Loading Events
  • This event has passed.
19 Apr 2024

Irida Visions X DISFF στην Ίριδα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την διάσωση του χώρου της Ίριδας.

19 April 2024

Irida Visions

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την διάσωση του χώρου της Ίριδας ως χώρο ελεύθερης κοινωνικής έκφρασης.

Irida Visions X DISFF

Tο Φεστιβάλ Δράμας πάει Ίριδα και οι σπουδαστικές ταινίες έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας! Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 19-21 Απριλίου το Irida Visions θα φιλοξενήσει στο κινηματοθέατρο Ίρις το πρόγραμμα DISFF in Athens με τις σπουδαστικές ταινίες που διαγωνίστηκαν πέρυσι στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα στη Δράμα (46o DISFF, 2023). Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το Focus on Germany, ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Αμβούργου.

Παρασκευή 19/4 – German Focus Ι: EVERYDAY LIFE AND UPHEAVAL. COUNTER-NARRATIVES FROM THE GDR

Ώρα έναρξης: 19.00

Το είδος του πειραματικού κινηματογράφου δεν υπήρχε επίσημα στη GDR (Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας), επειδή αντιστεκόταν στην ερμηνεία. Και όντως υπήρχαν, αυτές οι άγριες θυμωμένες ταινίες έξω από κάθε εμπειρία θέασης της διεθνούς πρωτοποριακής σκηνής, με αυτοσχέδιο τρόπο σε ασπρόμαυρο φιλμ Super-8, με ξεχωριστό ήχο. Πανκ και διαμαρτυρία, περί αυτού επρόκειτο. Ο Tohm di Roes ποζάρει με ένα κρανίο στο κεφάλι του. Το είναι καθορίζει τη συνείδηση, ή μήπως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο; Στο 7×7 Tatsachen aus dem hiesigen Leben des Dichters Tohm di Roes (7×7 γεγονότα για την παρούσα ζωή του ποιητή Tohm di Roes), ο εν λόγω ποιητής επιτίθεται στον μικροαστικό τρόπο ζωής με το μένος της αυτοεπιβολής του σε εικόνες που είναι ενίοτε πολεμικές. Η πόλη Halle: σπασμένη, άθλια, μασημένη και φτυσμένη από τη χημική βιομηχανία, απεικονίζεται στο Halle schwarz/weiß (σκηνοθεσία Conny Klauß). Η πρόσοψη ενός σπιτιού διακηρύσσει με κιμωλία “Frohe Zukunft” (“Ευτυχισμένο μέλλον”), το όνομα μιας νέας γειτονιάς κατοικιών. Στο έργο …hab ich euch nicht glänzend amüsiert? (…δεν σας διασκέδασα υπέροχα;), η καλλιτέχνης Gabi Stötzer καταφεύγει επίσης στα πιο ριζοσπαστικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Το γυμνό σώμα γίνεται επιφάνεια για μεταφορές που μεταφράζουν τις εξαντλητικές εμπειρίες της φυλακής σε σημάδια. Είναι καταπιεστικό και απελευθερωτικό ταυτόχρονα.

Πρόγραμμα

HALLE SCHWARZ/WEISS – Conny Klauß // 8′, 1987

35 FOTOS – FAMILIENALBUM EINER JUNGEN FRAU – Helke Misselwitz // 5’, 1984

UNTER WEISSEN TÜCHERN/UNDER WHITE SHEETS – Cornelia Schleime // 9’, 1983

DAS FREIE ORCHESTER/ THE FREE ORCHESTRA – Petra Tschörtner // 17’, 1988

7×7 TATSACHEN AUS DEM HIESIGEN LEBEN DES DICHTERS TOHM DI ROES – Tohm di Roes // 17’, 1983

HOMMAGE À LA SARRAZ – Lutz Dammbeck // 12’, 1981

Παρασκευή 19/4 – Σπουδαστικές ταινίες

Ώρα έναρξης: 20.30

Πρόγραμμα

Ένας Πολύ Μικρός Κύριος – Γιώργος Κλεάνθους // 13’, 2023

Θερμοκήπιο – Γιώργος Γεωργακόπουλος // 18’, 2023

Τα Πουλιά δεν μας Κοιτάζουν από τα Παράθυρα – Ειρήνη Ταμπασούλη // 7’, 2023

Αποχαιρετισμοί – Σαββίνα Σαμιώτη // 8’, 2022

Eau en Νoir – Βασιλική (Βανέσσα) Φερλέ // 6’, 2022

Ποτίστρα – Φοίβος Χαλκιόπουλος // 7’, 2023

Αθήνα, Αγάπη μου – Δημήτρης Κεχρής // 24’, 2022

γόος – Φλώρα Ηλία // 14’, 2023

Είσοδος ελεύθερη

Το φεστιβάλ

Το Ίριδα Visions διοργανώνεται από τους τέσσερις τομείς του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημιου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Τον Κινηματογραφικό, το Φωτογραφικό, το Χορευτικό και το Θεατρικό τομέα. To φεστιβάλ, όπως και η λειτουργία των τομέων, βασίζεται στην αφιλοκερδή συνεισφορά και συμμετοχή των μελών -φοιτητών και μη– και έχει καθιερωθεί ως θεσμός από την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, διεξάγοντας 91 εκδηλώσεις με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από το κοινό!

Τα μέλη των τεσσάρων τομέων πραγματοποιούν σεμινάρια, προβολές, παραστάσεις και καλλιτεχνικά projects, εδραιώνοντας τον Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ’80 ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και προαγωγής του πολιτισμού. Προτάσσοντας την αγάπη για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, το φεστιβάλ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η ψήφιση του νόμου 4777/2021 για την παιδεία, με το άρθρο 296 συγκεκριμένα να προβλέπει την κατάργηση των πανεπιστημιακών λεσχών ως νομικά πρόσωπα. Αυτό στην πραγματικότητα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των τεσσάρων τομέων, οι οποίοι μέχρι πρότινος αποτελούσαν μέρος της Πανεπιστημιακής Λέσχης, απειλώντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα χρήσης των βασικών χώρων δραστηριοποίησής τους και θέτοντας τη λειτουργία τους σε ένα αμφίβολο καθεστώς.

Παρά την επιτυχία των εκδηλώσεων και την στήριξη του Irida Visions από τον κόσμο την προηγούμενη χρονιά, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει με το αίτημά μας να μην έχει ικανοποιηθεί, καθώς δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε σαφή δέσμευση από το Πανεπιστήμιο πως θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας στους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε μέχρι σήμερα. Το φεστιβάλ θα συνεχίσει λοιπόν να αποτελεί και φέτος ένα μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης του Πολιτιστικού Ομίλου!

Στόχος μας είναι το Πανεπιστήμιο να δεσμευτεί πως όλοι οι χώροι των πολιτιστικών τομέων θα παραμείνουν στη διαχείριση των μελών τους για έκφραση και δημιουργία. Χώροι οι οποίοι από την ανέγερση τους το 1932 χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής μέριμνας και αποτελούν πολιτιστικό σημεία αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας επί δεκαετίες.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ όπου στεγάζονται οι δραστηριότητες του Ομίλου. Πρόκειται για τα κτίρια της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο “Ίρις”, και το κτίριο “Κωστής Παλαμάς” στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας.

Πανεπιστημιακή Λέσχη

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 8o’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες, τον προσωπικό χρόνο και το μεράκι των φοιτητών.

Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων – προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Ο Φωτογραφικός Τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του.

Ο Χορευτικός Τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.