Loading Events
  • This event has passed.
Event Series Event Series: Μυστήριο 60 MetamorphoSEA
26 Sep 2023

Μυστήριο 60 MetamorphoSEA

Μια site-specific περιπατητική παράσταση στο παράκτιο τοπίο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας και μια πρόσκληση σε μία νέα Οδύσσεια.

26 September 2023

Μυστήριο 60 MetamorphoSEA

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στη Βλύχα από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Μυστήριο 60 metamorphoSEA, σε σκηνοθεσία του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar. Μια site-specific περιπατητική παράσταση στο παράκτιο τοπίο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας και μια πρόσκληση σε μία νέα Οδύσσεια. Οδηγός είναι το 14ο κεφάλαιο του «Οδυσσέα» του James Joyce που, αντλώντας έμπνευση από τη ραψωδία ‘μ’ της Οδύσσειας του Ομήρου, καταπιάνεται με την τρομερή ιστορία της σφαγής των ιερών Βοδιών του θεού Ήλιου στο νησί της Θρινακίας.

Με όχημα αυτήν την ιστορία της ύβρεως που διαπράττεται από τους συντρόφους του Οδυσσέα, στη metamorphoSEA αναζητάται μια σύγχρονη κάθαρση αυτής της αρχαίας ιεροσυλίας. Εδώ, σήμερα, στη σύγχρονη Ελευσίνα, το κοινό καλείται να αναμετρηθεί με τις νέες Σειρήνες, καθώς διασχίζει τον βιομηχανικό χώρο του ΤΙΤΑΝΑ. Στην τοποθεσία «βραχάκια» θα ακουστούν οι φωνές μιας Ελευσίνας που δεν υπάρχει πια, καθώς και το κέλευσμα ΚΟΓΞ ΟΜ ΠΑΞ του αρχαίου Ιεροφάντη των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Αμέσως μετά, περνώντας από τη σημερινή Σκύλλα και Χάρυβδη, οι θεατές θα βρεθούν στo συμβολικά φορτισμένα παραλιακό μέτωπο του όρμου της Βλύχας.

Σαν θεατές σε αρχαία Τιτανομαχία, τα μισοβυθισμένα και παροπλισμένα καράβια, δεξαμενόπλοια, μαούνες και επιβατηγά πλοία κείτονται μάρτυρες μιας άλλου είδους ύβρεως που έχει εκεί διαπραχθεί και που αφορά στον αφανισμό της ξακουστής –υμνημένης από την αρχαιότητα– φύσης του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας. Στη metamorphoSEA αναζητούμε όποια ομορφιά μπορεί ακόμη να κρύβεται  μέσα στην καταστροφή. Μια νέα γλώσσα θα αναδυθεί, ικανή να μας μιλήσει για την απαραίτητη σύγχρονη μεταμόρφωση μέσα σε όλους εμάς, τους σύγχρονους συντρόφους του Οδυσσέα.

Λίγα λόγια για τη δράση Μυστήριο 60 metamorphoSEA
Το Μυστήριο 60 metamorphoSEA υλοποιείται στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Ulysses European Odyssey, που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe. Αφορά στη διασύνδεση 18 ευρωπαϊκών πόλεων, εστιάζοντας στην κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων μέσα από πολιτιστικές πρακτικές. Αποτελεί μια συνεργατική και καλλιτεχνική μορφή συμμετοχικής δράσης μέσω της οποίας τοπικές κοινότητες, καλλιτέχνες, περιβαλλοντολόγοι και εμπειρογνώμονες οι οποίοι κατέχουν καίριες θέσεις στην Ελευσίνα μπορούν να φανταστούν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον. Η site specific καλλιτεχνική παρέμβαση του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar με πηγή έμπνευσης την ακτή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την περιοχή της Βλύχας, πραγματοποιείται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Ξεκινά με ένα άνοιγμα προς την κοινωνία, διερευνώντας το πάθος των κατοίκων της Ελευσίνας για τη θάλασσα και την επιθυμία τους για επανένωση με την ακτογραμμή της. Για την εκτέλεση της περφόρμανς συνεργάζονται Έλληνες και Ολλανδοί καλλιτέχνες, ξεκινώντας μια διεθνή ανταλλαγή δεξιοτήτων, πρακτικών και εμπειριών.

Σκηνοθέτης: Sjoerd Wagenaar (NL)

Βοηθός σκηνοθέτη: Σέτα Αστραίου Καρύδη (GR)

Συγγραφέας/Δραματουργός: Μανώλης Τσίπος (GR)

Σχεδιάστρια φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη (GR)

Σχεδιαστής ήχου: Dennis van Tilburg (NL)

Σκηνικά-κοστούμια: Διδώ Γκόγκου (GR)

Σχεδιαστής προβολής βίντεο: Jurjen Jellema (NL)

Βοηθός παραγωγής: Γιώργος Παλιός

Ερμηνευτές (GR): Σπύρος Δέτσικας, Ιωάννα Καρατέγου, Ηρώ Καρρά, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Θοδωρής Βράχας

Ερμηνευτές (NL): Jolanda Bazzi, Laila el Bazi

Διοργάνωση & διαχείριση: CHORUS (GR)

Σύλληψη και παραγωγή: CHORUS (GR) & Brave New World Producties (NL)

Συγχρηματοδοτότηση: Creative Europe & 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Μυστήριο 60

MetamorphoSEA

Σύνθετη Δράση Τέχνης

Σκηνοθεσία: Sjoerd Wagenaar

Μια site specific καλλιτεχνική παρέμβαση του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη, εμπνευσμένη από την ακτή της Ελευσίνας

Τρίτη 26, Τετάρτη 27, Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Χώρος: Δημόσιος Χώρος – Όρμος Βλύχας

Ώρα: 19:00

Διάρκεια: 120 λεπτά

Σημείο συνάντησης: Πλ. Ελευθερίας, 19200, Ελευσίνα

 Ελεύθερη είσοδος με προκράτηση θέσης