Loading Events
  • This event has passed.
20 Apr 2024

Irida Visions X DISFF στην Ίριδα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την διάσωση του χώρου της Ίριδας.

20 April 2024

Irida Visions

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την διάσωση του χώρου της Ίριδας ως χώρο ελεύθερης κοινωνικής έκφρασης.

Irida Visions X DISFF

Tο Φεστιβάλ Δράμας πάει Ίριδα και οι σπουδαστικές ταινίες έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας! Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 19-21 Απριλίου το Irida Visions θα φιλοξενήσει στο κινηματοθέατρο Ίρις το πρόγραμμα DISFF in Athens με τις σπουδαστικές ταινίες που διαγωνίστηκαν πέρυσι στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα στη Δράμα (46o DISFF, 2023). Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το Focus on Germany, ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Αμβούργου.

Σάββατο 20/4 – German Focus ΙΙ BLIND IN THE RIGHT EYE / Τυφλή στα Δεξιά

Ώρα έναρξης: 19.00

“Επιτέλους έχουμε και πάλι Ναζί. Στην υγειά μας!”, όπως αφήνει η Manja Präkel την πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια Mimi να παρατηρεί στη φίλη της Zottel στο “Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß”. Το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα (που δεν έχει μεταφραστεί ακόμη, κατά προσέγγιση “Όταν έφαγα κεράσια εμποτισμένα με σναπς με τον Χίτλερ”) καταγράφει με εντυπωσιακό τρόπο τη μακρά εκπνοή της GDR και περιγράφει πώς το μίσος για κάθε τι που μοιάζει διαφορετικό διαπερνά σταδιακά μια μικρή πόλη του Βρανδεμβούργου. Οι επιθέσεις εναντίον καταφυγίων για αιτούντες άσυλο και δομών φιλοξενίας πρώην συμβασιούχων της GDR τον Σεπτέμβριο του 1991 στο Hoyerswerda και τον Αύγουστο του 1992 στο Rostock-Lichtenhagen αποτελούν τα πρώτα σημεία κορύφωσης στην ιστορία της δεξιάς βίας στην επανενωμένη Γερμανία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αστυνομία αρνήθηκε να επέμβει. Ωστόσο, η δομική τύφλωση των κρατικών θεσμών όσον αφορά τον ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι παλαιότερη από τη γερμανική ενότητα. Δεν αποτελεί λιγότερο από τους παράγοντες που την τροφοδοτούν η θετική, δοξαστική στάση απέναντι στον εθνικοσοσιαλισμό, η οποία δεν εξαφανίστηκε ποτέ εντελώς μετά το 1945, ιδίως στη Δύση. Το “Blind on the Right” προβάλλει τέσσερα έντεχνα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τα οποία προβληματίζουν τόσο για τα βαθύτερα στρώματα των εγκλημάτων – από το πογκρόμ του Ροστόκ μέσω των δολοφονιών της NSU της Νυρεμβέργης μέχρι την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο τον Ιούλιο του 2016 – όσο και για τις πανταχού παρούσες διασταυρούμενες εμπειρίες και εθνικές αποδόσεις, καθώς και για τη δυνατότητα διατάραξης άκαμπτων προτύπων σκέψης και συμπεριφοράς.

Πρόγραμμα

DIE FARBE BRAUN/THE COLOR BROWN – Friederike Anders // 33’, 1994

ZORAN – Züli Aladağ // 17’, 1997

TIEFENSCHÄRFE/ DEPTH OF FIELD – Mareike Bernien, Alex Gerbaulet // 15’, 2017

THIS MAKES ME WANT TO PREDICT THE PAST – Cana Bilir-Meier // 16’, 2019

Σάββατο 20/4 – Σπουδαστικές ταινίες

Ώρα έναρξης: 20.30

Πρόγραμμα

Ημερολόγιο μιας Σεξουαλικής Μοναξιάς – Νίνα Αλεξανδράκη // 26’, 2022

Λου – Αντονίνα Φρόκου // 8’, 2023

Days of a Lilac Summer – Αριάδνη Αγγελική, Θυφρονίτου Λήτου // 12’, 2023

Αχινός – Άλεξ Σολτς // 14’, 2023

Η Παρέλαση – Μιχάλης Γαλανόπουλος // 23’, 2022

Ενάμισι – Οδυσσέας Σπυρόπουλος // 20’, 2023

Είσοδος ελεύθερη

Το φεστιβάλ

Το Ίριδα Visions διοργανώνεται από τους τέσσερις τομείς του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημιου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Τον Κινηματογραφικό, το Φωτογραφικό, το Χορευτικό και το Θεατρικό τομέα. To φεστιβάλ, όπως και η λειτουργία των τομέων, βασίζεται στην αφιλοκερδή συνεισφορά και συμμετοχή των μελών -φοιτητών και μη– και έχει καθιερωθεί ως θεσμός από την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, διεξάγοντας 91 εκδηλώσεις με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από το κοινό!

Τα μέλη των τεσσάρων τομέων πραγματοποιούν σεμινάρια, προβολές, παραστάσεις και καλλιτεχνικά projects, εδραιώνοντας τον Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ’80 ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και προαγωγής του πολιτισμού. Προτάσσοντας την αγάπη για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, το φεστιβάλ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η ψήφιση του νόμου 4777/2021 για την παιδεία, με το άρθρο 296 συγκεκριμένα να προβλέπει την κατάργηση των πανεπιστημιακών λεσχών ως νομικά πρόσωπα. Αυτό στην πραγματικότητα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των τεσσάρων τομέων, οι οποίοι μέχρι πρότινος αποτελούσαν μέρος της Πανεπιστημιακής Λέσχης, απειλώντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα χρήσης των βασικών χώρων δραστηριοποίησής τους και θέτοντας τη λειτουργία τους σε ένα αμφίβολο καθεστώς.

Παρά την επιτυχία των εκδηλώσεων και την στήριξη του Irida Visions από τον κόσμο την προηγούμενη χρονιά, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει με το αίτημά μας να μην έχει ικανοποιηθεί, καθώς δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε σαφή δέσμευση από το Πανεπιστήμιο πως θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας στους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε μέχρι σήμερα. Το φεστιβάλ θα συνεχίσει λοιπόν να αποτελεί και φέτος ένα μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης του Πολιτιστικού Ομίλου!

Στόχος μας είναι το Πανεπιστήμιο να δεσμευτεί πως όλοι οι χώροι των πολιτιστικών τομέων θα παραμείνουν στη διαχείριση των μελών τους για έκφραση και δημιουργία. Χώροι οι οποίοι από την ανέγερση τους το 1932 χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής μέριμνας και αποτελούν πολιτιστικό σημεία αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας επί δεκαετίες.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ όπου στεγάζονται οι δραστηριότητες του Ομίλου. Πρόκειται για τα κτίρια της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο “Ίρις”, και το κτίριο “Κωστής Παλαμάς” στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας.

Πανεπιστημιακή Λέσχη

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 8o’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες, τον προσωπικό χρόνο και το μεράκι των φοιτητών.

Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων – προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Ο Φωτογραφικός Τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του.

Ο Χορευτικός Τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.