν σε ένα επιτελείο 140 καλλιτεχνών, απαρτιζόμενο από έμπειρους καλλιτέχνες, γλύπτες και make up artists από όλο τον κόσμο. Το 2021 ανέλαβαν να κατασκευάσουν ειδικά εφέ για την ταινία του David Cronenberg “Εγκλήματα του μέλλοντος”. Κλείνοντας φέτος 40 χρόνια εργασίας, οι αδελφοί Αλαχούζοι αποτελούν το παλαιότερο συνεργείο ειδικών εφέ στην Ευρώπη.

Είσοδος ελεύθερη

Το φεστιβάλ

Το Ίριδα Visions διοργανώνεται από τους τέσσερις τομείς του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημιου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Τον Κινηματογραφικό, το Φωτογραφικό, το Χορευτικό και το Θεατρικό τομέα. To φεστιβάλ, όπως και η λειτουργία των τομέων, βασίζεται στην αφιλοκερδή συνεισφορά και συμμετοχή των μελών -φοιτητών και μη– και έχει καθιερωθεί ως θεσμός από την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, διεξάγοντας 91 εκδηλώσεις με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από το κοινό!

Τα μέλη των τεσσάρων τομέων πραγματοποιούν σεμινάρια, προβολές, παραστάσεις και καλλιτεχνικά projects, εδραιώνοντας τον Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ’80 ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και προαγωγής του πολιτισμού. Προτάσσοντας την αγάπη για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, το φεστιβάλ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η ψήφιση του νόμου 4777/2021 για την παιδεία, με το άρθρο 296 συγκεκριμένα να προβλέπει την κατάργηση των πανεπιστημιακών λεσχών ως νομικά πρόσωπα. Αυτό στην πραγματικότητα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των τεσσάρων τομέων, οι οποίοι μέχρι πρότινος αποτελούσαν μέρος της Πανεπιστημιακής Λέσχης, απειλώντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα χρήσης των βασικών χώρων δραστηριοποίησής τους και θέτοντας τη λειτουργία τους σε ένα αμφίβολο καθεστώς.

Παρά την επιτυχία των εκδηλώσεων και την στήριξη του Irida Visions από τον κόσμο την προηγούμενη χρονιά, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει με το αίτημά μας να μην έχει ικανοποιηθεί, καθώς δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε σαφή δέσμευση από το Πανεπιστήμιο πως θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας στους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε μέχρι σήμερα. Το φεστιβάλ θα συνεχίσει λοιπόν να αποτελεί και φέτος ένα μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης του Πολιτιστικού Ομίλου!

Στόχος μας είναι το Πανεπιστήμιο να δεσμευτεί πως όλοι οι χώροι των πολιτιστικών τομέων θα παραμείνουν στη διαχείριση των μελών τους για έκφραση και δημιουργία. Χώροι οι οποίοι από την ανέγερση τους το 1932 χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής μέριμνας και αποτελούν πολιτιστικό σημεία αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας επί δεκαετίες.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ όπου στεγάζονται οι δραστηριότητες του Ομίλου. Πρόκειται για τα κτίρια της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο “Ίρις”, και το κτίριο “Κωστής Παλαμάς” στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας.

Πανεπιστημιακή Λέσχη

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 8o’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες, τον προσωπικό χρόνο και το μεράκι των φοιτητών.

Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων – προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Ο Φωτογραφικός Τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του.

Ο Χορευτικός Τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κινηματοθέατρο Ίριδα – Κινηματογραφικός Τομέας ΠΟΦΠΑ

Ακαδημίας 55 & Ιπποκράτους 15
Αθήνα, Αττική Greece

Export the Map
April 16 @ 21:00 - 23:30

Organizer


Categories Ομιλίες
Tags