Loading Events
  • This event has passed.
14 Dec 2017

Περιήγηση στην τελειότητα – έκθεση του Paolo Morello στη Θεσσαλονίκη

Ο Ιταλός φωτογράφος Paolo Morello ξεκίνησε την έρευνά του με την πρόθεση να επανεξετάσει τις μυθικές – θα μπορούσαμε να πούμε θεμελιώδεις – τοποθεσίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και ολοκλήρωσε την φωτογραφική εργασία μέσα από μια σειρά διακοσίων φωτογραφιών που εξερευνούν και τεκμηριώνουν τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και την Μεγάλη Ελλάδα.

14 December 2017

Περιήγηση στην τελειότητα – έκθεση του Paolo Morello στη Θεσσαλονίκη

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Περιήγηση στην τελειότητα του Paolo Morello. Θα γίνουν την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Περιήγηση στην τελειότητα

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 14 Δεκεμβρίου 2017 έως 20 Ιανουαρίου 2018. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 09:30-16:00. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 288 036.

Επιμέλεια: Αφροδίτη Οικονομίδου

Είσοδος ελεύθερη

Ταυτότητα έκθεσης

Σήμερα σώζονται ελάχιστα μνημεία από το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας. Από τους χιλιάδες ναούς, τα θέατρα, τα δημόσια κτίρια, παραμένουν όρθια μόνο μερικές δεκάδες μνημεία. Συχνά είναι ερειπωμένα και φθαρμένα από την παρόδο του χρόνου. Και όμως, αυτά τα λίγα απομεινάρια αποτέλεσαν, κατά τη διάρκεια των αιώνων, τον επίλεκτο προορισμό για περιπετειώδη ταξίδια. Αποτελούν το αντικείμενο περιηγήσεων. Με την έμπνευση και το πάθος τους συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μας προκαλούν κατάπληξη και δέος.

Ο Ιταλός φωτογράφος Paolo Morello ξεκίνησε την έρευνά του με την πρόθεση να επανεξετάσει τις μυθικές – θα μπορούσαμε να πούμε θεμελιώδεις – τοποθεσίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και ολοκλήρωσε την φωτογραφική εργασία μέσα από μια σειρά διακοσίων φωτογραφιών που εξερευνούν και τεκμηριώνουν τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και την Μεγάλη Ελλάδα.

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Ελλάδα

Αθήνα, Ολυμπία, Δελφοί, Κόρινθος, Νεμέα, Μυκήνες, Άργος, Τίρυνθα, Αρκαδικό (μυκηναϊκή γέφυρα), Επίδαυρος, Αίγινα (Αφαία), Σούνιο, Βραυρώνα, Μέγαρα

Ιταλία (Μεγάλη Ελλάδα)

Ποσειδώνια, Κρότων, Μεταπόντος, Σελινούντα, Σεγέστα, Ακράγας

Paolo Morello

Ιστορικός φωτογραφίας, φωτογράφος και εκδότης, ο Paolo Morello σπούδασε στην Scuola Normale της Πίζας και στο St John’s College της Οξφόρδης. Δίδαξε Φωτογραφία και Ιστορία της Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, και στα Πανεπιστήμια της Μπολώνια, Μπρέσια, Βερόνα, στο Πανεπιστημίου Ca ‘Foscari της Βενετίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και από το 2001 έως το 2009, στο Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας. Στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Sacro Cuore του Μιλάνο, ίδρυσε και διηύθυνε το διετές μεταπτυχιακό πάνω στην Φωτογραφία. Από το 2001 έως το 2010 συνεργάστηκε σαν Contributing Editor στην σύνταξη του περιοδικού «Ιστορία της Φωτογραφίας», και στο διάστημα 1999-2011 διηύθυνε το Istituto Superiore per la Storia della Fotografia. Το 2011 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Glint με έδρα το Λονδίνο.

Είναι ο συγγραφέας πολλών μελετών με θέμα την ιστορία της φωτογραφίας στην Ιταλία και του οδηγού Guida pratica al mercato della fotografia, που δημοσιεύθηκε από το Ανώτατο Ινστιτούτο Ιστορίας της Φωτογραφίας.

Πέρα από φωτογράφος είναι και παθιασμένος συλλέκτης. Εργάζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια για τη δημιουργία μιας συλλογής από vintage prints, οι οποίες προορίζονται να αποτελέσουν τον πυρήνα του πρώτου Μουσείου στην Ιταλία αφιερωμένου εξ ολοκλήρου στην Ιταλική φωτογραφία. Επιλεγμένα έργα από την συλλογή έχουν εκτεθεί στο Παρίσι (2007), το Μιλάνο (2010), και την Μόσχα (2011). Τον Ιούνιο του 2012, στο Λονδίνο ο οίκος Christie’s αφιέρωσε ένα ολόκληρο τμήμα στα έργα της συλλογής.

Εκθέσεις του

Ως φωτογράφος δημοσίευσε με τις εκδόσεις Glint: In principio (Εν Αρχή), La leggenda del Ficus, La nostalgia di Afrodite (Η νοσταλγία της Αφροδίτης), La pazienza del legno (Η υπομονή του ξύλου), Tat Tvam Asi (Tu sei Quello) e Viaggio in Sicilia (Ταξίδι στη Σικελία). Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στα πρώτα δέκα χρόνια της δραστηριότητάς του διοργώθηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο 2015 από το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Μουσείο Φωτογραφίας (Rosphoto) της Αγίας Πετρούπολης.

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή)

Τσιμισκή 11
Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη 54624 Greece

Phone 2310 288036

Website: View Venue Website

Export the Map
December 14, 2017 @ 19:00 - 20:00

Organizer


Categories Εικαστικά
Tags