Loading Events
  • This event has passed.
11 Oct 2017

Προβολή Ο διάλογος του Βερολίνου

Δοκιμιακό ντοκιμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη στο Ινστιτούτο Γκαίτε Ο διάλογος του Βερολίνου Ντοκιμαντέρ γυρισμένο σε Γερμανία/Ελλάδα το 2017 με διάρκεια 80´ Σενάριο, Σκηνοθεσία, Κάμερα, Μοντάζ, Αφήγηση: Νίκος Λυγγούρης Συμμετέχουν: Ηλέκτρα και Όλγα Θεοδωρίδου, Konstantin Fischer Μουσική: Wolfgang Zamastil Ηχολήπτης: Claus Wilbrandt Παραγωγός: Νίκος Λυγγούρης με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Συμπαραγωγός: Jost Hering / Jost Hering Filme Σχετικά με την προβολή Προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Η παρουσίαση των ταινιών του Νίκου Λυγγούρη, όχι σπάνια ως Αθηναϊκές πρεμιέρες,…

11 October 2017

Δοκιμιακό ντοκιμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Ο διάλογος του Βερολίνου

Ντοκιμαντέρ γυρισμένο σε Γερμανία/Ελλάδα το 2017 με διάρκεια 80´

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Κάμερα, Μοντάζ, Αφήγηση: Νίκος Λυγγούρης
Συμμετέχουν: Ηλέκτρα και Όλγα Θεοδωρίδου, Konstantin Fischer
Μουσική: Wolfgang Zamastil
Ηχολήπτης: Claus Wilbrandt
Παραγωγός: Νίκος Λυγγούρης με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Συμπαραγωγός: Jost Hering / Jost Hering Filme

Σχετικά με την προβολή

Προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
Η παρουσίαση των ταινιών του Νίκου Λυγγούρη, όχι σπάνια ως Αθηναϊκές πρεμιέρες, αποτελεί πια παράδοση για το Goethe-Institut Athen.
Ο Έλληνας σκηνοθέτης ζει στο Βερολίνο, αλλά και η Ελλάδα παραμένει το σπίτι του. Ουσιαστικά σπίτι του είναι η Ελλάδα, η Γερμανία και ο κινηματογράφος.
Με την τελευταία του ταινία, «Ο διάλογος του Βερολίνου», ο Νίκος Λυγγούρης καταπιάνεται μ’ ένα απαιτητικό όσο και συναρπαστικό εγχείρημα: Την απεικόνιση αυτού του Πέρα Δώθε (και του εσωτερικού Πέρα-Δώθε) μεταξύ των δυο χωρών, μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών του Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

Υπόθεση

Με αφετηρία τα ημερολόγια ενός Έλληνα πολιτιστικού ανταποκριτή στο Βερολίνο, γραμμένα από το 2006 ώς το 2016, ο σκηνοθέτης ταξιδεύει από Βορρά προς Νότο, από Νότο προς Βορρά, κινηματογραφεί στο Βερολίνο και στη Δυτική Κρήτη κι αναστοχάζεται για την ευρωπαϊκή πολιτισμική ιστορία, για την καθημερινότητα στις δυο χώρες, για την πολιτική, αλλά και για προσωπικά βιώματα.
Πρώτη προβολή: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017
Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Θα συμμετέχουν:

Παναγιώτης Ευαγγελίδης, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφραστής
Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια, Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Νίκος Λυγγούρης συμμετέχει και σ’ έναν άλλον «βερολινέζικο διάλογο» στην Αθήνα που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 9/10, 19:30, στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι, αυτήν τη φορά μέσα από ένα βιβλίο: «Μπερλίν» της Άντζης Σαλταμπάση, Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.
Εκτός από τον Νίκο Λυγγούρη, με τη συγγραφέα συζητούν ο Μωυσής Ελισάφ, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος