Loading Events
  • This event has passed.
26 Mar 2023

Locatelli & Vivaldi

Locatelli & Vivaldi Concerto Grosso σε Ντο Ελάσσονα Op.1 No.11 & Κονσέρτο για 2 βιολοντσέλι σε Σολ Ελάσσονα

26 March 2023

Locatelli & Vivaldi στη Γερμανική Εκκλησία

– Pietro Locatelli (1695-1764) Concerto Grosso σε Ντο Ελάσσονα Op.1 No.11
– Antonio Vivaldi (1678-1741) Κονσέρτο για 2 βιολοντσέλι σε Σολ Ελάσσονα RV 531
Σόλο Βιολοντσέλο Ι – Νικόλας Πρεβεζιάνος
Σόλο Βιολοντσέλο ΙΙ – Χριστίνα Μπένση
Ορχήστρα εγχόρδων De Profundis

Βιολί I: Ηλίας Γυφτονικολός, Ζωή Προκοπίου
Βιολί II: Κωνσταντίνα Μπάλλα, Χρυσή Τζάβλα
Βιόλα: Ελένη Φουρλάνου
Βιολοντσέλο: Μυρτώ Ξηρουχάκη
Κοντραμπάσο: Κώστας Κλάγκος

Κάντορ-Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χρήστος Παρασκευόπουλος
Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων Εν Ελλάδι, Σίνα 66, Αθήνα 106 72

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Locatelli & Vivaldi

 

Pietro Locatelli(1695-1764) Concerto Grosso σε Ντο Ελάσσονα Op.1 No.11

Ο Pietro Locatelli, με καταγωγή από το Μπέργκαμο της Ιταλίας, ήταν βιρτουόζος βιολονίστας κι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του ύστερου Μπαρόκ. Αν και φήμες υποστηρίζουν πως υπήρξε μαθητής του Corelli το πιο πιθανό είναι πως μαθήτευσε δίπλα σε δασκάλους που ανήκαν στη σχολή του Corelli. Ο Locatelli συνέθεσε κυρίως έργα για το ρεπερτόριο του βιολιού λειτουργώντας μάλιστα ως πρόδρομος της δεξιοτεχνίας του 19ου αιώνα καθώς τα έργα του αποτελούνταν από απαιτητικά δεξιοτεχνικά σόλο. Να σημειωθεί πως η γραφή του ήταν εφευρετική και στα μέρη των συνοδευτικών οργάνων. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε τη βιόλα στα concerti grosso σε αντίθεση με τον Corelli που στα κονσέρτα του συμπεριλάμβανε μόνο δύο βιολιά, βιολοντσέλο και τσέμπαλο. Η προσθήκη της βιόλας προσφέρει στο συνθέτη τη δυνατότητα χρήσης περίπλοκων αντιστίξεων και κινήσεων φούγκας.

Το Concerto Grosso σε Ντο Ελάσσονα Op.1 No.11 αποτελείται από τέσσερα μέρη: Largo, Allemanda Allegro, Sarabanda Largo, Giga Allegro. Εκτός του πρώτου μέρους όλα τα υπόλοιπα είναι χορευτικά μέρη. Το πρώτο και το τρίτο μέρος του έργου είναι αργά και βασίζονται κυρίως στο σόλο ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο βιολί. Το τρίτο και το τέταρτο μέρος είναι πιο γρήγοροι και ζωηροί χοροί. Στο τρίτο μέρος εμφανίζονται και πάλι σόλο το πρώτο και το δεύτερο βιολί ωστόσο αυτή τη φορά η ορχήστρα έχει πιο εκτεταμένο ρόλο. Το τέταρτο και τελευταίο μέρος παίζεται από ολόκληρη την ορχήστρα σε όλη τη διάρκειά του.

Antonio Vivaldi(1678-1741) Κονσέρτο για 2 βιολοντσέλι σε Σολ Ελάσσονα RV 531

Η χρήση του βιολοντσέλου ως σόλο οργάνου στις συνθέσεις του Βιβάλντι είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Ωστόσο, τo κονσέρτο αυτό είναι το μόνο κονσέρτο του Vivaldi για δύο βιολοντσέλι. Πιθανόν η σύνθεση αυτή να έλαβε χώρα στη Βενετία τη δεκαετία του 1720.

Το κονσέρτο αποτελείται από τρία μέρη: Αllegro, Adagio, Allegro. To πρώτο μέρος ξεκινά με έναν παράδοξο τρόπο και συγκεκριμένα με την ισότιμη εμφάνιση των δύο σόλο οργάνων που μιμούνται το ένα το άλλο με ιδιαίτερα δεξιοτεχνικά περάσματα και χωρίς τη συνοδεία ορχήστρας παρά μόνο του βιολοντσέλου της. Στο δεύτερο, αργό, μέρος παίζουν μόνο οι δύο σολίστες μαζί με το τσέλο κοντίνουο. Τέλος, το τρίτο μέρος ξεκινάει με την ορχήστρα και ένα θέμα με χαρακτηριστικές συγκοπές. Στη συνέχεια ξεκινούν οι δυο σολίστες εισάγοντας το δικό τους χαρακτηριστικό θέμα χωρίς τη συνοδεία ορχήστρας. Στην εξέλιξη του μέρους ορχήστρα και σολίστ συναντιούνται και ολοκληρώνουν το έργο παίζοντας το πρώτο θέμα με το οποίο ξεκίνησε το τελευταίο μέρος.