Loading Events
10 Dec 2023

Πρόγραμμα συλλογικού καλλιτεχνικού πειραματισμού

Πρόγραμμα συλλογικού καλλιτεχνικού πειραματισμού Μέσα στην εικόνα / Reenacting cinema through extended media.

10 December 2023

Πρόγραμμα συλλογικού καλλιτεχνικού πειραματισμού
Μέσα στην εικόνα
Reenacting cinema through extended media

Το Πολυδύναμο Κέντρο Επικοινωνίας «Φούρνος» σε συνεργασία με την Σχολή École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (Παρίσι) παρουσιάζει ένα ψηφιακό διαδραστικό καλλιτεχνικό περιβάλλον και παράλληλες δράσεις στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ και το Θέατρο Φούρνος.

Με τίτλο ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ / Reenacting cinema through extended media παρουσιάζονται έργα από καλλιτέχνες και ερευνητές των εργαστηρίων Reflective Interaction και Spatial Media Research της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα του Κέντρου Φούρνος.

Συμμετέχουν, επίσης, το εργαστήριο των Πολυμέσων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ΙΔΕΑ

Μέσα στην αίθουσα ενός παλιού κινηματογράφου, ο επισκέπτης – θεατής καλείται να περιηγηθεί σε ένα ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον, να το κατοικήσει, να το αλλάξει, να βιώσει από διάφορες οπτικές και κλίμακες θέασης τα διαδραστικά θεάματά του, να συμμετέχει σε αυτά, να ψυχαγωγηθεί να αναπτύξει έναν διάλογο, να στοχαστεί.
Τα έργα, αν και λειτουργούν μέσα από μηχανισμούς εκτεταμένης πραγματικότητας, προβάλλονται στην ειδικά διαμορφωμένη κινηματογραφική αίθουσα με την μορφή που θα είχε ένα φεστιβάλ ταινιών.
Έμπρακτα μπαίνουν τα ερωτήματα: τι αλλάζει σήμερα στους χώρους παρουσίασης των έργων όταν ο επισκέπτης κατοικεί μέσα στην εικόνα; Πώς θα είναι ο πραγματικός χώρος που θα φιλοξενεί τον εικονικό χώρο;
Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι χώροι προβολής που όλοι έχουμε αγαπήσει και πώς θα εξελιχθούν τα έργα ώστε να απευθύνονται διαδραστικά σε πολυπληθές κοινό;
Και τέλος το πιο σημαντικό: Τι ιδέες θα προκύψουν μέσα από αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά; Και βέβαια τι μορφή θα έχουν οι νέες αυτές μορφές τέχνης και διασκέδασης ως οικονομικό σύστημα;

Επιμελητές της εκδήλωσης είναι οι καλλιτέχνες και ερευνητές Νέων Μέσων: Μάνθος ΣαντοριναίοςSamuel BianchiniFrançois Garnier.

Στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου θα παρουσιάζονται με τη σειρά, ακολουθώντας την λογική ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, συμμετοχικά έργα εκτεταμένης πραγματικότητας, cinema 360°, καθώς και έργα τα οποία αναπτύσσουν διάδραση μέσω προηγμένων μηχανισμών όρασης υπολογιστή και ηλεκτροεγκεφαλογραφίας.

Οι καλλιτέχνες και επιστήμονες που συμμετέχουν είναι οι: Κωνσταντίνα ΒέτσιουSamuel BianchiniContinuum Collective Κατερίνα ΓράδουDominique CuninFrançois GarnierNéfeli GeorgakopoulouΝεφέλη ΔημητριάδηDionysios ZamplarasΣταυρούλα ΖώηΛευτέρης ΚοντοπόδηςΚατερίνα ΚορρέSophia KourkoulakouΆννα ΜελήΠέννυ ΜηλιάΒίκυ ΜιχαλοπούλουOussama MoubarakΝικήτας ΜπαχάραςΑναστάσιος ΡούσσοςRémi Sagot-DuvaurouxΜάνθος ΣαντοριναίοςΔημήτρης ΤράκαςΒανέσσα Φερλέ.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7 – 9 Δεκεμβρίου 202319:00 με 23:00 | Ιστορικός κινηματογράφος Άλφαβιλ 
Προβολές

10 Δεκεμβρίου | Ιστορικός κινηματογράφος Άλφαβιλ
Ημερίδα– εργαστήριο με τον τίτλο: «Όταν θα καταλάβουμε ότι η γη δεν είναι πλέον στρογγυλή» σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και Αγγελικής Πούλου

Δεν πρόκειται ακριβώς για μια τυπική ημερίδα, αλλά για ένα εργαστήριο επεξεργασίας ιδεών και πληροφοριών, την ίδια μορφή εξάλλου θα έχει και η τριήμερη παρουσίαση των εξελιγμένων τεχνολογικά καλλιτεχνικών έργων, εντός ενός παλιού κινηματογράφου. Θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν δυνατότητες ανάπτυξης των καλλιτεχνικών έργων έχοντας σαν κεντρικό άξονα την άποψη ότι δεν ξεχωρίζει η Τέχνη σαν κάτι υπεράνω της κοινωνίας, αλλά είναι μέσα σε αυτήν, οπότε το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην έννοια της πρωτοπορίας όπως διατυπώθηκε κατά τον 20ο αιώνα, αλλά στον ίδιο τον πολιτισμό έτσι όπως αυτός μεταβάλλεται ραγδαία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Συμμετέχουν οι:
Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος Διευθυντής του Fournos Lab και καθηγητής της ΑΣΚΤ (2000-2021),
Δρ. Aλεξάνδρα Γιαννοπούλου, Digital Freedom Fund / University of Amsterdam,
Δρ. Αγγελική Πούλου
 Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου Μέλος των Medea Electronique,
Δρ. Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, Εργαστήριο Πολυμέσων και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
Γιώργος Τριχόπουλος Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλους της ερευνητικής ομάδας Intelligent Interaction group.


10 & 11 Δεκεμβρίου, 18:00 – 21:00
 | Θέατρο Φούρνος
Παρουσίαση των Προγραμμάτων Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που ασχολούνται με την Ψηφιακή Τέχνη

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης: Για τις ανάγκες της έκθεσης έχει δημιουργηθεί η ειδική εφαρμογή ChatGPT@Alphaville: an AI real-time multilingual catalog. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο chatbot το οποίο παίζει το ρόλο του καταλόγου της Εκδήλωσης. Έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα ερωτήματα των επισκεπτών σε οποιαδήποτε γλώσσα και να απαντάει σε πραγματικό χρόνο, τόσο σε σχέση με τον χώρο της έκθεσης όσο και σε σχέση με στοιχεία που αφορούν στο θεωρητικό μέρος, την ιστορία του κ.α. Είναι μια εργασία του Γιώργου Τριχόπουλου στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, σε συνεργασία με τον Μάνθο Σαντοριναίο και την Σταυρούλα Ζώη.


Η εκδήλωση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.
Χορηγός επικοινωνίας : ΕΡΤ

Φούρνος – Νέα Άλφαβιλ Μαυρομιχάλη 168 Αθήνα
Τηλ. 210 6460 748 email info@fournos-culture.gr

Φούρνος – Νέα Άλφαβιλ

Μαυρομιχάλη 168
Αθήνα, Αττική Greece

Export the Map
December 10, 2023 @ 18:00 - 23:00

Organizer


Tags