Loading Events
  • This event has passed.
20 Jun 2024

Κολυμπώντας στο δάσος

Μία σημαντική έκθεση, με τίτλο Κολυμπώντας στο δάσος έρχεται στον Βοτανικό Κήπο, στο Χαϊδάρι με εγκαίνια στις 20 Ιουνίου.

20 June 2024

Μία σημαντική έκθεση, με τίτλο Κολυμπώντας στο δάσος έρχεται στον Βοτανικό Κήπο, στο Χαϊδάρι. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου και διοργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός PCAI, στοχεύει στην ανάπτυξη της συζήτησης γύρω από την περιβαλλοντική προστασία.

Η ιαπωνική φράση Shinrin-yoku 森林浴 αποδίδεται στα ελληνικά ως μπάνιο στο δάσος (forest bathing): ένας ενδεικτικός αλλά όχι ευρέως διαδεδομένος όρος που επινοήθηκε το 1982 από τον Tomohide Akiyama, τότε υπουργό Γεωργίας, Δασών και Αλιείας της Ιαπωνίας. Η συγκεκριμένη έννοια παραπέμπει στην πανάρχαια συνήθεια να περνά κανείς χρόνο κοντά στη φύση, ανάμεσα σε δέντρα και άγρια φυτά, απορροφημένος από τη χλωρίδα και την πανίδα που τον περιβάλλει, χωρίς να αποσπάται από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα έργα της έκθεσης, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική, ΑΙ, εικονογραφήσεις ή φιλμ, επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τον βοτανικό κήπο, την περιβάλλουσα δασική περιοχή, τις λίμνες με νούφαρα, τα ξέφωτα και τα θερμοκήπια, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τον ρόλο του κήπου ως περιοχή προστασίας χιλιάδων ειδών χλωρίδας και ως καταφύγιο της τοπικής, άγριας πανίδας.

Η έκθεση Shinrin-yoku διερευνά τη γειωτική και θεραπευτική επίδραση της φύσης και του αρχέγονου δάσους, καθώς και την έννοια του νερού σε συνάρτηση με τα περάσματα και τις διαδρομές του Édouard Glissant και το Γιουνγκιανό ασυνείδητο. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση επιδιώκει να εμβαθύνει στις μυθολογίες και στα έθιμα γύρω από την ελεύθερη κατάδυση των ama (海, γυναίκες της θάλασσας), μητριαρχικές κοινότητες της Ασίας, η πρακτική των οποίων χρονολογείται εδώ και 2000 χρόνια περίπου.

Οι ama, παράλληλα με την εργασία τους ως αλιείς οστρακοειδών και μαργαριταριών, επιδιώκουν την προστασία των ανεκτίμητων «δασών του ωκεανού», όπως αποκαλούν τα φύκια και τη θαλάσσια χλωρίδα, μεριμνώντας ώστε να μην βλάπτουν ή να μην υπεραλιεύουν την άλγη και τους υπόλοιπους οργανισμούς του βυθού. Μία παράδοση η οποία μοιάζει να αντικατοπτρίζει τα λόγια του Gaston Bachelard (1942) πως το νερό συνιστά απαραίτητη πηγή για την ανάπτυξη της ποιητικής. Το νερό έχει απεριόριστη δύναμη να μας μετακινεί και να μας ανακουφίζει. Το νερό φέρνει πίσω τις μητέρες μας.

Η έκθεση Shinrin-yoku στοχεύει να αναπτύξει περαιτέρω τη συζήτηση γύρω από την περιβαλλοντική προστασία και τις έμφυλες ταυτότητες που ξεκίνησε το PCAI κατά τη διάρκεια της υβριδικής έκθεσης Sheltered Gardens το 2022-2023. Στις 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εικαστικές performances από τους VASKOS και τον Μιχάλη Afolayan σε ξέφωτα του κήπου.

H διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του θεσμού 2024 Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας.

Ταινίες των Εύας Στεφανή και του Éric Baudelaire θα προβληθούν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Οι καλλιτέχνες θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των προβολών στον κήπο.

Πληροφορίες

Επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου

Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Ιουνίου, 5 μ.μ. – 8 μ.μ.
Θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά του κοινού από τις 5μμ έως τις 8μμ σε τακτά χρονικά διαστήματα από το Σταθμό Μετρό Αγία Μαρίνα με λεωφορείο, που θα εκτελεί κυκλική διαδρομή.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου – 20 Σεπτεμβρίου 2024
Διεύθυνση: Βοτανικός Κήπος Α. & Ι. Ν. Διομήσους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, 12461
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου Διομήδους (από 9πμ έως τη δύση του ήλιου) *

Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται προκράτηση μέσω του diomedes-bg.gr

Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου N Διομήδους Χαϊδάρι

Ιερά Οδός 403
Χαϊδάρι, Αττική 124 61 Greece

Phone 210 5811557

Website: View Venue Website

Export the Map
June 20 @ 17:00 - 20:00

Organizer