Loading Events
  • This event has passed.
24 Nov 2022

Nερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου

«Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου» Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 20:00 στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.

24 November 2022

Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη

Το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σας προσκαλούν στην παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου: «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου» Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 20:00 στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Επιλογή, επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Τους ρόλους ερμηνεύουν 28 μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου.

Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά
www.mcf.gr

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, 177 78 Ταύρος
Τηλ.: 2103418550 | email: info@mcf.gr | www.mcf.gr

H εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου (Πολιτιστικές Υπηρεσίες) και δίδεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένου στη μνήμη του Μιχάλη Πιερή με τίτλο: Εκεί που σμίγουν οι καιροί (Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022), Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη (Αναγνωρισμένα, Αποκηρυγμένα, Ανέκδοτα και Ατελή) και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Η προσέγγιση λαμβάνει υπόψιν τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ωριμότητα), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησής του (φιλοσοφική/διδακτική, ιστορική/πολιτική, αισθησιακή/
ερωτική).

Η επιλογή και επιμέλεια των ποιημάτων για τις ανάγκες της παράστασης, η γενική σύλληψη και η σκηνοθεσία του έργου ανήκουν στον Μιχάλη Πιερή, ιδρυτή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως καβαφιστές. Η παραγωγή αυτή έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία με παραστάσεις στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο στους Δελφούς (2013), στο Θέατρο Vascello της Ρώμης (2014), στο Museo Archeologico Salinas του Παλέρμου (2016), στο θέατρο του Πολυπολιτισμικού Κέντρου Podium Mozaiek του Άμστερνταμ (2017), όπου παρουσιάστηκε μετά από ιδιαίτερη πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ενώ η πιο πρόσφατη παράσταση δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ιδρύθηκε το 1997 με στόχο να αναβαθμίσει τη θεατρική δραστηριότητα στον χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και να καλύψει ένα σημαντικό κοινό στη θεατρική παραγωγή, εξερευνώντας περιοχές που έχουν μείνει έξω από το ενδιαφέρον των επαγγελματικών θιάσων και αναδεικνύοντας, με τις παραστάσεις του, άγνωστα ή λιγότερο γνωστά έργα της νεοελληνικής γραμματείας, όπως «Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά (1998), «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή (1999), «Αριστοφάνους Λυσιστράτη» σε μετάφραση του Κώστα Μόντη στην κυπριακή διάλεκτο (2000), «Ρωμιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη (2001), «Άσμα του Γιοφυριού» (2003), «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου (2005), «Διγενής Ακρίτας» του Σταμάτη Δαγδελένη (2011), «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» (2013), και το «Παγκόσμιον Άσμα» του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου» (2017).

Ιδρυτής και διευθυντής του Θεατρικού Εργαστηρίου υπήρξε ο ποιητής Μιχάλης Πιερής, νεοελληνιστής με θεατρική παιδεία και επί σειρά ετών Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι κυρίως φοιτητές, μέλη του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις επιστήμες που διδάσκονται στο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου. Το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, και παίζει σημαντικό ρόλο για την προβολή του πολιτισμού και του θεάτρου στον χώρο του Πανεπιστημίου και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσέγγισης του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι ότι η μελέτη ενός λογοτεχνικού έργου βασίζεται σε συνεχή και επίμονη έρευνα και γίνεται από πολλές σκοπιές. Υπ’ αυτή την έννοια, οι παραγωγές του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. δεν προγραμματίζονται για να κάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων. Ένα άλλο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό των παραγωγών του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι η ενσωμάτωση στοιχείων της παράδοσης και των λαϊκών τελετουργιών, που στους πολιτισμούς των χωρών της Μεσογείου είναι μακραίωνες και πλούσιες σε καλλιτεχνικά δρώμενα, και προσθέτουν ακόμα μία διάσταση στα λογοτεχνικά έργα που παρουσιάζονται επί σκηνής.

Κάθε χρόνο το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. δίδει πολλές παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και έχει παρουσιάσει τα έργα του στην Αγγλία, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, καθώς και σε σημαντικά διεθνή συνέδρια και πολιτιστικά φεστιβάλ.

Nερά της Κύπρου