Προβολή Παράδεισος στη Δύση στο Περιστέρι
Πολιτιστικές δράσεις στο Κινηματοθέατρο “Κ. Γαβράς”
Στο Κινηματοθέατρο “Κώστας Γαβράς”, πρώην “ΕΦΗ” του Δήμου Περιστερίου (Βασιλικών 6, Κηπούπολη) διοργανώνονται για το 2018 ξεχωριστές πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. H είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
20:00 Κινηματογραφική προβολή – Αφιέρωμα “Κώστας Γαβράς”.
“Παράδεισος στη Δύση” (Eden à l’ Ouest). Ελληνογαλλική δραματική ταινία (2009).
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς.
Παίζουν: Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ζυλιέν Κιέλερ, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Παράδεισος στη Δύση
Το Παράδεισος στη Δύση είναι ελληνογαλλική δραματική ταινία του 2009, σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά, και με κεντρικό ήρωα έναν παράνομο μετανάστη, η εθνικότητα του οποίου δεν καθορίζεται. Η προσπάθειά του να φτάσει από την άλλη άκρη της γης στο Παρίσι με πλοίο, λεωφορείο, τρακτέρ, ιστιοφόρο, φορτηγό, τρένο και κυρίως με τα πόδια, περιγράφεται γλαφυρά, με αρκετά δραματικά αλλά ακόμα περισσότερα χιουμοριστικά στοιχεία.
Είναι η πρώτη ταινία του Γαβρά που γυρίζεται στην Ελλάδα και η πρεμιέρα της έγινε στο μεν Παρίσι στις 11 Φεβρουαρίου 2009 στην δε Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής στις 18 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους. Οι διάλογοι είναι λίγοι και οι περισσότερες σκηνές στηρίζονται σε αυτά που δεν λέγονται. Οσοι μιλούν χρησιμοποιούν σπαστά αγγλικά ή σπαστά γαλλικά και επειδή ακριβώς πάντα υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης, εντείνεται το πολυγλωσσικό στοιχείο που παραπέμπει στην παγκοσμιοποίηση. Στο τέλος όταν συναντιέται με έναν συμπατριώτη του ακούγεται η μητρική του γλώσσα, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται ποια είναι αυτή.
Καθώς αναφέρει το όνομά του στους Έλληνες αλλά και στους ξένους πελάτες του παραλιακού ξενοδοχείου ο ήρωας της ταινίας, κάποιος το προφέρει Αλίας αντί Ελίας, εκείνος επιμένει στο Ελίας και ακούγεται το λογοπαίγνιο “ελίας, αλίας, χελάς” -helas σημαίνει αλίμονο αλλά είναι και η προφορά της ονομασίας της Ελλάδας.
Ο τίτλος για πολλούς δημιουργεί αντίθεση με την ταινία Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden) του Ηλία Καζάν (1955) αλλά και με την αντίστοιχη βιβλική φράση, σύμφωνα με την οποία ο Κάιν έφυγε “από το πρόσωπο του Θεού για να κατοικήσει ανατολικά της Εδέμ”. Ο Γαβράς πάντως είπε σχετικά ότι επέλεξε τον τίτλο επειδή οι μετανάστες συρρέουν στη δύση θεωρώντας την παράδεισο συγκριτικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις πατρίδες τους.
Στη συγγραφή του σεναρίου ο Γαβράς συνεργάστηκε με τον Ζαν Κλοντ Γκρινμπεργκ (Jean-Claude Grumberg)
Η ηχοληψία είναι του Θανάση Αρβανίτη, γνωστού στην Ελλάδα κυρίως από τις συνεργασίες του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ενώ τα σκηνικά για τα γυρίσματα της ταινίας στην Ελλάδα σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.
Προς το τέλος της ταινίας κάνει και μία σύντομη εμφάνιση η κόρη του Κώστα Γαβρά, Ιουλία ή Ζουλί Γαβρά -είναι η μητέρα με το καρότσι και το νήπιο, η οποία μιλά στο κινητό και δεν δίνει σημασία στον Ηλία που ψάχνει το κλαμπ “Λίντο”
Βραβεία
Η ταινία έκλεισε το φεστιβάλ Βερολίνου 2009 όπου προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού. Βραβεύθηκε με το βραβείο των κριτικών τον Απρίλιο του 2009 στο φεστιβάλ «City of Lights, City of Los Angeles” (COL-COA)